• Διατροφολόγος - Διαιτολόγος, Γλυφάδα & Μαρούσι

ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΤΕΣΤ ΔΥΣΑΝΕΞΙΑΣ Η “ΛΥΣΗ” ΠΟΥ ΕΨΑΧΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ;

ΤΕΣΤ ΔΥΣΑΝΕΞΙΑΣ

Το ζήτημα της απώλειας βάρους έχει γίνει πλέον μάστιγα. Δυστυχώς ή ευτυχώς ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού ταλανίζεται από το θέμα αυτό και στην προσπάθειά του να απεγκλωβιστεί επιλέγει εναλλακτικές μεθόδους απώλειας βάρους, όπως τα τεστ δυσανεξίας.

Τεστ δυσανεξίας με ράβδους, τεστ δυσανεξίας online και διάφορα άλλα υπόσχονται θαυματουργά αποτελέσματα. Αυτές οι εναλλακτικές μέθοδοι με την πρώτη ματιά φαντάζουν ως η ιδανική λύση. Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Θέλουμε να είμαστε ξεκάθαροι απέναντί σας!

“Τα τεστ δυσανεξίας δεν είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη μέθοδος για την απώλεια βάρους”.

Τι είναι η τροφική δυσανεξία:

Ορίζεται ως η επαναλαμβανόμενη απόκριση του οργανισμού, συνοδευόμενη με ανεπιθύμητα συμπτώματα, σε ένα τρόφιμο ή συστατικό αυτού, στην οποία δε συμμετέχει το ανοσοποιητικό σύστημα. Δεν συνοδεύεται με οξεία αλλεργική αντίδραση όπως η τροφική αλλεργία και προκαλείται από ενζυμικές δυσλειτουργίες ή από φαρμακολογικές επιδράσεις ουσιών οι οποίες περιέχονται στα τρόφιμα όπως η ισταμίνη. Ουσιαστικά δεν υπάρχει τεκμηριωμένο διαγνωστικό τεστ το οποίο να ανιχνεύει τις τροφικές δυσανεξίες ή υπερευαισθησίες. Για την αντιμετώπισή τους, απαιτείται συνεργασία ιατρού και διαιτολόγου ώστε να εντοπίσουν τα τρόφιμα τα οποία την πυροδοτούν και να τα αποκλείσουν από τη διατροφή.

“Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη που να συνδέει την τροφική δυσανεξία με την παχυσαρκία ή την αύξηση του σωματικού βάρους.”

Τι υπόσχονται τα τεστ δυσανεξίας:

Τα τεστ δυσανεξίας χρησιμοποιούνται, εκτενώς, για τη διαχείριση του σωματικού βάρους. Στηρίζονται στη θεωρία ότι συγκεκριμένα τρόφιμα, διαφορετικά για τον κάθε ένα, δε μπορούν να μεταβολιστούν από τον οργανισμό, συνεπώς οδηγούν στην αύξηση του σωματικού βάρους. Υπόσχονται άμεσα και εντυπωσιακά αποτελέσματα καθώς υποστηρίζουν ότι αποκλείοντας τις τροφές τις οποίες το σώμα σου δε μπορεί να μεταβολίσει, ο μεταβολισμός σου λειτουργεί καλύτερα και έτσι η απώλεια βάρους επιτυγχάνεται πιο άμεσα.

ΤΕΣΤ ΔΥΣΑΝΕΞΙΑΣ 2 - ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΤΕΣΤ ΔΥΣΑΝΕΞΙΑΣ Η "ΛΥΣΗ" ΠΟΥ ΕΨΑΧΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ;

Τι ακριβώς όμως είναι ο μεταβολισμός;

Μεταβολισμός είναι, με απλά λόγια, το σύνολο των βιοχημικών διεργασιών οι οποίες λαμβάνουν χώρα στο σώμα μας και έχουν σκοπό να μετατρέψουν τις διάφορες χημικές ουσίες σε ενέργεια. Χωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες, όπως τεστ δυσανεξίας με ράβδους, κυτταρο-τοξικά τεστ, ηλεκτρο-διαγνωστικά τεστ, τεστ δυσανεξίας online και αρκετά άλλα.

Πως επιδρά η τροφική δυσανεξία στο σωματικό βάρος:

Σίγουρα θα έχετε ακούσει ιστορίες φίλων οι οποίοι έχασαν βάρος χρησιμοποιώντας τα τεστ δυσανεξίας. Ο ισχυρισμός είναι αληθής! Αυτοί οι άνθρωποι όντως έχασαν βάρος ακολουθώντας τα αποτελέσματα του τεστ δυσανεξίας. Αυτό όμως δεν οφείλεται στο ίδιο το τεστ δυσανεξίας και ας ακούγεται οξύμωρο. Ουσιαστικά, το τεστ δυσανεξίας σου προτείνει να αποκλείσεις κάποιες τροφές από το διαιτολόγιό σου. Ανάμεσα στις τροφές αυτές είναι και τρόφιμα με αυξημένη περιεκτικότητα σε ενέργεια (θερμίδες), κορεσμένο λίπος και σάκχαρα όπως οι πατάτες τηγανιτές, το κόκκινο κρέας, τα έτοιμα αρτοσκευάσματα, τα γλυκά κ.ά. Συνεπώς, αποκλείοντας τόσες τροφές από το διαιτολόγιό σου, είναι φυσικό επακόλουθο να μειώνεις παράλληλα τη συνολική ενέργεια την οποία προσλαμβάνεις από τη διατροφή σου. Είναι απλά μαθηματικά! Εφόσον λαμβάνεις λιγότερη ενέργεια (θερμίδες), από αυτή που λάμβανες εως τώρα, θα αδυνατίσεις.

