Τι είναι η νόσος Alzheimer και πώς επηρεάζει η Διατροφή;
Η νόσος Alzheimer ή αλλιώς “νόσος της τρίτης ηλικίας”, με αυξανόμενα ποσοστά εμφάνισης πλέον, είναι μια χρόνια νόσος του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος κατά την οποία φθείρονται οι νοητικές διεργασίες του εγκεφάλου. Ξεκινά με ήπια απώλεια μνήμης και γενικότερα τα συμπτώματα της μπορεί να περάσουν ακόμα και απαρατήρητα. Καθώς όμως εξελίσσεται η νοητική λειτουργία μπορεί να φθαρεί τόσο που το άτομο να είναι ανίκανο να αυτοεξυπηρετηθεί. Γι’ αυτό και η έγκαιρη διάγνωση είναι πολύ σημαντική για την αποτελεσματική διαχείριση της νόσου μετ’ έπειτα.
Τα αίτια της νόσο Alzheimer ποικίλουν με τα ακριβή αίτια να μην είναι πλήρως διασαφηνισμένα. Ωστόσο, συνοπτικά μπορούμε να δούμε ποιοι είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες κινδύνου. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται τα εξής:
- Ηλικία
- Οικογενειακό ιστορικό
- Γενετικοί παράγοντες/ Γενετική Προδιάθεση
- Διατροφή
- Φάρμακα
- Τυχόν ιατρικό ιστορικό, που σχετίζεται με την εγκεφαλική λειτουργία, όπως είναι το Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο, Κρανιοεγκεφαλικές Κακώσεις, αλλά και άλλες περιπτώσεις όπως είναι η κατάθλιψη.
Ο ρόλος της Διατροφής στη νόσο Alzheimer;
Μπορεί να προλάβει την ανάπτυξη της νόσου;
Είναι αποδεδειγμένος ο ρόλος της Διατροφής στην συνολική υγεία του οργανισμού. Επομένως, ακόμη κι αν η ακριβή μηχανισμοί που συνδέουν την διατροφή με την νόσο Alzheimer δε είναι πλήρως και λεπτομερώς επεξηγημένοι, η διατροφή επηρεάζει σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη αυτής της νόσου.
Χαρακτηριστικά, συστατικά τα οποία συναντάμε σε μία ισορροπημένη διατροφή, έχουν βασικό αντίκτυπο τόσο στην καταστροφή παθολογικών κυττάρων, όσο και με έναν προστατευτικό ρόλο. Στα συστατικά αυτά ανήκουν οι αντιοξειδωτικές ουσίες, τα ω-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, αλλά και καθολικά ένα ισορροπημένο διατροφικό πρότυπο, το οποίο θα περιλαμβάνει ποικιλία και επάρκεια σε μικρο- και μακρο- θρεπτικά συστατικά.
Tips Διατροφής με προστατευτική δράση έναντι της ανάπτυξης Alzheimer.
- Καταναλώνετε τουλάχιστον 2 – 3 φορές την εβδομάδα ποικιλία ψαριών και θαλασσινών εκ των οποίων η μια να είναι λιπαρό ψάρι με σκούρο δέρμα.
- Εντάξτε τους ξηρούς καρπούς και σπόρους στην διατροφή σας.
- Αξιοποιήστε το παρθένο ελαιόλαδο ως κύριο έλαιο.
- Εξασφαλίστε ότι καταναλώνετε φρούτα και λαχανικά.
Πιο καθολικά, η Μεσογειακή Διατροφή αποτελεί ένα εξαιρετικό διατροφικό πρότυπο για την πρόληψη διαφόρων νοσημάτων, συμπεριλαμβανομένου και της νόσου Alzheimer.
Η Διατροφή κατά την διάρκεια της νόσου.
Όπως ήδη αναφέραμε, η διατροφή στην πρόληψη της νόσου Alzheimer σίγουρα παίζει ρόλο, χωρίς όμως να υπάρχουν συγκεκριμένες και καθοριστικές οδηγίες που να εξασφαλίζουν την πρόληψη (Δεδομένου της πολυ-παραγοντικής φύσης της νόσου). Ωστόσο, η διατροφή και η διαχείριση αυτής είναι πολύ σημαντική κατά την διάρκεια της νόσου, με ποικίλους τρόπους.
- Νόσος Alzheimer & Απώλεια Σωματικού Βάρους
Ένα πολύ συχνό φαινόμενο στα άτομα που πάσχουν από την νόσο Alzheimer είναι η απώλεια σωματικού βάρους. Αυτή η συνθήκη έχει αποδοθεί τόσο στην μειωμένη όρεξη των ατόμων, όσο και στην ανικανότητα να σιτιστούν μόνοι τους αλλά και στην υπενθύμιση να φάνε. Πολύ σημαντικό για την πρόληψη της επιδείνωσης της ίδιας της νόσου, όσο και την πρόληψη ανάπτυξης επιπλέον προβλημάτων υγείας είναι να εξασφαλίσουμε την επαρκή θρέψη των ατόμων αυτών.
Ορισμένα Διατροφικά Tips που θα βοηθήσουν στην σίτιση των ατόμων αυτών είναι:
- Να τροποποιηθεί η υφή ή το σχήμα της τροφής, προκειμένου να είναι πιο εύκολη η μάσηση του από τον ασθενή.
- Να προτιμά τα μικρά και συχνά γεύματα κατά την διάρκεια της ημέρας.
- Να ενθαρρύνεται ο ασθενής και να του υπενθυμίζεται η κατανάλωση του γεύματος του.
- Να αξιολογηθεί από έναν επιστήμονα Διαιτολόγο – Διατροφολόγο, αν κρίνεται απαραίτητο κάποιο συμπλήρωμα διατροφής.
Σύνοψη
Φυσικά και η διατροφή έχει τον ρόλο της και στην νόσο του Alzheimer, με τους ακριβής μηχανισμούς να μην είναι πλήρως ξεκάθαροι. Αυτό που σίγουρα γνωρίζουμε είναι πως ένας υγιεινός και ισορροπημένος τρόπος διατροφής συμβάλλει στην πρόληψη της νόσου, μειώνοντας τον κίνδυνος εκδήλωσης της, ενώ είναι η κατάσταση θρέψης του ασθενή είναι εξίσου σημαντική και πρέπει να αξιολογείται κατά την διάρκεια της νόσου, τόσο για την επιβράδυνση της εξέλιξης του όσο και για την καλύτερη ποιότητα ζωής του ίδιου του ατόμου.