• Διατροφολόγος - Διαιτολόγος, Γλυφάδα & Μαρούσι

Υπάρχει ιδανικό μέγεθος μερίδας;

Υπάρχει ιδανικό μέγεθος μερίδας allazwdiatrofi.gr ThalisPanagiotou

Τελικά υπάρχει ιδανικό μέγεθος μερίδας; Στις μέρες μας η πληροφόρηση για τη διατροφή είναι τεράστια και ο κάθε ένας από εμάς μπορεί να αντλήσει γνώσεις γύρω από τη διατροφή ή και συμβουλές ώστε να τροποποιήσει τη διατροφική του συμπεριφορά σε περιοδικά, σε blogs, στο facebook, στο instagram και σε τόσα άλλα. Μέσα, λοιπόν, σε αυτό τον βομβαρδισμό γεννάται το ερώτημα εάν υπάρχει ιδανικό μέγεθος μερίδας. Υπάρχει άραγε;

 

Τι σημαίνει ιδανική μερίδα;

Η συζήτηση γύρω από την ιδανική μερίδα για τον κάθε έναν από εμάς είναι πολύ μεγάλη. Σίγουρα ιδανική μερίδα δεν υπάρχει όπως ούτε και υπάρχει μια μερίδα που να ταιριάζει σε όλους. Ναι, υπάρχουν ενδεικτικές μερίδες οι οποίες λίγο ή πολύ δείχνουν σε ποια “έκταση” θα πρέπει να καταναλώνουμε ένα τρόφιμο.

 

Το μέγεθος της δικής μου μερίδας από τι εξαρτάται;

 

Η μερίδα σου, λοιπόν, εξαρτάται από πληθώρα παραγόντων όπως:

  • Το σωματικό σου βάρος.
  • Το ύψος σου.
  • Τη σύσταση σώματός σου, δηλαδή τη μυϊκή και λιπώδη μάζα σου.
  • Τον τρόπο ζωής και εργασίας σου.
  • Από το εάν γυμνάζεσαι, ποιο είδος άσκησης κάνεις, σε τι ένταση και πόσο συχνά.
  • Από το επίπεδο της υγείας σου.
  • Από τους στόχους σου και το τι θέλεις να καταφέρεις.
  • Από το φύλο σου.
  • Από την ηλικία σου.

 

Υπάρχει ιδανικό μέγεθος μερίδας 300x169 - Υπάρχει ιδανικό μέγεθος μερίδας;

 

Η διαφοροποίηση της “ιδανικής ” μερίδας μου από μέρα σε μέρα!

Αν τώρα σκέφτεστε εάν θα πρέπει να τρώτε ακριβώς το ίδιο κάθε μέρα, η απάντηση είναι πως όχι. Κάθε μέρα είναι διαφορετική! Άλλες μέρες είμαστε πιο δραστήριοι και άλλες λιγότερο. Υπάρχουν μέρες που τρέχουμε από το πρωί μέχρι το βράδυ και άλλες που είμαστε χαλαροί στον καναπέ, υπάρχουν μέρες που έχουμε τις μαύρες μας και μέρες που πετάμε από τη χαρά μας, υπάρχουν μέρες που έχουμε χορτάσει ύπνο και μέρες που είμαστε άυπνοι. Κάποιες μέρες παίζουμε κυνηγητό με τα παιδιά μας και κάποιες όχι, κάποιες μέρες παίζουμε ατελείωτες ώρες ρακέτες στην παραλία και κάποιες όχι, κάποιες μέρες τρέχουμε να προλάβουμε το λεωφορείο και κάποιες όχι. Με λίγα λόγια ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ.

 

Έτσι, λοιπόν, και οι διατροφικές μας ανάγκες είναι διαφορετικές. Δε γίνεται να πεινάμε κάθε μέρα το ίδιο. Να θυμάστε πως έχετε γεννηθεί με μια σοφία μέσα σας ώστε να αναγνωρίζετε τα σήματα πείνας και κορεσμού. Απλώς, κάπου μας έχει μπερδέψει η δυτική – πλουσιοπάροχη κοινωνία στην οποία ζούμε και δεν μπορούμε να τα εντοπίσουμε. Εάν, όμως, εξασκηθούμε σε αυτό θα το θυμηθούμε ξανά εφόσον έχουμε γεννηθεί με αυτή την ικανότητα. Για του λόγου το αληθές φέρτε στο νου σας τα μικρά παιδάκια…Σίγουρα σταματάνε εκεί που χόρτασαν και οι μανούλες τα κυνηγάνε για να φάνε περισσότερο!

