• Διατροφολόγος - Διαιτολόγος, Γλυφάδα & Μαρούσι

Η πιο υγιεινή σούπα λαχανικών βελουτέ, για να μην χαλάσεις τη διατροφή σου!

Η πιο υγιεινή σούπα λαχανικών βελουτέ, για να μην χαλάσεις τη διατροφή σου!

Οι σούπες και ειδικότερα οι σούπες λαχανικών αποτελούν τροφές χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και μπορούν να καταναλώνονται από όλους όπως  και άτομα που πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα τη διατροφή τους. Τα τελευταία χρόνια αλώστε έχει αρχίσει να αλλάζει η άποψη των περισσοτέρων πως η σούπα είναι μόνο για τους άρρωστους καθώς κι ότι  είναι άνοστες.

Δείτε πόσο εύκολα μπορείτε να φτιάξετε τη πιο υγιεινή και νόστιμη σούπα λαχανικών, ένα πιάτο υψηλής διατροφικής αξίας με ποικιλία λαχανικών, πηγή φυτικών ινών καθώς και ενυδάτωσης.

Θρεπτική αξία σούπας λαχανικών:

 Μια σούπα λαχανικών αποτελείται από μεγάλα κομμάτια λαχανικών, νερό ή ζωμό και περιέχει συνήθως ελάχιστο ελαιόλαδο. Περιέχει επίσης υψηλές ποσότητες σε κάλιο, ψευδάργυρο, βιταμίνες Α, C, E, K και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.  Επίσης είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, μαγνήσιο, φώσφορο, ασβέστιο  και φυλλικό οξύ. Η περιεκτικότητα των φυτικών ινών είναι ακόμα  υψηλότερη όταν τα λαχανικά δεν είναι παραβρασμένα.

 

Υλικά για βελουτέ σούπα λαχανικών

 

Σούπα λαχανικών βελουτέ

  • 3 μικρές πατάτες
  • 2 μικρές γλυκοπατάτες
  • 6 ντομάτες μέτριες
  • 3 ξερά κρεμμύδια
  • 1 ματσάκι σέλινο ή μαϊντανό
  • 2-3 πράσα
  • 3 καρότα
  • 3 κολοκυθάκια
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • χυμός από 2 λεμόνια ή lime
  • πιπέρι
  • αλάτι

 

Πως να φτιάξεις τη βελουτέ σούπα λαχανικών

  1. Καθαρίζουμε όλα τα λαχανικά. Ξεφλουδίζουμε και κόβουμε σε κύβους (ντομάτα, πατάτα, γλυκοπατάτα ) σε ροδέλες τα κρεμμύδια, τα κολοκύθια, τα πράσα και τα καρότα.
  2. Σε μία βαθιά κατσαρόλα, βάζουμε νερό και μόλις βράσει ρίχνουμε τα λαχανικά, το ελαιόλαδο, το λεμόνι ή lime, το αλάτι και το πιπέρι.
  3. Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια ένταση και αφήνουμε τα υλικά για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
  4. Αφαιρούμε τα λαχανικά και τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ. Αφήνουμε το ζωμό μέσα στην κατσαρόλα.
  5. Βάζουμε στην κατσαρόλα τα πολτοποιημένα λαχανικά, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να πάρουν 2-3 βράσεις. Αν είναι πολύ πηκτή η σούπα τότε προσθέτουμε λίγο ζεστό ζωμό και ανακατεύουμε.
  6. Σερβίρουμε σε ένα βαθύ πιάτο και προσθέτουμε λίγο πιπέρι και φρέσκο μαϊντανό.

 

Για έξτρα γεύση μπορούμε να προσθέσουμε 1 κ.σ. γιαούρτι και λίγη καπνιστή πάπρικα από πάνω.

 

“Οι σούπες λαχανικών είναι αρκετά εύπεπτες, θρεπτικές, γευστικές και μας

βοηθάνε να προστατέψουμε τον οργανισμό από ιώσεις.”

 

Καλή απόλαυση

 

Διαβάστε περισσότερα για 7+1 Ιδέες Για Νόστιμα Και Θρεπτικά Γεύματα Για Να Μπεις Ξανά Σε Πρόγραμμα Διατροφής Το Φθινόπωρο!