ΑΛΛΑΖΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
ΜΩΣΑΙΚΟ με μπανάνα!
27
Δεκ

ΜΩΣΑΙΚΟ με μπανάνα!

Σοκολατένιο και υγιεινό γλυκό που θα το λατρέψουν μικροί και μεγάλοι!

«Μωσαϊκό» με μπανάνα

 

Πρόκειται ίσως για το πιο αγαπημένο σοκολατένιο γλυκό. Ένα πανεύκολο γλυκό με πολλά ονόματα όπως κορμός σοκολάταςμωσαϊκό, σαλάμι και δούκισσα όπου οι ονομασίες του παραπέμπουν κυρίως στο σχήμα και στην όψη του γλυκού.

 Το συγκεκριμένο μωσαϊκό, δεν θα μπορούσε να μην είναι πιο “φρουτένιο” και πιο υγιεινό  σε σχέση με άλλες συνταγές. Δύο βασικά συστατικά του γλυκού αυτού είναι το βούτυρο ή η μαργαρίνη και η σοκολάτα, υλικά με χαμηλή διατροφική αξία αρκετά κορεσμένα λιπαρά όπου φαίνεται να επηρεάζουν το λιπιδαιμικό προφίλ και καρδιαγγειακό σύστημα. Αντικαθιστούμε λοιπόν τα παραπάνω υλικά με  μια απίστευτα γευστική κρέμα  από μπανάνες και κακάο. Συνεπώς, το σοκολατένιο  αυτό  γλυκό έχει πολύ λιγότερα λιπαρά και θερμίδες από το παραδοσιακό. Επίσης η επιλογή μπισκότου επηρεάζει το θερμικό περιεχόμενο. Επιλέγοντας μπισκότα ολικής άλεσης, ή με βρώμη αυξάνουμε τις φυτικές ίνες. Τελευταίο συστατικό για έξτρα τραγανότητα είναι η προσθήκη  καρυδιών ή αμυγδάλων, πηγές καλών λιπαρών οξέων ω – 3 και πολυακόρεστα .

Η κρέμα κακάο-μπανάνα, αποτελεί έναν «καμβά» στον οποίο μπορούμε να προσθέσουμε διάφορους συνδυασμούς, όπως ανάμεικτους ξηρούς καρπούς, τριμμένη καρύδα, βρώμη, μπισκότα, μουστοκούλουρα, δημητριακά πρωινού, κομμάτια σοκολάτας κτλ, και δημιουργώντας ένα ελαφρύ και δροσερό γλυκό, που μας θυμίζει κάτι ανάμεσα στον κορμό της μαμάς των παιδικών μας χρόνων και παγωτό.

Τα υλικά παραμένουν ωμά διατηρώντας όλα τα θρεπτικά συστατικά τους. Για πιο γλυκό αποτέλεσμα, προσθέτουμε 1 κουτάλια μέλι ή καλύτερα  επιλέγουμε γλυκαντική ουσία όπως στέβια.

ΧΡΟΝΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ (15 λεπτά)

 

ΥΛΙΚΑ  ΣΥΝΤΑΓΗΣ (8-10 μερίδες)

  • 4 μεγάλες ώριμες μπανάνες
  • 2 γεμάτες κουταλιές της σούπας κακάο χωρίς ζάχαρη
  • ½ περίπου (125-150γρ.) μπισκότα τύπου "digestive" (κατά προτίμηση με χαμηλά λιπαρά χωρίς ζάχαρη)
  • ½ φλυτζάνι καρύδια ή αμύγδαλά ωμά και ψιλοκομμένα
  • 2 κουταλιές της σούπας σταφίδες ή άλλο ξηρό φρούτο

 

ΣΚΕΥΗ ΓΙΑ ΤΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

  • 1  μεγάλο μπολ
  • Multi μιξεράκι ή ραβδομπλέντερ
  • 1 κουτάλι
  • Λαδόκολλα και Αλουμινόχαρτο

 

ΜΕΘΟΔΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  1. Πολτοποιούμε στο multi ή στο ραβδομπλέντερ τις μπανάνες μέχρι να έχουμε μια λεία κρέμα.
  2. Προσθέτουμε το κακάο και συνεχίζουμε το κτύπημα μέχρι να ανακατευθεί πολύ καλά και να έχουμε μια βελούδινη κρέμα σοκολάτας.
  3. Προσθέτουμε το μέλι ή άλλη γλυκαντική ουσία.
  4. Αδειάζουμε σε μπολ και προσθέτουμε τα μπισκότα σπάζοντας τα με τα χέρια σε ακανόνιστα κομμάτια και τρίμματα.
  5. Ανακατεύουμε με το κουτάλι και προσθέτουμε και τους ξηρούς καρπούς. Το μείγμα θα πρέπει να είναι αφράτο και λίγο πιο «νερουλό» από τον κλασσικό κορμό. Δε χρειάζεται πλάσιμο με τα χέρια.
  6. Βάζουμε ένα κομμάτι λαδόκολλά πάνω σε αλουμινόχαρτο και αδειάζουμε πάνω στην λαδόκολλά το μίγμα μας σε σχήμα «κορμού» και τυλίγουμε στερεώνοντας το με το αλουμινόχαρτο.
  7. Το βάζουμε στην κατάψυξη για 8-10 ώρες, ή καλύτερα για όλο το βράδυ.
  8. Κόβουμε σε μερίδες και σερβίρουμε αμέσως.

 

Καλή απόλαυση χωρίς τύψεις και άγχος!

Thalis Panagiotou Δεκ 27, 2019

Theme picker

Αλλάζω Διατροφή - Αλλάζω Ζωή!

Γλυφάδα: Δασκαρόλη 67
T: 210 9960989

Μαρούσι: Σώρου 3-5
T: 21 1111 7688