• Διατροφολόγος - Διαιτολόγος, Γλυφάδα & Μαρούσι

4 Διατροφικοί Μύθοι για το Αυγό!

4 Διατροφικοί Μύθοι για το αυγό

 

Διατροφικοί Μύθοι γύρω από τα τρόφιμα και το αυγό!

 

Αμέτρητοι μύθοι διαιωνίζονται ή προκύπτουν εκ νέου γύρω από την επιστήμη της διατροφής και των τροφίμων. Πολλές τροφές ενοχοποιούνται, πολλές θεοποιούνται, διατροφικά σχήματα υποστηρίζονται λόγω μόδας (πχ. κετογονική δίαιτα) , ενώ δίνονται διατροφικές συμβουλές από άτομα δίχως επιστημονικότητα και γνωστικό υπόβαθρο.

 

Αντιλαμβανόμαστε ότι η πρόσβαση που δίνεται στις ημέρες μας σε όλη αυτή τη πληροφορία μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για την υγεία του καθενός. Η υιοθέτηση διατροφικών συμπεριφορών που δε ανταποκρίνονται και δε θα έπρεπε να αφομοιώνονται από όλους μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας.

 

Αυγό: Οι διατροφικοί μύθοι γύρω του.

 

Ένα λοιπόν από τα αδικημένα τρόφιμα, ή διαφορετικά ένα τρόφιμο, γύρω από το οποίο έχουν διαμορφωθεί αρκετοί μύθοι είναι το αυγό. Στο σημερινό άρθρο, σκοπός είναι να αναλύσουμε τους μύθους που υπάρχουν για αυτό το τρόφιμο, και έπειτα να τους καταρρίψουμε.

 

Ας δούμε λοιπόν, τι έχει κυκλοφορήσει κατά καιρούς για το αυγό και τι τελικά ισχύει;

 

Διατροφικός Μύθος νο1: Το αυγό δημιουργεί αλλεργίες.

 

Το αυγό και συγκεκριμένα η κατανάλωση του σε μικρή ηλικία έχει ενοχοποιηθεί για την εμφάνιση αλλεργιών. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο πολλές μανούλες καθυστερούν υπερβολικά να το εντάξουν στη διατροφή των παιδιών τους. Σύμφωνα λοιπόν με την επιστήμη της διατροφής, αυτή η τοποθέτηση αποτελεί έναν διατροφικό μύθο.

 

4 Διατροφικοί Μύθοι για το αυγό 300x200 - 4 Διατροφικοί Μύθοι για το Αυγό!

 

Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες, το αυγό πρέπει να εισάγεται απο τους 6 κιόλας μήνες, ολόκληρο, και οχι μόνο ο κρόκος. Θα πρέπει να γίνεται τριήμερη εισαγωγή του αυγού και η ποσότητα να αυξάνεται σταδιακά. Συγκεκριμένα, έχει διατυπωθεί η άποψη πως η πρόωρη έκθεση στα αλλεργιογόνα τρόφιμα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης αλλεργίας, που όπως αντιλαμβάνεται κανείς αποτελεί τον ακριβώς αντίθετο ισχυρισμό.

 

Διατροφικός Μύθος 2: Πρέπει να καταναλώνεται μόνο το ασπράδι του αυγού μετα-προπονητικά. 

 

Πολλοί ασκούμενοι συνηθίζουν να καταναλώνουν σκέτα ασπράδια αυγού μετά την προπόνηση, πιστεύοντας πως αυτός είναι ο αποκλειστικός τρόπος να πετύχουν την ανάπτυξη των μυών τους. Κανείς δε αμφισβητεί την περιεκτικότητα των ασπραδιών σε πρωτεΐνη, ένα μακρο-θρεπτικό συστατικό που αναμφίβολα θέλουμε σε ένα μετα-προπονητικό γεύμα για την ενίσχυση της μυϊκής ανάπτυξης. Ωστόσο,  παράλληλα δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος αποφυγής του κρόκου.

