Διατροφή & Σύνδρομο Πολυκυστικών ωοθηκών 4+1 Σημεία - Κλειδιά!

Διατροφή και Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών: Πώς συνδέονται;

 

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών: Τι είναι & Ποιες επιπτώσεις έχει στην υγεία;

 

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (ή PCOS – Polycystic Ovary Syndrome), πρόκειται για μία ενδοκρινολογική διαταραχή, η οποία ταλαιπωρεί περίπου ένα 15% των γυναικών παγκοσμίως. Η ακριβής αιτία του συνδρόμου δεν είναι πλήρως κατανοητή, αλλά φαίνεται να υπάρχει αλληλεπίδραση γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων.

 

Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα και να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης χρόνιων παθήσεων. Σε αυτές τις παθήσεις συμπεριλαμβάνεται ο προδιαβήτης και ο διαβήτης, αλλά και το μεταβολικό σύνδρομο, ασθένειες άμεσα σχετιζόμενες με τις διατροφικές μας συνήθειες. Ωστόσο, με έγκαιρη διάγνωση και σωστή διαχείριση, οι περισσότερες γυναίκες ζουν μια φυσιολογική και υγιή ζωή.

 

Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών & Διαβήτης  & Μεταβολικές Διαταραχές

 

Οι κοινοί μηχανισμοί που φαίνεται να συνδέουν το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών με χρόνιες παθήσεις που αφορούν την διατροφή μας, όπως ο διαβήτης είναι κατά κύριο λόγο η αντίσταση στην ινσουλίνη και λοιπές μεταβολικές διαταραχές που συνυπάρχουν.

 

Συγκεκριμένα, τα μέχρι τώρα δεδομένα υποστηρίζουν τις εξής αλληλεπιδράσεις:

 

  • Το 50-70% των γυναικών με PCOS παρουσιάζουν αντίσταση στην ινσουλίνη, ανεξαρτήτως σωματικού βάρους.
  • Τα αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης διεγείρουν τις ωοθήκες να παράγουν περισσότερα ανδρογόνα, επιδεινώνοντας τα συμπτώματα του PCOS.
  • Πολλές γυναίκες με PCOS έχουν αυξημένο βάρος ή κοιλιακή παχυσαρκία, γεγονός που ενισχύει την αντίσταση στην ινσουλίνη και αυξάνει την πιθανότητα διαβήτη.

 

  • Το μεταβολικό σύνδρομο, μια ομάδα παραγόντων κινδύνου που περιλαμβάνει υπέρταση, δυσλιπιδαιμία, και αυξημένη περιφέρεια μέσης, είναι συχνό στο PCOS και αποτελεί προθάλαμο για διαβήτη

 

 

Διατροφή Σύνδρομο Πολυκυστικών ωοθηκών 41 Σημεία Κλειδιά 22 300x200 - Διατροφή & Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών: 4+1 Σημεία - Κλειδιά!

 

 

Πώς η διατροφή μπορεί να επηρεάσει θετικά στο Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών;

 

Η διαχείριση της ινσουλίνης.

 

Η ινσουλίνη είναι η ορμόνη η οποία εκκρίνεται απο το πάγκρεας ως απόκριση στην κατανάλωση υδατανθρακούχων γευμάτων. Είναι υπεύθυνη για να μεταφέρει την γλυκόζη μέσα στο κύτταρο για παραγωγή ενέργειας.

 

Η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι μια κατάσταση κατά την οποία η ινσουλίνη αδυνατεί να προσδεθεί στο κύτταρο, ώστε να μπορέσει αν φέρεις εις πέρας την υπευθυνότητά της, δηλαδή την εισαγωγή της γλυκόζης μέσα στο κύτταρο.

 

Αυτό σημαίνει, οτι μετά την κατανάλωση υδατανθράκων, η ινσουλίνη δεν μπορεί να κάνει την δουλειά που πρέπει να κάνει και έτσι το πάγκρεας παράγει ολοένα και περισσότερη ινσουλίνη για να καταφέρει να κάνει αυτό που πρέπει. Κι έτσι, έρχονται διάφορες παθολογικές καταστάσεις, όπως είναι η υπερ-ινσουλιναιμία.

 

Βασικές Αρχές Διατροφής για το PCOS

Η διατροφή λοιπόν, παίζει κεντρικό ρόλο στη διαχείριση του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών, καθώς επηρεάζει την λειτουργία της ινσουλίνης, τη φλεγμονή, την ορμονική ισορροπία και τη ρύθμιση του σωματικού βάρους. Μια καλά σχεδιασμένη και ισορροπημένη διατροφή μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα και να μειώσει τους κινδύνους που σχετίζονται με το σύνδρομο, όπως οι χρόνιες ασθένειες που αναφέραμε και παραπάνω.

 

 

Διατροφή Σύνδρομο Πολυκυστικών ωοθηκών 41 Σημεία Κλειδιά 2 300x200 - Διατροφή & Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών: 4+1 Σημεία - Κλειδιά!

