• Διατροφολόγος - Διαιτολόγος, Γλυφάδα & Μαρούσι

3 Βασικοί Διατροφικοί Πυλώνες για την Σκλήρυνση κατά Πλάκα!

3 Βασικοί Διατροφικοί Πυλώνες για την Σκλήρυνση κατά Πλάκα!

Ανεκτίμητη η αξία της Διατροφής σε νοσήματα , όπως η Σκλήρυνση κατά Πλάκα!

 

Ποιος θα σκεφτόταν ότι η Διατροφή μπορεί να αποτελέσει μία σημαντική παράμετρο στην διαχείριση νοσημάτων, όπως η Σκλήρυνση κατά πλάκα; Η αξία της Διατροφής σε Κλινικές καταστάσεις, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, είναι αρκετά υποτιμημένη. Η φαρμακευτική ή επεμβατική παρέμβαση θεωρούνται σε πολλές περιπτώσεις μονόδρομος, ενώ ο ρόλος της Διατροφής μπορεί να είναι εξίσου καθοριστικός.  Τόσο στην διαχείριση των συμπτωμάτων όσο και στην αντιμετώπιση ή στην αναστροφή διαφόρων νοσημάτων και παθολογικών καταστάσεων, η διατροφή φαίνεται να έχει μεγάλη επίδραση. Φυσικά, η θέση της είναι αδιαμφισβήτητη στο κομμάτι της πρόσληψης.

 

Τι είναι η Σκλήρυνση κατά Πλάκας (ή Πολλαπλή Σκλήρυνση) ;

 

Η Σκλήρυνση κατά Πλάκας (ή Πολλαπλή Σκλήρυνση) ανήκει στην κατηγορία των αυτοάνοσων νοσημάτων και αποτελεί μία νευρολογική διαταραχή. Τι είναι όμως τα αυτοάνοσα ; Πρόκεινται για χρόνια φλεγμονώδη νοσήματα, στα οποία το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, χάνει την ικανότητα να αναγνωρίζει και να προστατεύει τα κύτταρα και τα όργανα ως δικά του και στρέφεται εναντίον τους.

 

Στο συγκεκριμένο αυτοάνοσο νόσημα, το ανοσοποιητικό δρα έναντι των νεύρων του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού.  Συγκεκριμένα, καταστρέφονται σταδιακά τα στρώματα μυελίνης στις νευρικές ίνες, με αποτέλεσμα την φθορά των νευρικών συνδέσεων, τη δημιουργία σοβαρών προβλημάτων στην μετάδοση μηνυμάτων από τον εγκέφαλο σε ολόκληρο το σώμα (και το αντίστροφο) και τελικά την εκδήλωση των αντίστοιχων συμπτωμάτων.

 

3 Βασικοί Διατροφικοί Πυλώνες για την Σκλήρυνση κατά Πλάκα 6 scaled - 3 Βασικοί Διατροφικοί Πυλώνες για την Σκλήρυνση κατά Πλάκα!

 

Συμπτώματα της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας.

 

Αν και η σοβαρότητα και η συχνότητα εμφάνισης των συμπτωμάτων διαφέρει από άτομο σε άτομο, τα πιο συχνά συμπτώματα, είναι:

 

 • Μούδιασμα

 

 • Πόνος

 

 • Δυσκολία στην κίνηση

 

 • Αστάθεια σώματος

 

 • Κόπωση

 

 • Προβλήματα όρασης

 

 • Γνωστικές δυσλειτουργίες

 

 • Ζάλη και ίλιγγος

 

 • Προβλήματα με την ουροδόχο κύστη

 

 • Συναισθηματικές διαταραχές

 

Ο ρόλος της Διατροφής στην Σκλήρυνση κατά Πλάκας

 

Η μελέτη για την συσχέτιση  της Διατροφής με την Σκλήρυνσης κατά Πλάκα είναι ένα σχετικά νέο επιστημονικό πεδίο για το οποίο σίγουρα τα επόμενα χρόνια θα γνωρίζουμε πολύ περισσότερα πράγματα. Αυτό που είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο αυτή τη στιγμή είναι πως μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να συμβάλει τόσο στην πρόληψη της νόσου όσου και στην άμβλυνση των συμπτωμάτων της.