 

Υπάρχει ιδανικό μέγεθος μερίδας . Θαλής Παναγιωτου 300x199 - Υπάρχει ιδανικό μέγεθος μερίδας;

 

Ποια είναι η ιδανική μερίδα για να καταλάβουμε ότι χορτάσαμε;

Η ενσυνείδητη διατροφή αποτελεί στις μέρες μας ολόκληρο τομέα εξειδίκευσης της Επιστήμης της Διατροφής. Περιέχει πολλά πεδία τα οποία μπορούν να μας βοηθήσουν ή πιο σωστά να μας “προπονήσουν” στο να τρώμε συνειδητά, να απολαμβάνουμε αυτό που τρώμε και να κατανοούμε πότε ακριβώς χορταίνουμε. Μερικές απλές συμβουλές οι οποίες θα σας αυξήσουν τις πιθανότητες να καταλάβετε ότι χορτάσατε είναι οι εξής:

 

  • Δημιουργήστε κατά τη διάρκεια του γεύματός σας ένα ήρεμο και χωρίς άγχος περιβάλλον στο οποίο θα μπορείτε να χαλαρώσετε και να “πετάξετε” από πάνω σας τις περιττές σκέψεις.

 

  • Εγκαταλείψτε κατά τη διάρκεια του φαγητού οποιαδήποτε ασχολία. Κινητά, τηλεοράσεις, περιοδικά και οτιδήποτε άλλο ας μπει στην άκρη κατά τη διάρκεια του γεύματος. Όσο και να μην το αντιλαμβάνεστε η παράλληλη ασχολία με κάτι άλλο κατά τη διάρκεια του γεύματος, αποσπά την προσοχή σας και δε σας επιτρέπει να εντοπίσετε τα σήματα του κορεσμού.

 

  • Μασήστε καλά το φαγητό σας, χωρίς βιασύνη! Ακούγεται αυτονόητο, αλλά μήπως τελικά δεν είναι; Πολλές φορές οι σύγχρονοι ρυθμοί της ζωής μας αναγκάζουν να καταναλώνουμε τόσο γρήγορα το φαγητό μας που ουσιαστικά δεν εντοπίζουμε και δεν απολαμβάνουμε πραγματικά τις γεύσεις. Δώστε λίγο χρόνο στον ουρανίσκο σας να απολαύσει πραγματικά τις γεύσεις.

 

  • Κατακτήστε το πολύτιμο δεκαπεντάλεπτο. Ο εγκέφαλος, είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο, πως χρειάζεται περίπου δεκαπέντε λεπτά ώστε να μπορέσει να αντιληφθεί τα σήματα του κορεσμού. Προσπαθήστε να επεκτείνεται το γεύματα σας λίγο πάνω από δεκαπέντε λεπτά ώστε να καταφέρετε να αισθανθείτε τον κορεσμό.

 

Παραδείγματα ιδανικής μερίδας:

Όπως ξεκαθαρίσαμε και πιο πάνω, η μερίδα είναι διαφορετική για τον κάθε ένα από εμάς. Φυσικά, μερικές συνεδρίες διατροφικής εκπαίδευσης με έναν Διαιτολόγο Διατροφολόγο στις οποίες θα λάβετε κάποιες εξατομικευμένες συμβουλές σίγουρα θα σας λύσουν πολλές απορίες και θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε τελικά ποια είναι η κατάλληλη μερίδα για εσάς.

Παρατίθεται ένας πίνακας με κάποιες ενδεικτικές μερίδες τροφίμων. Τονίζεται ότι δε σας προτείνεται να καταναλώσετε μόνο αυτή την ποσότητα (αντιθέτως οι ανάγκες σας μπορεί να διαφέρουν κατά πολύ από τις παρακάτω ποσότητες), αποτελεί όμως ένα εργαλείο ώστε να καταλάβετε την κεντρική ιδέα χρησιμοποίησης ενός τροφίμου σε κάθε γεύμα για τον γενικό πληθυσμό.

 

Μπανάνα 1 μετρίου μεγέθους
Φράουλες Περίπου 1 φλιτζάνι
Ξηροί καρποί Μια χούφτα
Κεράσια 12-15 κεράσια
Μήλο/αχλάδι/πορτοκάλι 1 μετρίου μεγέθους
Κρέας Περίπου όσο η παλάμη μου
Ελαιόλαδο 1 κουταλιά της σούπας
Γιαούρτι 1 μικρό κεσεδάκι
Ψωμί 1 λεπτή φέτα
Όσπριο ή λαδερό  φαγητό 1 βαθύ πιάτο

 

Διαβάστε περισσότερα για το Τρώω Υγιεινά Φαγητά Και Δεν Μπορώ Να Αδυνατίσω. Πώς Εξηγείται Αυτό;

Θέλεις να ενημερωθείς δωρεάν για τις υπηρεσίες μας;
Ξεκίνα Τώρα!