• Διατροφολόγος - Διαιτολόγος, Γλυφάδα & Μαρούσι

Τρώω υγιεινά φαγητά και δεν μπορώ να αδυνατίσω. Πώς εξηγείται αυτό;

Τρώω μόνο υγιεινά φαγητά και δεν αδυνατίζω. Πώς εξηγείται αυτό

Το να τρώμε υγιεινά και να μην αδυνατίζουμε, είναι πάρα πολύ σύνηθες ή, τουλάχιστον, έτσι νομίζουμε.

Ο τίτλος του άρθρου σίγουρα σας είναι οικείος!

Τι κρύβεται, αλήθεια, πίσω από αυτό; Πίσω από αυτό κρύβεται ολόκληρη η φιλοσοφία απώλειας βάρους. Ουσιαστικά, η αλήθεια είναι πως τα υγιεινά φαγητά δεν έχουν σχέση με το αδυνάτισμα. Το αδυνάτισμα επιτυγχάνεται όταν η διατροφή μας περιέχει λιγότερες θερμίδες από αυτές που χρειαζόμαστε. Ας αναλύσουμε όμως το θέμα.

Τα υγιεινά φαγητά μας αδυνατίζουν;

Η κατανάλωση αποκλειστικά υγιεινών φαγητών έχει πολύ θετικές επιδράσεις στην υγεία μας. Μας προσφέρει βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, φυτοχημικά συστατικά, αντιοξειδωτικά και τόσα άλλα. Επιπλέον, είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο πως η συστηματική κατανάλωση υγιεινών φαγητών έχει άμεσες και μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία μας όπως η μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαφόρων χρόνιων νοσημάτων όπως είναι τα καρδιαγγειακά ή ο Σακχαρώδης Διαβήτης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το πρότυπο της Μεσογειακής Διατροφής το οποίο είναι από τα πιο εκτενώς μελετημένα πρότυπα διατροφής και είναι αποδεδειγμένα ευεργετικό για την υγεία μας. Ωστόσο, τα υγιεινά φαγητά δεν έχουν άμεση σχέση με το σωματικό βάρος και το εξηγούμε αναλυτικά στην επόμενη παράγραφο.

 

Αδυνάτισμα επιτυγχάνεται μόνο με υγιεινά φαγητά;

Η απώλεια βάρους σχετίζεται με το ενεργειακό ισοζύγιο και όχι με την κατανάλωση υγιεινών φαγητών. Δηλαδή, για να αδυνατίσουμε θα πρέπει να είμαστε σε αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο. Οι θερμίδες που προσλαμβάνουμε από τα τρόφιμα να είναι λιγότερες από τις θερμίδες που καίμε μέσα στην ημέρα μας ώστε να φέρουμε εις πέρας τις διάφορες δραστηριότητές μας. Πράγμα που σημαίνει πως δεν παίζει ρόλο η ποιότητα των τροφών άμεσα, αλλά το θερμιδικό τους περιεχόμενο.

 

Ισορροπία και Υγιεινή Διατροφή

Από τα πιο πάνω καταλαβαίνουμε πως θα μπορούσε κανείς όλη την ημέρα να τρώει μόνο δυο σοκολάτες και να προσλαμβάνει γύρω στις 1000 θερμίδες. Ένας μέσος άνθρωπος με αυτές τις θερμίδες θα αδυνάτιζε καθώς είναι αρκετά χαμηλές. Ωστόσο, αυτό είναι σωστό; Φυσικά και όχι! Οπότε δεν βλέπουμε μόνο το πως θα αδυνατίσουμε αλλά την συνολική εικόνα! Δηλαδή, να αδυνατίζουμε αλλά με υγιεινό τρόπο ο οποίος θα μας επιτρέπει να καταναλώνουμε τροφές που μας αρέσουν, που μας ταιριάζουν και που κάνουν καλό στην υγεία μας.

Συνεπώς, το να καταναλώνετε υγιεινά τρόφιμα είναι πολύ σημαντικό βήμα για την υγεία σας. Το επόμενο βήμα, όμως, είναι να διερευνήσετε εάν καταναλώνοντας αυτά τα τρόφιμα είστε σε αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο ώστε να σας επιτρέπει παράλληλα να αδυνατίζετε. Για να το μάθετε αυτό με βεβαιότητα θα πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν Διαιτολόγο Διατροφολόγο.