Το τεστ δυσανεξίας ενέχει κινδύνους;

Δίχως αμφιβολία, ναι. Τα τεστ δυσανεξίας ενδέχεται να προκαλέσουν βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα τόσο οργανικά, όσο και ψυχικά προβλήματα.

Παραθέτουμε μερικά από τα προβλήματα τα οποία μπορεί να προκύψουν:

  1. Ο αποκλεισμός ολόκληρων ομάδων τροφίμων μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές ελλείψεις θρεπτικών συστατικών. Οι διαφορετικές ομάδες τροφίμων, συνήθως, περιέχουν διαφορετικά θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
  2. Μακροπρόθεσμα μπορεί να φθείρει τον μεταβολισμό. Όπως είπαμε πιο πάνω ο μεταβολισμός είναι, βασικά, το σύνολο των βιοχημικών αντιδράσεων οι οποίες γίνονται στο σώμα μας. Οι αντιδράσεις αυτές λοιπόν για να πραγματοποιηθούν χρειάζονται βιταμίνες και ιχνοστοιχεία! Για παράδειγμα πολλές βιταμίνες του συμπλέγματος Β αποτελούν ένζυμα (ουσιές οι οποίες καταλύουν τις αντιδράσεις).
  3. Δεν προωθούν την υιοθέτηση ενός ισορροπημένου τρόπου διατροφής από το άτομο. Δυστυχώς, ο τρόπος σκέψης τον οποίο ενισχύουν τα τεστ δυσανεξίας, δε βοηθάει το άτομο να υιοθετήσει συνειδητά πιο υγιεινές συνήθειες. Αντιθέτως, επικροτούν το βραχυπρόθεσμο και εντυπωσιακό αποτέλεσμα το οποίο δεν στηρίζεται σε ουσιαστικές αλλαγές αλλά σε επιφανειακές.

Ποια είναι η γνώμη του διαιτολόγου:

Στο σημείο αυτό, υπάρχει κάτι ανώτερο από τη γνώμη του διαιτολόγου. Υπάρχει Υπουργική Απόφαση η οποία αποφασίζει, ανάμεσα σε άλλα, τα εξής:

Ουδεμία σχέση, τουλάχιστον ως τώρα επιστημονικά τεκμηριωμένη, έχουν οι τροφικές υπερευαισθησίες με το σωματικό βάρος ή το μεταβολικό ρυθμό, τη ρύθμισή του, την απώλεια βάρους και το σχεδιασμό διαιτολογίου με το σκοπό αυτό,

Η χρησιμοποίηση των τεστ δυσανεξίας σε προγράμματα απώλειας βάρους δεν έχει καμία επιστημονική βάση, αφενός διότι τα τεστ τα οποία χρησιμοποιούνται δεν έχουν καμία διαγνωστική αξία, αφετέρου διότι οι τροφικές δυσανεξίες δεν σχετίζονται με την απώλεια βάρους”.

Τι πρέπει να κάνω:

Πάρε την ευθύνη στα χέρια σου! Ενημερώσου! Η ψυχική και σωματική σου υγεία αξίζουν πολλά και δεν είναι πεδίο πειραματισμού. Εμπιστεύσου επιστήμονες υγείας και Διαιτολόγους – Διατροφολόγους με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, οι οποίοι μπορούν να σε κατευθύνουν με γνώμονα την επίτευξη των στόχων σου αλλά και τη διατήρηση και βελτίωση της υγείας σου. Σε κάθε περίπτωση, αν έχεις αποφασίσει να ξεκινήσεις μια προσπάθεια απώλειας βάρους μόνος σου, δε χρειάζεται να καταφύγεις σε ακραίες τακτικές.

Ξεκίνα από τα σπουδαία αλλά απλά βήματα:

  1. Έλεγξε τις ποσότητες.
  2. Μείωσε το έτοιμο φαγητό και τα γλυκά.
  3. Αύξησε τα φρούτα και τα λαχανικά.
  4. Ενσωμάτωσε τις φυτικές ίνες.
  5. Βεβαιώσου ότι πίνεις αρκετό νερό.
  6. Περιόρισε το αλάτι.
  7. Κοιμήσου αρκετά.
  8. Βάλε τη σωματική άσκηση στη ζωή σου.
Θέλεις να ενημερωθείς δωρεάν για τις υπηρεσίες μας;
Ξεκίνα Τώρα!