Ποια η διαφορά αλμυρών και γλυκών πρωινών; Ποια να προτιμάμε και γιατί;
Συχνά με ρωτάτε στις συνεδρίες μας, εάν πρέπει να προτιμάτε τα γλυκά ή τα αλμυρά πρωινά. Ας ξεκινήσουμε με το να εξηγήσουμε οτι το πρωινό και η σωστή του σύσταση είναι πολύ σημαντικά για το ξεκίνημα της ημέρας μας. Επιπλέον, η σωστή επιλογή πρωινού είναι πολύ σημαντική και για το πως θα εξελιχθεί διατροφικά η υπόλοιπη μέρα μας.
Δηλαδή, μελέτες έχουν δείξει οτι η υψηλή κατανάλωση κορεσμένων και τρανς λιπαρών στο πρωινό (πρόχειρο και επεξεργασμένο φαγητό), συσχετίζεται με αυξημένη κατανάλωση θερμίδων και κορεσμένων λιπαρών και την υπόλοιπη ημέρα και ένα γενικευμένο άστατο πρόγραμμα διατροφής.
Πρωινό: Η αξία του
Το πρωινό γεύμα είναι καλό να καταναλώνεται εντός 1 – 2 ωρών μετά το ξύπνημα και είναι σημαντικό να είναι πλήρες, δηλαδή να παρέχει θρεπτικά συστατικά απο όλες τις ομάδες των μακροθρεπτικών συστατικών (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λιπαρά).
Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζουμε οτι λαμβάνουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε και παράλληλα εξασφαλίζουμε οτι θα παραμείνουμε χορτάτοι για ώρες και δεν θα οδηγηθούμε στην υπερκατανάλωση φαγητού σε οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας .
Γλυκό ή αλμυρό πρωινό: Τι να προτιμήσετε;
Συνεπώς, το κλειδί δεν βρίσκεται τόσο στον αν το πρωινό είναι γλυκό ή αλμυρό, αλλά κατά κύριο λόγο στο να είναι ένα πλήρες γεύμα το οποίο θα μας κρατήσει!
Ακόμα ένα σημείο στο οποίο υπερτερούν τα αλμυρά πρωινά είναι η υπεροχή τους σε φυτικές ίνες λόγω των λαχανικών που συνήθως περιέχουν. Οι φυτικές ίνες είναι πολύ σημαντικές για την υγεία του γαστρεντερικού μας, για τις ομαλές αυξομειώσεις του σακχάρου στο αίμα μας, αλλά και για τον αποτελεσματικό κορεσμό.
Γλυκό πρωινό: Πώς να το μετατρέψω σε ισορροπημένη & ιδανική επιλογή;
Αν σας αρέσουν τα γλυκά πρωινά, μπορείτε να εξισορροπήσετε την έλλειψη φυτικών ινών και πρωτεϊνών με φρούτα, βρώμη, σπόρους και αλείμματα ξηρών καρπών, φυτικά γάλα ενισχυμένα σε πρωτεΐνη και μικρο-θρεπτικά συστατικά.
8+1 Ιδέες ιδανικών αλμυρών & γλυκών πρωινών
Κλείνοντας, πάμε να δούμε κάποια ισορροπημένα και κατάλληλα πρωινά, τόσο γλυκά όσο και αλμυρά, τα οποία είναι πλήρη και θα μας χορτάσουν για ώρες:
1. ομελέτα με τυρί, λαχανικά και πολύσπορο ψωμί
2. τοστ ολικής με διπλό τυρί, αυγό, ντομάτα και μαρούλι
3. γιαούρτι με φρούτα και ξηρούς καρπούς
4. porridge με γάλα, βρώμη, μπανάνα, λιναρόσπορο και φυστικοβούτυρο 100%
5. smoothie με γάλα, γιαούρτι, berries και αμυγδαλοβούτυρο 100%
6. ψωμί ολικής με αβοκάντο, αυγό και ντοματίνια
7. φρυγανιά με ταχίνι και μέλι και φρυγανιά με τυρί και αυγό
8. γιαούρτι με βρώμη, σπόρους, καρύδια, κανέλα και μέλι
9. τορτίγια ολικής με αβοκάντο, τυρί και μαρούλι
Συμπέρασμα
Εν τέλει, δεν έχει τόση σημασία αν το πρωινό μας είναι γλυκό ή αλμυρό, όσο το να γνωρίζουμε πως να κάνουμε τις κατάλληλες επιλογές τροφίμων και τους κατάλληλους συνδυασμούς. Σε αυτό το σημείο μπαίνει η διατροφική εκπαίδευση η οποία είναι πολύ σημαντική ώστε να γνωρίζουμε πως να διαχειριστούμε την διατροφή μας και να γίνουμε οι διαιτολόγοι του εαυτού μας.
Σύγχρονα Προγράμματα Διατροφής
Ολοκληρωμένη επιστημονική μεθοδολογία για μόνιμα αποτελέσματα.
Δείτε όλα τα προγράμματα διατροφής και
επιλέξτε αυτό που σας ταιριάζει.