• Διατροφολόγος - Διαιτολόγος, Γλυφάδα & Μαρούσι

4+1 Πρωτεϊνικές Σαλάτες, με στόχο την απώλεια λίπους!

4+1 Πρωτεϊνικές Σαλάτες, με στόχο την απώλεια λίπους

 

Με ποιον τρόπο η διατροφή & οι σαλάτες συμβάλλουν στην απώλεια βάρους;

 

Πώς ακριβώς δημιουργείται η απώλεια βάρους;

 

Προτού αναλύσουμε παράγοντες που συμβάλλουν στην απώλεια βάρους , αλλά και τρόπους για να επιτευχθεί είναι σημαντικό να έχουμε μια εικόνα για το πώς, ως επί το πλείστον, δημιουργείται η απώλεια βάρους. Η βάση αυτής της διαδικασίας είναι η δημιουργία ενεργειακού ελλείμματος, δηλαδή με απλά λόγια θα πρέπει το σώμα να ξοδεύει περισσότερες θερμίδες/ενέργεια από αυτές που λαμβάνει.

 

Και ποιες είναι οι βασικότερες συνιστώσες που συμβάλλουν στην ενεργειακή αυτή δαπάνη;

 

  1. Ο βασικός μεταβολικός ρυθμός του κάθε ατόμου.
  2. Η ενέργεια που δαπανάται για την πέψη, απορρόφηση και μεταβολισμό των προσλαμβανόμενων τροφίμων.
  3. Η σωματική δραστηριότητα.

 

Σημαντικό να αναφερθεί είναι πως αυτές πρόκειται για τις βασικές συνιστώσες που δημιουργούν το ενεργειακό αυτό έλλειμμα, αλλά φυσικά υπάρχουν και άλλοι μικρότεροι / ενδιάμεσοι παράγοντες, που συμβάλλουν και τελικά επηρεάζουν την συνθήκη αυτή.

 

41 Πρωτεϊνικές Σαλάτες με στόχο την απώλεια λίπους 2 300x200 - 4+1 Πρωτεϊνικές Σαλάτες, με στόχο την απώλεια λίπους!

 

 

Ο ρόλος της γυμναστικής στην απώλεια βάρους.

 

Αναμφίβολα, ο ρόλος της γυμναστικής τόσο στην απώλεια βάρους (και πιο συγκεκριμένα λίπους), όσο και σε πολλούς άλλους τομείς της υγείας και της φυσικής μας κατάστασης είναι ανεκτίμητος και σίγουρα δεν πρέπει να υποτιμάται.

 

Συνοπτικά, οι τρόποι με τους οποίους η άσκηση επιδρά στην διαδικασία απώλειας βάρους είναι μέσω της:

(1) Άμεσης καύσης θερμίδων/ενέργειας κατά την διάρκεια της, όσο και

(2) και της αύξησης της μυϊκής μάζας, όπου πρόκειται για έναν πιο μεταβολικά ενεργό ιστό, συγκριτικά με τον λιπώδη, με αποτέλεσμα να αυξάνεται έτσι ο βασικός μεταβολικός ρυθμός του ατόμου και να οδηγείται σε περισσότερες καύσεις.

 

Η Διατροφή στην απώλεια βάρους!

 

Όσο και να γυμναζόμαστε, η διατροφή μας είναι θα μπορούσαμε να πούμε ο νο1 σύμμαχος στην διαδικασία απώλειας λίπους.  Και πιο συγκεκριμένα η σωστά διαμορφωμένη διατροφή.

 

Πολύτιμο εργαλείο στην απώλεια βάρους : Οι Σαλάτες!

 

Θα το έχετε ακούσει αρκετές φορές, όμως είναι αλήθεια πως οι σαλάτες πρέπει να έχουν βασική θέση στην διατροφή μας όταν προσπαθούμε να χάσουμε λίπος. Ταυτόχρονα, σημαντικό είναι αυτές οι σαλάτες να αποτελούν καλή πηγή πρωτεϊνών, υδατανθράκων και λίπους. Ενδεικτικά, σήμερα θα αναφερθούμε σε μία συγκεκριμένη πηγή πρωτείνης, το αυγό.

 

  • Τα λαχανικά της σαλάτας, μας δίνουν  πολύτιμες φυτικές ίνες οι οποίες μας βοηθούν να αισθανθούμε πιο εύκολα και γρήγορα κορεσμό και επομένως να αποφευχθεί η υπέρμετρη κατανάλωση φαγητού. Επομένως, μας βοηθούν να “εξοικονομήσουμε” θερμίδες που είναι και το ζητούμενο στην απώλεια βάρους.