 

 

Ας δούμε λοιπόν ενδεικτικά πώς πρέπει να είναι μια ισορροπημένη διατροφή, κατάλληλη για μία γυναίκα με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών;

 

1. Πλούσια ψηλή σε φυτικές ίνες. 

 

Αυτό το θρεπτικό συστατικό συμβάλλει, μεταξύ άλλων, στη εύρυθμη διαχείριση των επιπέδων γλυκόζης και ινσουλίνης στο αίμα.

 

  • Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με:

 

    • Ολικής άλεσης δημητριακά
    • Όσπρια
    • Σπόρους
    • Φρούτα & λαχανικά

 

2. Πλούσια σε πηγές υγιεινών λιπαρών :

 

Η παρουσία των μονο – και πολυ – ακόρεστων λιπαρών οξέων στη διατροφή μας είναι καθοριστικής σημασίας, δεδομένης της συμβολής στους στη διατήρηση της υγείας. Από που θα τα προσλάβετε:

 

  • Εντάξτε στην καθημερινές σας διατροφικές συνήθειες:
    • Ελαιόλαδο, αβοκάντο, ξηρούς καρπούς και σπόρους.
    • Λιπαρά ψάρια (σολωμός, σαρδέλες, σκουμπρί)

Διατροφή Σύνδρομο Πολυκυστικών ωοθηκών 41 Σημεία Κλειδιά55 300x162 - Διατροφή & Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών: 4+1 Σημεία - Κλειδιά!

 

 

3. Επαρκή ποσότητα πρωτείνης.

 

Η παρουσία της πρωτείνης στα γεύματα μας μειώνει τις αιχμές γλυκόζης και παρέχει αίσθημα κορεσμού.

 

  •  Προτιμήστε άπαχες ή χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος πηγές πρωτείνης:
    • Κοτόπουλο, ψάρι, αυγά, χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος γαλακτοκομικά προιόντα.
    • Φυτικές πηγές όπως όσπρια, σόγια και προιόντα σόγιας, σπόρους και ξηρούς καρπούς.

 

4. Περιορισμός Επεξεργασμένων Τροφίμων:

 

  • Τα επεξεργασμένα τρόφιμα (αρτοσκευάσματα, γλυκά, αλμυρά Snacks, fast food κτλ.) είναι πλούσια σε συστατικά, όπως είναι τα trans λιπαρά, η ζάχαρη και υποκατάστατα αυτής, τα οποία μπορούν να αυξήσουν τη φλεγμονή και να συμβάλλουν στην ανάπτυξη πολλών μεταβολικών διαταραχών.

 

5. Διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους

 

  • Πέρα από τα βασικά χαρακτηριστικά μίας διατροφής, που αναφέρουμε παραπάνω, είναι σημαντικό να εξασφαλίζουμε ότι διατηρείται ένα υγιές σωματικό βάρος. Μία μείωση 5-10% μπορεί να έχει πολύ σημαντικά αποτελέσματα στην περίπτωση της αντίστασης της ινσουλίνης και στην πρόληψη του διαβήτη.

 

Extra Συμβουλές!

 

  1. Μικρά και συχνά γεύματα: Βοηθούν στη σταθεροποίηση των επιπέδων γλυκόζης.
  2. Αποφυγή δίαιτας yo-yo: Οι ακραίες δίαιτες δε βοηθούν ούτε στη διαχείριση των συμπτωμάτων, αλλά ούτε και στις υγιεινές διατροφικές συνήθειες που απαιτούνται.
  3. Προσαρμοσμένη προσέγγιση: Κάθε γυναίκα είναι διαφορετική, οπότε η διατροφή πρέπει να εξατομικεύεται.
  4. Υποστήριξη από διαιτολόγο: Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να λαμβάνεται τις κατάλληλες οδηγίες από έναν εξειδικευμένο διαιτολόγο – διατροφολόγο, με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.

 

Σύνοψη

 

Η διατροφή είναι κρίσιμη για τη διαχείριση του Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS). Μία διατροφή, πλούσια σε φυτικές ίνες, υγιεινά λιπαρά και πρωτεΐνη, ο περιορισμός επεξεργασμένων τροφών και η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους βοηθούν στη ρύθμιση σακχάρου, την ορμονική ισορροπία και τη μείωση φλεγμονών, συνθήκες που επικρατούν, παρουσία του συνδρόμου.

 

Διαβάστε “Πως να Κάνετε μία Υγιεινή Διατροφή Απίστευτα Νόστιμη: 10 Δημιουργικοί Τρόποι!”

Σύγχρονα Προγράμματα Διατροφής

Ολοκληρωμένη επιστημονική μεθοδολογία για μόνιμα αποτελέσματα.

Δείτε όλα τα προγράμματα διατροφής και
επιλέξτε αυτό που σας ταιριάζει.

Αλλάζω Διατροφή
Αλλάζω Ζωή!

Ανακαλύψτε έναν θρεπτικό και αναζωογονητικό τρόπο διατροφής και αναβαθμίστε την ζωή σας! Προγραμματίστε ένα δωρεάν ενημερωτικό ραντεβού και μάθετε πως μπορείτε να ωφεληθείτε