 

Στην σκλήρυνση κατά Πλάκα, όπως και σε όλα τα αυτοάνοσα νοσήματα είναι υψίστης σημασίας η υψηλή κατανάλωση τροφίμων με αντιφλεγμονώδη δράση, δηλαδή τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε ω3 λιπαρά οξέα. Τέτοια τρόφιμα είναι τα ψάρια, τα θαλασσινά, τα καρύδια, ο αλεσμένος λιναρόσπορος, το αβοκάντο.

 

Η Διατροφή στην Σκλήρυνση Κατά Πλάκας Πρόληψη Αντιμετώπιση scaled - 3 Βασικοί Διατροφικοί Πυλώνες για την Σκλήρυνση κατά Πλάκα!

 

3 Βασικοί πυλώνες της Διατροφικής Αντιμετώπισης στην Σκλήρυνση κατά Πλάκα

 

Η σημασία της Διατροφής στην Σκλήρυνση κατά Πλάκα μπορεί να συνοψιστεί σε 3 βασικούς Διατροφικούς πυλώνες. Οι πυλώνες αυτοί αποτελούν τα σημεία κλειδιά για την σχέση της Διατροφής και της κλινικής αυτής κατάστασης και έχουν ως στόχο την αντιμετώπιση και άμβλυνση των συμπτωμάτων, καθώς επίσης και την πρόληψη της νόσου. Οι πυλώνες αυτοί είναι οι εξής:

 

 1. Υψηλή κατανάλωση τροφίμων με αντιφλεγμονώδη δράση
 2. Υιοθέτηση συνολικά μιας ισορροπημένης διατροφής
 3. Εστίαση στην εξατομικευμένη αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του πάσχοντα (πχ εάν υπάρχουν προβλήματα κινητικότητας του εντέρου, αύξηση κατανάλωσης υγρών και φυτικών ινών)

 

 

Διατροφικές Συμβουλές για τα άτομα με Σκλήρυνση κατά Πλάκας

 

Ας δούμε κάποιες γενικές διατροφικές συμβουλές, οι οποίες εξασφαλίζουν την υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής, την επαρκή κατανάλωση τροφίμων με αντιφλεγμονώδη δράση και την αντιμετώπιση των ανεπιθύμητων συμπτωμάτων της νόσου.

 

 • Κατανάλωση ποικιλίας ψαριών και θαλασσινών 2-3 φορές την εβδομάδα.

 

 • Προσθήκη σε καθημερινή βάση 1κουτ. σούπας αλεσμένου λιναρόσπορου στο γιαούρτι ή την σαλάτα.

 

3 Βασικοί Διατροφικοί Πυλώνες για την Σκλήρυνση κατά Πλάκα 54 scaled - 3 Βασικοί Διατροφικοί Πυλώνες για την Σκλήρυνση κατά Πλάκα!

 

 

 • Ικανοποιητική ενυδάτωση.

 

 • Συστηματική φυσική δραστηριότητα.

 

Η Διατροφή στην Σκλήρυνση Κατά Πλάκας Πρόληψη Αντιμετώπιση 4 scaled - 3 Βασικοί Διατροφικοί Πυλώνες για την Σκλήρυνση κατά Πλάκα!

 

 • Προσθήκη καθημερινά μισού αβοκάντο στις σαλάτες ή άλλες μαγειρικές παρασκευές.

 

 

 • Καθημερινή κατανάλωση ποικιλίας φρούτων και λαχανικών.

 

 • Αποφυγή γρήγορου φαγητού και γλυκισμάτων.

 

Η Διατροφή στην Σκλήρυνση Κατά Πλάκας Πρόληψη Αντιμετώπιση 2 scaled - 3 Βασικοί Διατροφικοί Πυλώνες για την Σκλήρυνση κατά Πλάκα!

 

 

 

Σύνοψη

 

Η διατροφική αντιμετώπιση και πρόληψη του συγκεκριμένου αυτοάνοσου νοσήματος, της Σκλήρυνσης κατά Πλάκα εστιάζεται στην υιοθέτηση ενός ισορροπημένου διατροφικού μοτίβου και στην αυξημένη πρόσληψη τροφίμων με αντιφλεγμονώδη δράση. Εξίσου, όμως, σημαντική είναι και η εξατομικευμένη συμβουλευτική για την διατροφική αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της νόσου ανάλογα με τον ασθενή, τις ανάγκες και το ιστορικό του (π.χ κόπωση, ναυτία, εντερικά προβλήματα).

 

Θέλεις να ενημερωθείς δωρεάν για τις υπηρεσίες μας;
Ξεκίνα Τώρα!