Ελάχιστοι από εμάς δεν έχουν σηκωθεί, έστω και μία φορά στη ζωή τους, από τον καναπέ για να πάνε στο ζαχαροπλαστείο μέσα στη νύχτα ή δεν έχουν κάνει μία βραδινή εξόρμηση στο ψυγείο για ζάχαρη… Γιατί ομως έχω τόσο έντονη επιθυμία για γλυκό;
Είναι όμως και μερικές περιπτώσεις ανθρώπων, που έχουν αυξημένη επιθυμία για γλυκό και μάλιστα σε καθημερινή βάση.
Εφόσον δε συντρέχει κάποιο παθολογικό αίτιο, το οποίο πρέπει να ρυθμιστεί από τον θεράποντα ιατρό, οι υπόλοιποι καλούμαστε να περιορίσουμε αυτή τη συνήθεια και ν’ αντικαταστήσουμε τη ζάχαρη με μία περισσότερο ωφέλιμη για τον οργανισμό μας τροφή.
Ουσιαστικά το γλυκό δε μας προσφέρει τίποτα παραπάνω από μία προσωρινή τόνωση, η οποία σε μερικά λεπτά θα εξαφανιστεί, θερμίδες κι ελάχιστες βιταμίνες ή μέταλλα αφού στο μεγαλύτερο μέρος του αποτελείται από γάλα και βούτυρο.
Μερικοί από τους “συνήθεις υπόπτους” που μας οδηγούν στο γλυκό ξαφνικά είναι:
Υπερβολική κόπωση και καταπόνηση του οργανισμού
Ψυχογενείς παράγοντες, όπως είναι το αυξημένο stress και οι βουλιμικές τάσεις
Η κακή διατροφή και κυρίως όταν αυτή είναι ελλειπής
Ορμόνες, ειδικά στις γυναίκες!
Η λύση
Να καταγράψουμε τις ημέρες κι ώρες, που μας πιάνει αυτή η έντονη επιθυμία για γλυκό και να τη συσχετίσουμε με την ψυχολογία μας τη δεδομένη στιγμή.
Να αυξήσουμε την κατανάλωση φρούτων.
Να αντικαταστήσουμε το γλυκό μας με τα φρούτα (φυσικά σάκχαρα) και μία σοκολάτα υγείας/ μπίτερ.
Ν’ αυξήσουμε την ημερησία ποσότητα νερού. Πολλές φορές ο οργανισμός χρειάζεται νερό, διψάει κι εμείς κάνουμε το λάθος να νομίζουμε πως πεινάμε.
Να ακολουθούμε τον κλασικό κανόνα του “Συχνά και Μικρά Γεύματα”. Όταν δεν το κάνουμε, προκαλείται υπερινσουλιναιμία κι ο υψηλός γλυκαιμικός δείκτης προκαλεί την ανάγκη για γλυκό
Σύγχρονα Προγράμματα Διατροφής
Ολοκληρωμένη επιστημονική μεθοδολογία για μόνιμα αποτελέσματα.
Δείτε όλα τα προγράμματα διατροφής και
επιλέξτε αυτό που σας ταιριάζει.