Διατροφή και τρίτη ηλικία: τα σημεία κλειδιά
Φαίνεται πως όσο μεγαλώνουμε και οδεύουμε προς την τρίτη ηλικία, ιδιαίτερα στις εποχές, που διανύουμε, όπου μεταξύ άλλων, έχει προστεθεί με μεγάλη επιρροή ο παράγοντας του stress, ο κίνδυνος για την εμφάνιση διαφόρων νοσημάτων, όπως καρδιομεταβολικών νοσημάτων, αυξάνεται σημαντικά.
Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την μείωση της φυσικής δραστηριότητας, την μείωση της μυϊκής μάζας και κάποιες άλλες οργανικές αλλαγές που έρχονται με την τρίτη ηλικία, όπως για παράδειγμα στην γεύση και την όσφρηση, μπορεί να δημιουργήσουν αλλαγές στο διατροφικό προφίλ ενός ατόμου τρίτης ηλικίας, με επακόλουθο σοβαρά προβλήματα υγείας.
Έτσι, είναι πολύ σημαντικό τα άτομα αυτής της γενιάς να εξασφαλίσουν οτι ακολουθούν μια πλήρη και ισορροπημένη διατροφή, η οποία θα έχει προστατευτικό ρόλο σε οποιαδήποτε παθολογική κατάσταση, ενώ θα συνδράμει και σε μια ποιοτικότερη ζωή για τα άτομα αυτής της ηλικιακής ομάδας.
Φυσιολογικές αλλαγές της τρίτης ηλικίας & Πώς να τις διαχειριστείτε προς όφελος σας!
Αλλαγές τρόπου ζωής
Είναι γεγονός ότι όσο μεγαλώνουμε οι δραστηριότητες που κάνουμε και ο χρόνος που αφιερώνουμε σε αυτές ελαττώνονται, για ποικίλους λόγους (διάθεση, ενέργεια, σωματική ικανότητα). Θα είχε μεγάλο θετικό πρόσημο και αντίκτυπο το να διατηρηθεί ένας δραστήριος τρόπος ζωής κατά τη διάρκεια της τρίτης ηλικίας. Δεν χρειάζεται να είναι κάτι έντονο ή υπερβολικό. Δοκιμάστε, για παράδειγμα, να κάνετε ήπιο περπάτημα για μισή ώρα την ημέρα.
Αν υπάρχουν μυοσκελετικά ή προβλήματα υγείας που εμποδίζουν κάτι τέτοιο, συμβουλευτείτε έναν γιατρό ή φυσικοθεραπευτή για το αν και τι θα μπορούσατε να κάνετε.
Μείωση μυϊκής μάζας
Η αλλαγή στο ορμονικό προφίλ μαζί με τις αλλαγές στην φυσική δραστηριότητα, οδηγούν πολύ συχνά σε μείωση της μυϊκής μάζας. Μία τέτοια συνθήκη μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας, όπως σκελετικά προβλήματα, συχνούς τραυματισμούς, ενώ μπορεί να συμβάλει και στην απορρύθμιση του σωματικού βάρους, με τα αντίστοιχα, επακόλουθα προβλήματα.
Για τον λόγο αυτό, είναι σημαντικό η διατροφή των ατόμων της τρίτης ηλικίας όχι απλά να μην στερείται πρωτείνης, αλλά να εξασφαλίζεται η κάλυψη των αναγκών που έχουν τα άτομα αυτά. Παράλληλα, όπου είναι δυνατόν, όφελος θα είχε να υπάρχουν ασκήσεις ενδυνάμωσης με το βάρος του σώματος ή εξωτερικά βάρη, όπως το κολύμπι ή ακόμα και η μεταφορά των τσαντών απο το supermarket με τα χέρια για μικρές αποστάσεις.
Αλλαγές στην κινητικότητα του εντέρου
Ίσως μια αρκετά ενοχλητική και καθοριστική για τις διατροφικές συνήθειες ενός ατόμου τρίτης ηλικίας, είναι η αλλαγή που εμφανίζεται στην κινητικότητα του εντέρου. Χαρακτηριστικά, σε κάποια άτομα μειώνεται η κινητικότητα του εντέρου και εμφανίζουν δυσκοιλιότητα ή/και δυσπεψία., με ταυτόχρονη μειωμένη απορρόφηση ορισμένων θρεπτικών συστατικών.
