Να τρώω μακαρόνια όταν βρίσκομαι σε διαδικασία απώλειας βάρους;
Η ομάδα των ζυμαρικών και ιδιαίτερα τα μακαρόνια προβληματίζουν πολύ τα άτομα που βρίσκονται σε απώλεια βάρους. Πολλοί απο εσάς όταν συζητάμε στο γραφείο μου με ρωτάτε, εάν μπορείτε να τρώτε μακαρόνια όσο βρίσκεστε σε απώλεια βάρους ή αν αυτό θα επιβαρύνει την διαδικασία. Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στην μέση, όπως πάντα θα έλεγε κανείς.
Ασυζητητί μπορείτε να καταναλώνετε μακαρόνια κατά τη διάρκεια απώλειας βάρους. Παράλληλα όμως χρειάζεται προσοχή, καθώς μπορεί χωρίς καλά καλά να το καταλάβετε, να δυσκολέψουν την όλη διαδικασία.
Μακαρόνια: Πάμε να τα γνωρίσουμε καλύτερα!
Τα μακαρόνια είναι τρόφιμα αμιγώς υδατανθρακούχα, δηλαδή περιέχουν μεγάλες ποσότητες υδατανθράκων και πολύ χαμηλές ποσότητες πρωτεϊνών και λιπαρών. Αυτό, προκαλεί απότομες αυξομειώσεις του σακχάρου στο αίμα, οι οποίες μπορούν να μας ανοίξουν την όρεξη και να μας οδηγήσουν σε υπερκατανάλωση φαγητού.
Επιπλέον, τα μακαρόνια λόγω της σύνθεσής τους είναι τρόφιμα με χαμηλό δείκτη κορεσμού. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει πως για να αισθανθείς ότι χόρτασες από το συγκεκριμένο τρόφιμο, θα πρέπει να καταναλώσεις μεγάλες ποσότητες. Εφόσον λοιπόν, όπως αντιλαμβάνεστε, η λύση δε είναι να καταναλώσουμε υπέρογκες ποσότητες μακαρονιού, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε σωστούς συνδυασμούς τροφίμων και κατ’ επέκταση χορταστικά γεύματα.
Πώς δημιουργούμε χορταστικά γεύματα, με βάση τα μακαρόνια;
Όπως ήδη είπαμε τα μακαρόνια αποτελούν την πηγή των υδατανθράκων. Επομένως, τα συστατικά που πρέπει να προσθέσουμε για να δημιουργήσουμε χορταστικά και πλήρη γεύμα, θα πρέπει να αποτελούν πηγή πρωτείνης, υγιεινών λιπαρών και φυτικών ινών. Οι επιλογές και οι συνδυασμοί που υπάρχουν για να επιτευχθεί ένα πλήρες γεύμα είναι αμέτρητες.
Ενδεικτικά, ως πηγή πρωτείνης και λιπαρών μπορείτε να αξιοποιήσετε κάποιο από τα παρακάτω τρόφιμα: κρέας, ψάρι (πχ. τόνο), αυγά, τυρί, ενώ ως πηγή φυτικών ινών μπορείτε να προσθέσετε ψιλοκομμένα λαχανικά ή και να επιλέξετε ολικής αλέσεως ζυμαρικά, τα οποία υπερέχουν σε φυτικές ίνες από μόνα τους.
Λευκά ή ολικής αλέσεως μακαρόνια.
Αρχικά, είναι σημαντικό να ξεκαθαριστεί πως τα λευκά και τα ολικής μακαρόνια περιέχουν τις ίδιες ποσότητες υδατανθράκων και ταυτόχρονα βρίσκονται πολύ κοντά στο θερμιδικό τους περιεχόμενο. Ενδεχομένως, να βρείτε και περιπτώσεις, όπου τα ολικής αλέσεως έχουν παραπάνω θερμίδες από τα λευκά. Ωστόσο, οι διαφορές αυτές είναι αμελητέες.