Πώς θα αδυνατίσουμε τελικά;

Είδαμε μέχρι στιγμής πως τα υγιεινά τρόφιμα από μόνα τους δεν μας αδυνατίζουν και ότι για να αδυνατίσουμε θα πρέπει να είμαστε σε αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο. Σημαντικό συμπέρασμα αλλά ίσως αφήνει την αίσθηση ότι πρέπει να είμαστε μονίμως σε μια δίαιτα. Αυτό δεν ισχύει. Αυτό που πρέπει να κάνουμε για να αδυνατίσουμε είναι να εκπαιδευτούμε διατροφικά.

 

Κάνε skip στη δίαιτα με την  κατάλληλη διατροφική εκπαίδευση

 Η διατροφική εκπαίδευση αποτελείται από ένα σύνολο συνεδριών με έναν ειδικό διατροφής, δηλαδή έναν Διαιτολόγο Διατροφολόγο με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Στη διάρκεια αυτών των συνεδριών εκπαιδευόμαστε σε διάφορα διατροφικά θέματα, όπως:

  • ποιες είναι οι κατάλληλες ποσότητες για εμάς,
  • ποιους συνδυασμούς τροφίμων πρέπει να κάνουμε,
  • πώς πρέπει να μαγειρεύουμε,
  • πόσο συχνά πρέπει να καταναλώνουμε κάθε ομάδα τροφίμων,
  • πώς να δώσουμε γεύση και νοστιμιά στα πιάτα μας χωρίς πολλές θερμίδες και λιπαρά,
  • διατροφικά “κόλπα” για το πως να αισθανόμαστε κορεσμό,
  • τι να επιλέγουμε όταν τρώμε έξω,
  • πως να διαχειριζόμαστε το πολύ απαιτητικό πρόγραμμα της δουλειάς μας το οποίο δε μας αφήνει χρόνο για μαγείρεμα.

 

Αυτά και διάφορα άλλα θέματα είναι ικανά να μας οδηγήσουν στο να γίνουμε κατά κάποιο τρόπο “ο διαιτολόγος του εαυτού μας” και να μπορούμε να διαχειριζόμαστε το βάρος μας μόνοι μας.

Υπάρχουν τροφές που συμβάλλουν στο αδυνάτισμα;

Κανένα τρόφιμο δεν οδηγεί στο αδυνάτισμα από μόνο του. Ωστόσο, υπάρχουν τρόφιμα τα οποία δεν είναι πολύ επεξεργασμένα, δεν έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε λιπαρά και θερμίδες και μπορούν να βοηθήσουν στο να αισθανθούμε κορεσμό. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν τα φρούτα https://allazwdiatrofi.gr/telika-pachainoun-ta-frouta/, τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί, το γιαούρτι, τα χαμηλής περιεκτικότητας λιπαρών τυριά, το άπαχο κρέας, τα ψάρια, τα θαλασσινά, το κοτόπουλο, τα δημητριακά ολικής αλέσεως κ.ά.

 

Φυτικές ίνες  και αδυνάτισμα

Ένας από τους πιο μεγάλους συμμάχους στο αδυνάτισμα είναι οι φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες δίνουν όγκο στο γεύμα μας, βοηθούν στην υγεία του γαστρεντερικού και συμβάλλουν στο να αισθανθούμε κορεσμό και να μην πεινάμε. Συνοδεύστε όλα τα γεύματά σας με μερικά λαχανικά ή μια ατομική σαλάτα.

 

Υγιεινά φαγητά κι υγιεινές διατροφικές επιλογές

Επιλέξτε αγνά υλικά κατά το μαγείρεμα τα οποία να μην φορτώνουν το πιάτο σας με περιττές θερμίδες. Για παράδειγμα ελαιόλαδο με μέτρο, καρυκεύματα, μυρωδικά, μπαχαρικά, λαχανικά και άλλα.

 

Σύνοψη

Η κατανάλωση υγιεινών τροφίμων είναι ευεργετική για την υγεία μας αλλά δεν έχει να κάνει με το αδυνάτισμα. Εάν επιθυμείτε να αδυνατίσετε καλό θα ήταν να ακολουθήσετε μια σειρά από συνεδρίες διατροφικής εκπαίδευσης με έναν ειδικό.

 

Διαβάστε περισσότερα για την Άσκηση και τη Διατροφή πως θα σε βοηθήσουν στο αδυνάτισμα.

 

Θέλεις να ενημερωθείς δωρεάν για τις υπηρεσίες μας;
Ξεκίνα Τώρα!