 

Vegan Διατροφή είναι μόδα ή ήρθε να μείνιε 3 300x187 - 4+1 Πρωτεϊνικές Σαλάτες, με στόχο την απώλεια λίπους!

 

 

  • Από την άλλη, η πηγή πρωτεινής, για παράδειγμα το αυγό λόγω της περιεκτικότητάς του σε αμινοξέα διακλαδισμένης αλύσου και του υψηλού του δείκτη κορεσμού, είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητο για κάποιον που θέλει να χάσει βάρος, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις όπου γυμνάζεται.

 

 

  • Επίσης, δεδομένου ότι πρέπει η σαλάτα να είναι πλήρες γεύμα θα πρέπει να περιέχει τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων, έτσι ώστε και να πάρουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε αλλά και να χορτάσουμε για ώρες. Γι΄ αυτό, εκτός από λαχανικά και αυγό η σαλάτα μας θα πρέπει να  περιέχει και μια πηγή σύνθετων υδατανθράκων όπως η κινόα, η πατάτα, τα κρουτόν ή ενδεχομένως κάποιο φρούτο.

 

  • Φυσικά, δεν ξεχνάμε και την απαραίτητη πηγή καλών λιπαρών, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει κάποιο τρόφιμο όπως: αβοκάντο, τυρί, ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς.

 

41 Πρωτεϊνικές Σαλάτες με στόχο την απώλεια λίπους 33 300x200 - 4+1 Πρωτεϊνικές Σαλάτες, με στόχο την απώλεια λίπους!

 

4+1 Ιδέες για Πρωτεϊνικές Σαλάτες, για απώλεια βάρους!

 

Ωραία όσα είπαμε, όμως συχνά ξεμένουμε απο ιδέες για ωραίες σαλάτες και καταλήγουμε να τις αποφεύγουμε! Γι’ αυτό και εμείς σας μαζέψαμε τις 4+1 πιο νόστιμες πλήρης σαλάτες με αυγό, που θα σας βοηθήσουν στο ταξίδι της απώλειας λίπους.

 

1. Άσπρο και κόκκινο λάχανο, καρότο, ανθότυρο, σταφίδες, αυγό και κινόα.
2. Μαρούλι, ρόκα, λόλα, ντοματίνια, αβοκάντο, αυγό και κρουτόν ολικής αλέσεως.
3. Βραστή πατάτα, αγγούρι, τριμμένο καρότο, χρωματιστές πιπεριές και αυγό.
4. Πλιγούρι, ντοματίνια, άνηθος, μαϊντανός, χρωματιστές πιπεριές και αυγό.
5. Μαρούλι, λάχανο άσπρο, τριμμένο καρότο, αβοκάντο, πορτοκάλι, αυγό και παξιμάδια χαρουπιού.

 

Για όλες τις παραπάνω υπέροχες και θρεπτικές σαλάτες αξιοποιήσαμε ως πηγή πρωτείνης το αυγό. Ωστόσο, φυσικά μπορείτε να αξιοποιήσετε οποιαδήποτε πηγή πρωτείνης προτιμάται και υπάρχει διαθέσιμη.

Επιπλέον, μπορείτε να συνοδεύσετε τις σαλάτες σας με κάποιο dressing με χαμηλά λιπαρά, χρησιμοποιώντας υλικά, όπως το ελαιόλαδο με μέτρο, η μουστάρδα, το γιαούρτι, η σόγια σος, το μέλι και η μαγιονέζα με χαμηλά λιπαρά.

 

Σύνοψη

 

Το ταξίδι της απώλειας βάρους και πιο σωστά της απώλειας λίπους, πρόκειται για μία συνεχή εκπαίδευση και συνεχή διαμόρφωση νέων διατροφικών συνηθειών, όπου το αποτέλεσμα τελικά επηρεάζεται από ποικίλους παράγοντες. Σε αυτές τις συνήθειες είναι σημαντικό να ενταχθεί και η κατανάλωση σαλατών, είτε ως πλήρη γεύματα με επαρκή ποσότητα πρωτείνης και όλων των μακροθρεπτικών συστατικών για τα όσα οφέλη προαναφέραμε.

Θέλεις να ενημερωθείς δωρεάν για τις υπηρεσίες μας;
Ξεκίνα Τώρα!