• Διατροφολόγος - Διαιτολόγος, Γλυφάδα & Μαρούσι

Παιδικός Διαβήτης, συμπτώματα κι αντιμετώπιση

παιδικος διαβητης

Ο παιδικός διαβήτης αυξάνεται σημαντικά στις ηλικίες των 10- 19 ετών

 

Σύμφωνα με έρευνες ο παιδικός διαβήτης αυξάνεται σημαντικά στις ηλικίες των 10- 19 ετών ξεπερνώντας μάλιστα το ποσοστό του 20%. Τα αίτια ποικίλουν, με βασικότερα την κληρονομικότητα, την κακή διατροφή, το stress και την έλλειψη άσκησης.

Το Διαιτολογικό Γραφείο Θαλή Παναγιώτου θα εστιάσει στην κακή διατροφή, προσπαθώντας να δώσει ορισμένες βασικές συμβουλές για τους γονείς τόσο προληπτικά όσο και στη φάση της αντιμετώπισης του Παιδικού Διαβήτη.

Τα βασικά συμπτώματα του Διαβήτη στα παιδιά

Στον Διαβήτη Τύπου 2 τα συμπτώματα είναι πιο έκδηλα, συγκριτικά με τα αντίστοιχα του Διαβήτη Τύπου 1. Σε γενικές γραμμές όμως όταν παρατηρήσετε και μάλιστα επαναλαμβανόμενα, κάτι από τα παρακάτω συμβουλευθείτε τον ιατρό.

  1. Αυξημένη κόπωση
  2. Τάση για συχνή ούρηση
  3. Πολυδιψία
  4. Απώλεια βάρους
  5. Ταχύπνοια
  6. Κακοσμία στόματος

 

Κάποια παιδιά παρουσιάζουν αυξημένη πείνα, πολυφαγία, κοιλιακά άλγη και θολή όραση.
Διατροφική εκπαίδευση και παιδικός διαβήτης

Κατά τη γνώμη μας η διατροφική εκπαίδευση των παιδιών πρέπει να ξεκινάει από νωρίς. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι όταν γίνεται διάγνωση του παιδικού διαβήτη, από τα πρώτα πράγματα που αλλάζουμε στις συνήθειες των παιδιών είναι η διατροφή. Ο στόχος είναι η ισορροπημένη διατροφή που πρέπει να ακολουθείται διά βίου. Γιατί λοιπόν να περιμένουμε να συμβεί κάτι δυσάρεστο για να προσέχουμε τη διατροφή των παιδιών μας;

  1. Τα παιδιά απολαμβάνουν όλες τις διατροφικές ομάδες και λαμβάνουν τις απαραίτητες θερμίδες μέσα από πλήρη γεύματα και ενδιάμεσα σνακ.
  2. Φροντίζουμε για τη διατήρηση του σωματικού βάρους των παιδιών, χωρίς έντονες αυξομειώσεις, και τη συστηματική άσκησή του μέσα στην εβδομάδα.
  3. Τα παιδιά πρέπει να καταναλώνουν φρούτα και λαχανικά σε τακτική βάση μέσα στην ημέρα. Ετοιμάζουμε λοιπόν για εκείνα μικρά σνακ καρότου, αγγουριού, βραστών λαχανικών και φρούτων (γιαούρτι με φρούτα, smoothies με φρούτα).
  4. Αφήνουμε τα παιδιά να πεινάσουν για να απολαύσουν το φαγητό τους, που σημαίνει ότι δεν τα πιέζουμε.
Παιδιά και γλυκά

Με τα χρόνια τα παιδιά χρειάζονται περισσότερη ινσουλίνη, καθώς οι εξετάσεις αίματος και ούρων είναι θετικές με αποτέλεσμα να το επιβάλλουν. Η χαμηλή γλυκόζη αίματος μπορεί να δείχνει ότι το παιδί χρειάζεται ή λιγότερη ινσουλίνη ή περισσότερη τροφή. Τκα ενημερώνουμε ώστε να μην τρώνε γλυκά κρυφά και αν αντιληφθούμε ότι το κάνουν, δεν προσπαθούμε να αντισταθμίσουμε τους επιπλέον υδατάνθρακες στον οργανισμό τους, μειώνοντας τα φυσιολογικά επίπεδα τροφής. Η ισορροπημένη διατροφή δε “διαταράσσεται” λόγω ατασθαλιών.

Τα διαβητικά παιδιά, όσο οξύμωρο κι αν ακούγεται αυτό πλέον, μπορούν να απολαμβάνουν το γλυκό τους. Τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα αυξάνονται κι αν φάμε ένα μπισκότο ή ένα φρούτο. Οι διαβητικοί λοιπόν μπορούν να καταναλώνουν τρόφιμα που περιέχουν ζάχαρη, διότι στο σώμα θα μετατραπεί σε γλυκόζη όπως και τα υπόλοιπα υδατανθρακούχα τρόφιμα. Το μυστικό βρίσκεται στο μέτρο.

Συστήνουμε το γλυκό να καταναλώνεται στο τέλος ενός βασικού γεύματος αντικαθιστώντας ένα ισοδύναμο τρόφιμο (π.χ. ψωμί, τρώω λιγότερο ψωμί για να απολαύσω ένα κομμάτι κέικ). Έχει αποδειχθεί ότι η κατανάλωση τροφών με ζάχαρη δεν προκαλεί απότομη αύξηση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα, αν συνοδεύεται από τροφές που περιέχουν λίπος ή πρωτεΐνη ή σύνθετους υδατάνθρακες.

Bonus info:
Η χορήγηση επιπλέον ποσότητας ινσουλίνης προκειμένου ένα παιδί να φάει ένα γλυκό θα πρέπει να αποφεύγεται, διότι οδηγεί σε φαινόμενα υπερφαγίας.
Θέλεις να ενημερωθείς δωρεάν για τις υπηρεσίες μας;
Ξεκίνα Τώρα!