• Γλυφάδα
  • Μαρούσι
  • Διαδικτυακά

Είναι τα Θαλασσινά Διατροφικός Θησαυρός;

Τα Θαλασσινά ως Διατροφικός Θησαυρός Μύθος ή Αλήθεια;

Ποιες επιλογές θαλασσινών είναι οι καλύτερες;

 

Μπορεί το καλοκαίρι να μας αφήνει σιγά σιγά, όμως ως γνωστόν, οι Έλληνες αγαπάμε την θάλασσα και τις εξορμήσεις δίπλα σε αυτήν, τόσο όσο ο καιρός παραμένει ζεστός, όσο και καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου. Φυσικά, παράλληλα αγαπάμε και τις εξόδους για φαγητό, σε ταβέρνες ή σε εστιατόρια, με  δροσερά και φρέσκα θαλασσινά πιάτα.

 

Και γεννιούνται λοιπόν τα παραπάνω ερωτήματα, όσον αφορά αυτά τα θαλασσινά πιάτα:

 

  • Ποιες επιλογές να προτιμήσω;
  • Είναι μία θρεπτική επιλογή; Κι αν ναι, τι ενισχύει την θρεπτική τους αξία;

 

Θαλασσινά: Τι περιλαμβάνεται σε αυτή τη κατηγορία;

 

Για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε με την θρεπτική αξία αυτών των τροφίμων, θα πρέπει πρώτα να έχουμε ξεκαθαρίσει σε ποια ακριβώς αναφερόμαστε. Ως θαλασσινά λοιπόν, χαρακτηρίζονται τόσο τα ψάρια, όσο και τα μαλάκια και τα οστρακοειδή που συλλέγονται από την θάλασσα.

 

Ορισμένες επιλογές από τα παραπάνω που μπορεί να συναντήσετε ως προς κατανάλωση είναι τα εξής:

 

Ψάρια 

 

  • Σαρδέλες
  • Τόνος
  • Τσιπούρα
  • Γαύρος
  • Σολωμός
  • Μπακαλιάρο
  • Λαυράκι

 

Ενώ από τα λοιπά θαλασσινά, συχνά στα μενού συναντάμε:

 

  • Χταπόδι
  • Καλαμαράκια
  • Μύδια
  • Σουπιές
  • Γαρίδες
  • Αστακούς

Τα Θαλασσινά ως Διατροφικός Θησαυρός Μύθος ή Αλήθεια 12 300x300 - Είναι τα Θαλασσινά Διατροφικός Θησαυρός;

 

Θαλασσινά: Η Θρεπτική τους αξία.

 

Αρκετά έντονος είναι ο ισχυρισμός που επικρατεί πως τα θαλασσινά είναι ένας διατροφικός θησαυρός. Τι είναι αυτό που τους αποδίδει αυτήν την υψηλή διατροφική αξία;

 

Α) Πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας.

 

Ένας από τους κυριότερους λόγους που επικρατεί αυτή η άποψη είναι πως τα θαλασσινά είναι πλούσια πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως  τα αμινοξέα που μας αποδίδουν δεν μπορεί ο οργανισμός μας να τα συνθέσει από μόνος του, αλλά πρέπει να τα πάρει απο την τροφή.

 

Β) Ωμέγα – 3 λιπαρά οξέα.

 

Τα λιπαρά ψάρια, όπως είναι ο σολωμός, ο τόνος και οι σαρδέλες είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα. Τα λιπαρά αυτά είναι απαραίτητα για την ομαλή λειτουργία σημαντικών συστημάτων του οργανισμού μας, όπως είναι η καρδιά, το ανοσοποιητικό και ο εγκέφαλος.

 

Γ) Βιταμίνες & Ιχνοστοιχεία

 

Παράλληλα με την περιεκτικότητα τους  σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και ω-3 λιπαρά οξέα, τα θαλασσινά αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Ενδεικτικά, είναι πλούσια σε ιώδιο, σελήνιο, ψευδάργυρο, καθώς και σε βιταμίνες , όπως είναι βιταμίνες του συμπλέγματος B, Βιταμίνη D κτλ.

 

 

Τα θαλασσινά αυξάνουν την χοληστερόλη: Μύθος ή Αλήθεια;

 

 

Είναι γεγονός πως παλαιότερα επικρατούσε η θεωρία πως τα θαλασσινά ανεβάζουν τα επίπεδα της χοληστερόλης.  Πλέον, γνωρίζουμε οτι η χοληστερόλη είναι ενδογενώς παραγόμενη, δηλαδή παράγεται απο το σώμα μας και δεν την λαμβάνουμε απο την τροφή.