 

Ιδανικά, θα θέλαμε ολόκληρο το αυγό ώστε να υπάρχουν και τα πολύτιμα λιπαρά και οι λιποδιαλυτές βιταμίνες συνοδευόμενο με ένα αμυλούχο τρόφιμο, το οποίο θα συμβάλει στην έκκριση ινσουλίνης ώστε να δοθεί το αναβολικό περιβάλλον και να γίνει η μυϊκή ανάπτυξη. Για παράδειγμα, αυγά και μπανάνα ή αυγά με ψωμί.

 

Διατροφικός μύθος 3: Το αυγό “παχαίνει”.

 

Όπως και να την αναλύσεις αυτή τη έκφραση είναι λανθασμένη. Αρχικά, οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε πως κανένα τρόφιμο δε “παχαίνει”. Αυτό που αυξάνει το σωματικό βάρος είναι ένα θετικό ισοζύγιο ενέργειας, το οποίο πράγματι είναι πιο εύκολο να συμβεί όταν καταναλώνονται τρόφιμα πλούσια σε ενέργεια (θερμίδες). Περνώντας λοιπόν και στο συγκεκριμένο τρόφιμο, το αυγό όχι απλά δε έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε θερμίδες, αλλά μπορεί να αποτελέσει και έναν αξιόλογο “σύμμαχο” σε μία προσπάθεια απώλειας βάρους, λόγω των πρωτεϊνών του και του υψηλού δείκτη κορεσμού του.

 

4 Διατροφικοί μύθοι για το αυγό 4 300x150 - 4 Διατροφικοί Μύθοι για το Αυγό!

 

! Αυτό που μπορεί να αποδώσει σε ένα γεύμα με αυγό αρκετές θερμίδες είναι το λάδι που πολλές φορές συνοδεύει το α το αδυνάτισμα είναι το λάδι που συνοδεύει το αυγό λόγω της υψηλής θερμιδικής του αξίας.

 

Διατροφικός Μύθος 4: Το αυγό αυξάνει την χοληστερόλη!

 

Ο πιο σημαντικός μύθος που διέπει το αυγό είναι ότι αυξάνει την χοληστερόλη. Εδώ, πρόκειται ξεκάθαρα για παρανόηση, καθώς η χοληστερόλη που περιέχει ο κρόκος του αυγού δεν αυξάνει την χοληστερόλη αίματος. Ο λόγος είναι απλός. Η χοληστερόλη αίματος είναι ενδογενώς παραγόμενη, δηλαδή αυξάνεται από τον ίδιο τον οργανισμό και όχι από τα τρόφιμα που καταναλώνουμε. Σίγουρα οι διατροφικές μας συνήθειες επηρεάζουν την υγεία του οργανισμού μας, αλλά δε μπορούμε να αποδώσουμε “ευθύνες” σε ένα αγνό και ανεπεξέργαστο τρόφιμο, σαν το αυγό.

 

4 Διατροφικοί μύθοι για το αυγο 1 300x200 - 4 Διατροφικοί Μύθοι για το Αυγό!

Σύνοψη

 

Αυτοί ήταν μόνο μερικοί από τους μύθους που διέπουν το αυγό. Το αυγό είναι ένα πολύ θρεπτικό τρόφιμο και έχει θέση καθημερινά στη διατροφή μας. Αντίστοιχα, πολλοί είναι οι μύθοι που αφορούν άλλα τρόφιμα και προκαλούν μία αναστάτωση στις διατροφικές συνήθειες των ατόμων. Η δική μας συμβουλή είναι να ενημερώνεστε έγκυρα για τα διατροφικά θέματα, ώστε να μην αποκλείεται άδικα τρόφιμα απο την καθημερινότητά σας. Απευθυνθείτε σε έγκυρες επιστημονικές απόψεις και συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία διαιτολόγο-διατροφολόγο με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.

 

 

Θέλεις να ενημερωθείς δωρεάν για τις υπηρεσίες μας;
Ξεκίνα Τώρα!