Τα Φυτικά ροφήματα, που μιμούνται το γάλα, καταλαμβάνουν σήμερα μεγάλη χωρητικότητα στα ράφια πολλών καταστημάτων και συμπεριλαμβάνονται στη καθημερινότητα πολλών ανθρώπων. Έχοντας προσελκύσει πολύ ενδιαφέρον, η βιομηχανία τροφίμων παράγει συνεχώς αντίστοιχα προϊόντα.
Σε ποιους απευθύνονται τα φυτικά γάλατα;
Οι βασικότεροι θα έλεγε κανείς λόγοι για τους οποίους κανείς καταναλώνει φυτικά γάλατα είναι:
- Η ευαισθησία ή και η δυσανεξία στη λακτόζη του κλασσικού αγελαδινού, πρόβειου ή κατσικίσιου γάλατος. Μη ξεχνάμε ότι ένα μεγάλο ποσοστό ενήλικων ανθρώπων αντιμετωπίζει γαστρεντερικά προβλήματα μετά τη κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων.
- Γευστικές προτιμήσεις.
- Η υιοθέτηση ενός χορτοφαγικού διατροφικού προτύπου
Ποιες επιλογές φυτικού γάλακτος υπάρχουν;
Αρκεί να αναρωτηθείτε τι γεύση μπορεί να έχει ένα φυτικό γάλα και θα σας απαντήσω: Πολλές! Οι βιομηχανίες έχουν καταφέρει και παράγουν γάλα από διάφορες πηγές, όπως είναι το αμύγδαλο, η βρώμη, η καρύδα, η σόγια και το ρύζι, με την εξέλιξη και την εφεύρεση νέων πηγών να συνεχίζεται.
Τι διαφορές έχουν μεταξύ τους τα διάφορα είδη φυτικών γάλατων;
Φυσικά, από την στιγμή που κάθε προϊόν προέρχεται από διαφορετικό τρόφιμο, καθένα έχει τις ιδιαιτερότητες του.
- Γάλα αμυγδάλου
Θα μπορούσε κανείς να πει ότι πρόκειται για μία από τις δημοφιλέστερες επιλογές φυτικού γάλατος. Αποτελεί την καταλληλότερη επιλογή για ασβέστιο, ενώ είναι εξίσου πλούσιο σε ακόρεστα λιπαρά (φυσικά λόγω του βασικού συστατικού του – το αμύγδαλο), τα οποία του αποδίδουν καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες.
- Γάλα σόγιας
Η σόγια πρόκειται για μία γνωστή πηγή φυτικών πρωτεϊνών, ιδιαίτερα για τα άτομα εκείνα που ακολουθούν χορτοφαγικό διατροφικό σχήμα. Για τον λόγο αυτόν λοιπόν, το γάλα σόγιας είναι εκείνη η επιλογή φυτικού γάλατος που υπερτερεί όσον αφορά την ποσότητα των πρωτεϊνών που περιέχει. Παράλληλα, αποτελεί μία ακόμη καλή καρδιοπροστατευτική και αντικαρκινική επιλογή ροφήματος , δεδομένης της περιεκτικότητας του σε μόρια μεγάλης θρεπτικής αξίας, τις ισοφλαβόνες.
- Γάλα βρώμης
Υψηλότερο σε φυτικές ίνες είναι το Γάλα Βρώμης, με εξίσου αυξημένη περιεκτικότητα σε ακόρεστα λιπαρά οξέα. Το Γάλα Βρώμης αποτελεί και το υψηλότερο σε θερμίδες, συγκριτικά με τα υπόλοιπα φυτικά γάλατα.