 

Αυτό που επηρεάζει τα επίπεδα της είναι τόσο η συνολική υγεία, όσο και διατροφικές συνήθειες του ατόμου.

 

Με τα θαλασσινά να αποτελούν τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα λιπαρά και αυξημένης σε ω-3 λιπαρά οξέα, αποδεικνύεται πως όχι μόνο δεν αυξάνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης αλλά δρουν και ευεργετικά τόσο στα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα (Τριγλυκερίδια, LDL – & HDL- λιπίδια), όσο και κατά συνέπεια στην συνολική υγεία του ατόμου.

 

Αποτελούν όλα τα θαλασσινά καλές επιλογές διατροφικά;

 

Όσα αναφέρουμε παραπάνω απευθύνονται και αφορούν τα θαλασσινά ως πρώτη ύλη. Φυσικά, ο τρόπος με τον οποίο τελικά επεξεργάζονται, μαγειρεύονται και τελικά καταναλώνονται από τον καθένα είναι αυτό που καθορίζει και την τελική θρεπτική τους αξία.

 

Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε την περίπτωση όπου αναφερόμαστε σε τηγανητά θαλασσινά πιάτα, πιάτα μαριναρισμένα ή συνοδευόμενα από βούτυρα, πατάτες τηγανητές κτλ.

 

Μπορεί να αντιληφθεί κανείς ότι σε αυτές τις περιπτώσεις όχι μόνο μειώνεται σημαντικά η θρεπτική αξία των τροφίμων αυτών, αλλά η συχνή κατανάλωση υπό αυτήν την μορφή μπορεί να αποδώσει αρνητικές συνέπειες στην υγεία του ατόμου.

 

Τα Θαλασσινά ως Διατροφικός Θησαυρός Μύθος ή Αλήθεια 2 300x227 - Είναι τα Θαλασσινά Διατροφικός Θησαυρός;

 

 

Πώς μπορούν τα θαλασσινά να διατηρήσουν την θρεπτική τους αξία;

Όταν μαγειρεύονται στο σπίτι:

 

Όταν είμαστε στο σπίτι μας και μαγειρεύουμε εμείς η καλύτερη επιλογή είναι τα ελληνικά παραδοσιακά πιάτα, που συνδυάζουν θαλασσινά με συνοδευτικό λαχανικά. Εννοείται, πάντα φτιαγμένα με παρθένο ελαιόλαδο το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί με μέτρο και κατά προτίμηση ψητά ή στη σχάρα.

 

Παραδείγματα είναι οι σουπιές με σπανάκι ή τα καλαμαράκια με ντομάτα και πιπεριές.

 

Όταν καταναλώνονται έξω:

 

Όταν είμαστε έξω, οι καλύτερες επιλογές είναι τα θαλασσινά που έχουν μαγειρευτεί στην σχάρα, καθώς έτσι αποφεύγουμε τις σάλτσες και τα περιττά λιπαρά. Συνδυάζοντάς τα, μάλιστα, με χόρτα, χωριάτικη σαλάτα, παντζάρια, βραστά λαχανικά ή ό,τι άλλο λαχανικό επιθυμούμε, δημιουργούμε ένα πολύ θρεπτικό και ισορροπημένο γεύμα που μας αποδίδει όλες τις θρεπτικά δώρα των θαλασσινών.

 

Σύνοψη

 

Οι εξορμήσεις το Σαββατοκύριακο δε έχουν τελειώσει, με τον καιρό να μας κάνει ακόμη την χάρη για ωραίες ταβέρνες και φαγητό δίπλα στην θάλασσα. Ακόμη όμως κι τον χειμώνα, είναι γεγονός πως οι Έλληνες είναι ισχυροί υποστηρικτές και καταναλωτές των θαλασσινών. Σε αυτό το άρθρο λοιπόν τα γνωρίσαμε καλύτερα και ελπίζουμε να σας βοηθήσαμε να αντιληφθείτε  την θρεπτική τους αξία , πώς αυτή διατηρείτε και πώς “χάνεται”.

 

Μάθετε περισσότερα για Ω-3 Λιπαρά οξέα & 5 Tips Διατροφής για να αυξήσετε την πρόσληψη τους!