Εδώ έρχεται και πάλι ο ρόλος ενός διατροφικού σχήματος, το οποίο πρέπει να είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και να προσαρμόζεται ανάλογα με τα συμπτώματα που υπάρχουν στην κάθε περίπτωση. Για παράδειγμα, εάν υπάρχει δυσκοιλιότητα, θα πρέπει να γίνεται αύξηση της πρόσληψης υγρών και φυτικών ινών από φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και όσπρια.
Αλλαγές στην γεύση και στην όσφρηση
Με την πάροδο της τρίτης ηλικίας πολλές φορές εμφανίζονται αλλαγές στην γεύση και την όσφρηση. Ένα εύκολο και αποτελεσματικό tip γι’ αυτήν την αλλαγή, είναι να δοθεί έμφαση στο μαγείρεμα, στα μυρωδικά και στα μπαχαρικά που χρησιμοποιούνται.
Αλλαγές στην στοματική υγεία
Παράλληλα, με τις αλλαγές στο πεπτικό σύστημα , αλλά και σε αισθήσεις των ατόμων της τρίτης ηλικίας, σε αρκετές περιπτώσεις εμφανίζονται και προβλήματα στοματικής υγείας, όπως είναι η δυσκολία στη μάσηση, ή στην κατάποση. Αντίστοιχα λοιπόν, θα πρέπει να γίνουν οι κατάλληλες αλλαγές στην διατροφή, όπως να εστιάσουμε σε περισσότερα μαλακά και υδαρή τρόφιμα, όπως σούπες ή πουρέδες.
Φυσικά, και σε αυτές τις περιπτώσεις, το challenge και αυτό που είναι το μέλημα μας είναι να εξασφαλίζεται η επαρκή κάλυψη των διατροφικών αναγκών του ατόμου.
Παθήσεις
Στατιστικά, φαίνεται οτι στην τρίτη ηλικία οι πιθανότητες εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων, όπως η αρτηριακή υπέρταση ή ο σακχαρώδης διαβήτης, είναι αρκετά αυξημένες. Σε περίπτωση που υπάρχει κάποια τέτοια παθολογική κατάσταση, θα πρέπει σίγουρα να γίνεται λήψη εξατομικευμένων διατροφικών συμβουλών απο επιστήμονα Διαιτολόγο διατροφολόγο.
6+1 Διατροφικές συμβουλές για την τρίτη ηλικία απο τον Εθνικό Διατροφικό Οδηγό
- Φροντίστε να καταναλώνετε 3 κύρια γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) καθημερινά.
- Μην παραλείπετε το πρωινό γεύμα.
- Κάθε κύριο γεύμα θα πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον μία πηγή δημητριακών, πρωτεϊνών, φυτικών ινών (λαχανικά/φρούτα) και καλών λιπαρών.
- Εκτός από τα 3 κύρια γεύματα μπορείτε να καταναλώνετε ενδιάμεσα σνακ, τα οποία θα σας δίνουν απαραίτητη ενέργεια, αλλά και απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που ενδεχομένως δεν καλύπτονται από τα βασικά γεύματα.
- Για τα ενδιάμεσα σνακ επιλέγετε υγιεινούς συνδυασμούς, όπως φρούτα, γαλακτοκομικά, δημητριακά ολικής άλεσης, λαχανικά.
- Είναι σημαντικό να γευματίζετε σε ευχάριστο περιβάλλον.
- Να τρώτε αργά και να απολαμβάνετε τα γεύματά σας.
- Μην ξεχνάτε την ενυδάτωση σας.
Σύνοψη
Σύγχρονα Προγράμματα Διατροφής
Ολοκληρωμένη επιστημονική μεθοδολογία για μόνιμα αποτελέσματα.
Δείτε όλα τα προγράμματα διατροφής και
επιλέξτε αυτό που σας ταιριάζει.