Η σημαντική διαφορά μεταξύ αυτών των δύο ειδών ζυμαρικών είναι πως τα ολικής αλέσεως περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες. Το γεγονός αυτό οδηγεί σε πιο ομαλές αυξομειώσεις του σακχάρου στο αίμα και σε καλύτερο κορεσμό. Επιπλέον, οι φυτικές ίνες έχουν συσχετιστεί επιστημονικά και με χρόνιες παθήσεις, όπως είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα, παθήσεις του εντέρου, όπως το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (στην περίπτωση που το επιμένον σύμπτωμα είναι η δυσκοιλιότητα), αλλά και άλλες περιπτώσεις.
Συνεπώς, για θέματα υγείας, αλλά και για την βέλτιστη διαχείριση του συστήματος κορεσμού είναι προτιμότερο να επιλέγουμε μακαρόνια ολικής. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι τα λευκά είναι απαγορευτικά.
Μακαρόνια & Απώλεια Βάρους
Η απώλεια βάρους είναι πολυ-παραγοντική διαδικασία. Η βάση της όμως και ο κύριος παράγοντας που την καθορίζει είναι το θερμιδικό ισοζύγιο. Δηλαδή το σύνολο των θερμίδων που λαμβάνουμε και δαπανούμε ημερησίως, με την απώλεια βάρους να υφίσταται όταν το πρώτο είναι μικρότερο από το δεύτερο και έτσι επέρχεται αυτό που καλούμε “θερμιδικό έλλειμμα”.
Ποιο είναι το συμπέρασμα λοιπόν;
Φυσικά και μπορείτε να απολαμβάνετε τα μακαρόνια σας, ακόμη κι εάν είστε σε διαδικασία απώλειας βάρους. Αυτό που έχει σημασία είναι να διατηρείται μια ισορροπία και να μην καταλήγετε να καταναλώνετε ποσότητες, που δημιουργούν μεγάλη πρόσληψη θερμίδων. Κι αυτό γίνεται με τους τρόπους που αναφέραμε παραπάνω. (Ολικής αλέσεως ζυμαρικών, σωστούς συνδυασμούς/πλήρη γεύματα).
Extra tip!
Μπορείτε να αντιληφθείτε ότι μία μακαρονάδα από κάποιο εστιατόριο ή ταχυφαγείο, πιθανότατα δεν συγκρίνεται θερμιδικά με τα μακαρόνια που παρασκευάζεται εσείς οι ίδιοι στο σπίτι. Επομένως, η κατανάλωση μακαρονιών από κάποιο μαγαζί έξω, ίσως θα έπρεπε να λίγο προσεκτική και πιο περιστασιακή.
Παραδείγματα γευμάτων με βάση τα μακαρόνια τα οποία έχουν θέση σε πρόγραμμα απώλειας βάρους:
1. Μακαρόνια ολικής με σάλτσα με φρέσκια ντομάτα, χρωματιστές πιπεριές και γαρίδες.
2. Κρύα Μακαρονοσαλάτα: Μακαρόνια με σολομό, αγγούρι, τριμμένο καρότο, ντοματίνια, μαϊντανό και
σος απο μουστάρδα και γιαούρτι.
3. Μακαρόνια ολικής με σάλτσα με μανιτάρια, καρότα, λευκό κρασί και κοτόπουλο.
4. Μακαρόνια με τόνο, ψιλοκομμένα λαχανικά, ελιές, κάπαρη, dressing ελαιολάδου.
5. Μακαρόνια, μεσογειακού τύπου, με φέτα, ψιλοκομμένα λαχανικά, ρίγανη και dressing ελαιολάδου.
Σύνοψη
Τα μακαρόνια είναι τρόφιμα που δεν μπορούν να μας προκαλέσουν εύκολα κορεσμό, γι’ αυτό θα πρέπει πάντα με σωστούς συνδυασμούς να τα καθιστούμε πλήρη γεύματα. Τα μακαρόνια, όπως όλα τα τρόφιμα, έχουν θέση σε μια διατροφή απώλειας βάρους, αρκεί αυτό να γίνεται με προσοχή στην συνολική ημερήσια ενεργειακή πρόσληψη.
Σύγχρονα Προγράμματα Διατροφής
Ολοκληρωμένη επιστημονική μεθοδολογία για μόνιμα αποτελέσματα.
Δείτε όλα τα προγράμματα διατροφής και
επιλέξτε αυτό που σας ταιριάζει.