Η αγάπη μου για το αυγό είναι πλέον γνωστή! Το θεωρώ τρόφιμο – θησαυρό για την ελληνική κουζίνα και απαραίτητο στην εβδομαδιαία, εάν οχι και στην καθημερινή μας διατροφή.
Εάν και υπάρχει μια φήμη γύρω από το αυγό και την κατανάλωση του η οποία αφορά στην αύξηση της χοληστερόλης στο αίμα, πλέον τείνει να ξεπεραστεί καθώς γνωρίζουμε ότι η χοληστερόλη παράγεται κατά βάση ενδογενώς στον οργανισμό μας και δεν εξαρτάται τόσο από τα τρόφιμα τα οποία λαμβάνουμε και είναι πλούσια σε χοληστερόλη.
Ωστόσο, αυτό που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χωρίς φειδώ, και θα πρέπει να αποτελεί βάση στη διατροφή μας είναι το ασπράδι αυγού! Και επειδή κανείς δε θέλει να πετάει τον κρόκο, ευτυχώς έχουμε το έτοιμο 100% ασπράδι αυγού.
Το ασπράδι αυγού μπορεί να δώσει πολλές λύσεις στη διατροφή μας καθώς μπορούμε να δημιουργήσουμε πολλά θρεπτικά, χαμηλά σε θερμίδες γεύματα. Ακολουθούν, μερικές μόνο, από τις δεκάδες ιδέες για το πως να εκμεταλλευτούμε το έτοιμο ασπράδι αυγού.
Ομελέτες φούρνου με ασπράδι αυγού
Η ομελέτα φούρνου μπορεί να μας λύσει τα χέρια για πρωινό ή και για ένα γεύμα που μεταφέρεται εύκολα στη δουλειά. Ετοιμάστε την μια μέρα της εβδομάδας που έχετε περισσότερο χρόνο, βάλτε 3-4 ολόκληρα αυγά και αρκετό ασπράδι ώστε να γίνει πολύ χορταστική, προσθέστε και μπόλικα λαχανικά και όταν κρυώσει διατηρήστε την στο ψυγείο! Έτσι, έχετε έτοιμο γεύμα για αρκετές μέρες της εβδομάδας.
Πίτες χωρίς φύλλο με ασπράδι αυγού
Με τον ίδιο τρόπο όπως μπορεί να λειτουργήσει η ομελέτα, μπορεί να λειτουργήσει και η πίτα χωρίς φύλλο. Αυγά, μπόλικο ασπράδι, λαχανικά όπως κολοκυθάκια, καρότο, πιπεριές, σπανάκι, κολοκύθα, τυρί, ελάχιστο αλεύρι για να πήξει, μπαχαρικά και baking powder μας δίνουν μια πολύ γευστική και πανεύκολη πίτα.
Μάφιν με ασπράδι αυγού
Χρησιμοποιώντας την ίδια ή παρόμοια ζύμη με την ομελέτα ή με την πίτα χωρίς φύλλο, μπορούμε να δημιουργήσουμε μάφινς αυγού για μεγάλους αλλά, κυρίως για μικρούς! Εάν ψάχνετε κάτι νόστιμο και παράλληλα θρεπτικό για το παιδάκι σας, τι καλύτερο από ένα μάφιν με βάση το ασπράδι αυγού; Βόμβα αμινοξέων για την ανάπτυξη των μικρών μας φίλων!
Κρέπες βρώμης με ασπράδι αυγού
Αλεσμένη βρώμη, γάλα και ασπράδι αυγού! Μόνο με 3 υλικά μπορούμε να φτιάξουμε θρεπτικές κρέπες και να τις γεμίσουμε με υλικά αγνά όπως φρούτα, μέλι, ξηρούς καρπούς, ταχίνι και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε! Μπορούν να καταναλωθούν είτε ως πρωινό είτε ως ενδιάμεσο σνακ όταν ψάχνουμε μια γλυκιά λιχουδιά. Διατηρούνται και στην κατάψυξη για να χρησιμοποιηθούν σε μια “έκτακτη ανάγκη για γλυκό”.
- Στραπατσάδα με ασπράδι αυγού
Στην Ελλάδα αγαπάμε την ντομάτα και επιτέλους έφτασε η εποχή της! Εάν ψάχνετε ένα γρήγορο μεσημεριανό ή βραδινό η στραπατσάδα, αν συνδυαστεί με αρκετό ασπράδι αυγού, με τυριά χαμηλών λιπαρών και με φρεσκοψημένο ψωμάκι ολικής αλέσεως, μας δίνει ένα πλούσιο γεύμα, γεμάτο θρεπτικά συστατικά το οποίο θα μας κρατήσει χορτάτους για ώρες!
Τέλος, το ασπράδι αυγού μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στη δημιουργία θρεπτικών smoothies, αποτελώντας ένα πλήρες γεύμα. Έτσι, λοιπόν, το έτοιμο ασπράδι αυγού μπορεί να μας δώσει δεκάδες θρεπτικές επιλογές στη διατροφή μας, αρκεί να έχουμε όρεξη και μεράκι να ασχοληθούμε με την κουζίνα!