ΑΛΛΑΖΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Βαριατρικά χειρουργεία και Διατροφή
13
Νοε

Βαριατρικά χειρουργεία και Διατροφή

Η παχυσαρκία αποτελεί σήμερα ένα από τα σοβαρότερα διατροφικά προβλήματα της εποχής. Με περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο υπέρβαρα άτομα στον κόσμο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί και προσδιορίζει επακριβώς τι σημαίνει να είσαι υπέρβαρος για τον οργανισμό σου.

Αρκετά από τα παχύσαρκα άτομα βρίσκουν λύση σε βαριατρικά χειρουργεία, επεμβάσεις απαραίτητες όταν το βάρος αρχίζει να βλάπτει ορατά πλέον την υγεία. Εδώ όμως πρέπει να τονίσουμε πως δεν αρκεί μία τέτοια κίνηση για να επανέλθει ο οργανισμός στις φυσιολογικές λειτουργίες του. Δηλαδή δεν κάνουμε το βαριατρικά χειρουργείο, χάνουμε κιλά και τελειώνει η ιστορία εδώ. Αντιθέτως η μετά διαχείριση των κιλών είναι που χρειάζεται τη βοήθεια ενός Ειδικού Διαιτολόγου- Διατροφολόγου.

Από τι εξαρτάται το μετεγχειρητικό πρόγραμμα διατροφής;

1. Από τον τύπο της επέμβασης (π.χ. περιοριστικός ή δυσαπορρόφησης)

2. Από το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς

3. Από τον ίδιο τον τρόπο διεξαγωγής του χειρουργείου (π.χ. ανοιχτό ή λαπαροσκοπικό)

Για πόσο διάστημα χρειάζεται ο οργανισμός την παρακολούθηση από Ειδικό;

Σε γενικές γραμμές η μετεγχειρητική διατροφή αφορά τους 2 έως 4 πρώτους μήνες. Αυτό βέβαια εξαρτάται κατά πολύ από το ιστορικό, τη φυσική κατάσταση και την ψυχολογική διάθεση του ασθενούς. Όλα ξεκινούν από την ομαλή εισαγωγή των στερεών τροφών στο διαιτολόγιο. Αρχικά ο ασθενής καλείται να «πειραματιστεί» με το αίσθημα της πείνας και του κορεσμού. Έτσι θα αναγνωρίσει καλύτερα τις καινούργιες ανάγκες του κυριολεκτικά καινούργιου σώματός του.

Υπάρχουν πιθανότητες δυσανεξίας;

Φυσικά! Το άτομο έχει αποκτήσει ένα πραγματικά νέο σώμα, με διαφορετικές λειτουργίες, ανάγκες κι ίσως κι επιθυμίες. Έτσι ενδέχεται να προκύψουν προβλήματα δυσανεξίας ή αλλαγής γεύσεων- προτιμήσεων στις τροφές.

Ποια είναι τα προτεινόμενα στάδια διατροφικής «επανένταξης»

1. Υγρές τροφές

2. Πολτός τροφών

3. Μαλακές τροφές

4. Στερεά τροφή

Το στάδιο των υγρών τροφών είναι το πρώτο και το πιο πειραματικό. Διαρκεί για τον πρώτο περίπου μήνα (το περισσότερο) και η κατάποση πρέπει να γίνεται αργά. Το στομάχι βρίσκεται ακόμα σε διαδικασία ανάρρωσης και ο ασθενής ελέγχει την ανοχή του στις τροφές. Απογορεύονται το ανθρακικό, τα αναψυκτικά και η καφεϊνη. Τα γεύματα πρέπει να έχουν μεταξύ τους ένα χρονικό κενό των 30 λεπτών. Σε κάθε περίπτωση συμβουλευθείτε τον Διατροφολόγο σας.

Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι το πρώτο διάστημα, που αναγκαστικά η διατροφή είναι κάπως ελλειπής ορισμένα διατροφικά συμπληρώματα κρίνονται ως απαραίτητα για την ενδυνάμωση κι ορθή λειτουργία του οργανισμού.

Στο στάδιο της πολτοποίησης των τροφών (στάδιο 2) προτείνεται οι τροφές να αναμειγνύονται με νερό, γάλα χωρίς λιπαρά, χυμούς χωρίς επιπλέον ζάχαρη, ζωμό, σάλτσα χωρίς πολλά λιπαρά. Υπενθυμίζουμε ότι ακόμη η πέψη δε γίνεται κανονικά, άρα τη βοηθάμε αποφεύγοντας οτιδήποτε θα τη δυσκολέψει (π.χ. πολύ πικάντικες τροφές, μπαχαρικά ή γαλακτοκομικών με πλήρη λιπαρά).

Ακολουθούν το τρίτο και τέταρτο στάδιο, όπου το σώμα έχει αρχίσει να επανέρχεται και ν’ ανακτά τις δυνάμεις του αλλά χρειάζεται προσοχή στην επόμενη μετάβαση. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη στερεά τροφή. Κάθε στάδιο διαρκεί κάποιες εβδομάδες (το τρίτο μπορεί μέχρι και οκτώ!) και σε καμία περίπτωση, δε χρειάζεται πίεση. Κάθε οργανισμός έχει το δικό του χρόνο ανάρρωσης και διατροφικής «επανένταξης»!

Αφότου περάσει ένα διάστημα τεσσάρων- πέντε μηνών, ο ασθενής είναι έτοιμος να ξεκινήσει μία ισορροπημένη και πλήρη διατροφή. Πάντα με τη συμβουλή ενός Ειδικού, ο οποίος θα τον βοηθήσει ν’ ανακαλύψει το νέο του σώμα, τις δυσανεξίες που ίσως έχει αποκτήσει και ουσιαστικά θα τον εντάξι σ’ έναν πιο healthy τρόπο ζωής...

Thalis Panagiotou Νοε 13, 2018

Theme picker

Αλλάζω Διατροφή - Αλλάζω Ζωή!

Γλυφάδα: Δασκαρόλη 67
T: 210 9960989

Μαρούσι: Σώρου 3-5
T: 21 1111 7688