- Γάλα καρύδας
Ιδιαίτερο γευστικά και σίγουρα με εξωτική προέλευση, θα χαρακτήριζε κάνεις το γάλα καρύδας. Το φυτικό αυτό γάλα περιλαμβάνει τη μικρότερη ποσότητα πρωτεϊνών σε σχέση με τα υπόλοιπα, δε περιέχει υδατάνθρακες, ενώ είναι πλούσιο σε μαγνήσιο, μαγγάνιο και σίδηρο. Ταυτόχρονα, ωστόσο, έχει τη μεγαλύτερη ποσότητα κορεσμένων λιπαρών, τα οποία δε φημίζονται για τη θετική τους επίδραση στη συνολική καρδιαγγειακή υγεία και απαιτούν μέτρο στη πρόσληψη τους.
- Γάλα ρυζιού
Τέλος, έχουμε το γάλα ρυζιού, το οποίο περιέχει κυρίως υδατάνθρακες, ενώ είναι χαμηλό σε πρωτεΐνες κι λιπαρά. Ταυτόχρονα, πρόκειται για ένα προϊόν με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη.
Ποιο φυτικό γάλα να επιλέξω τελικά;
Το γεγονός ότι πρόκειται για ροφήματα από διαφορετικές πηγές, τους αποδίδει και ξεχωριστή διατροφική αξία. Επομένως, το ποιο τελικά θα επιλέξετε είναι κάτι που πρέπει να αποφασίσετε με βάση τις ανάγκες του δικού σας οργανισμού.
Για παράδειγμα, αν στόχος σας είναι η αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών, τότε το γάλα βρώμης αποτελεί εξαιρετική επιλογή, ενώ αντίστοιχα αν δε καταναλώνετε καθόλου ζωικά προϊόντα το γάλα σόγιας και αμυγδάλου είναι κατάλληλες επιλογές για να καλυφθούν οι απαραίτητες ποσότητες σε μικρο-θρεπτικά συστατικά και πρωτεΐνη. Σε περίπτωση που υπάρχει θέμα με το σάκχαρο, θα συνιστούσα να επιλέξετε καλύτερα κάποια άλλη επιλογή, έναντι του γάλα ρυζιού.
Ακόμη, δεδομένου της εξέλιξης στον τομέα των τροφίμων και της διατροφής, στο εμπόριο υπάρχουν φυτικά ροφήματα, εμπλουτισμένα με διάφορα θρεπτικά συστατικά, όπως πχ με Β12 , με σίδηρο, ασβέστιο, βιταμίνη D κτλ, με αποτέλεσμα τελικά να διαμορφώνεται μία ποικιλία ροφημάτων πλήρη και ισάξια διατροφικά.
Τι να προσέξετε όταν αγοράσετε κάποιο φυτικό γάλα
Όπως σε όλες τις περιπτώσεις προϊόντων, έτσι δε θα μπορούσε να παραληφθεί και από αυτήν την κατηγορία η περίπτωση προστιθέμενης ζάχαρης. Δώστε προσοχή στα συστατικά που περιλαμβάνονται σε αυτά τα προϊόντα που τελικά επιλέγεται και αναζητήστε εκείνα που αναγράφουν «Χωρίς Προσθήκη Ζάχαρης ή No Sugar Added» .
Συμπερασματικά
Και μόνο η ποικιλία των φυτικών γάλατων που έχει δημιουργηθεί μας δίνει να καταλάβουμε την καινοτομία και την εξέλιξη τόσο στον τομέα της διατροφής και της προσπάθειας εκμετάλλευσης της διατροφικής αξίας πολλών πρώτων υλών με διαφόρους τρόπους , αλλά και την εξέλιξη στη βιομηχανία τροφίμων συνολικά. Οι επιλογές λοιπόν είναι πολλές και μπορούν να εξυπηρετήσουν διαφόρους στόχους, για αυτό και δοκιμάστε τα άφοβα!
Σύγχρονα Προγράμματα Διατροφής
Ολοκληρωμένη επιστημονική μεθοδολογία για μόνιμα αποτελέσματα.
Δείτε όλα τα προγράμματα διατροφής και
επιλέξτε αυτό που σας ταιριάζει.