• Διατροφολόγος - Διαιτολόγος, Γλυφάδα & Μαρούσι

ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ – ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΥΜΑΙΝΟΝΤΑΙ ΕΝΤΟΣ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΙΩΝ;

Τριγλυκερίδια και Διατροφή

Τα τριγλυκερίδια είναι ένας τύπος λιπιδίων όπως η χοληστερόλη, τα οποία παράγονται στον οργανισμό μας και όταν υπάρχουν σε πλεόνασμα, σχετίζονται με την εμφάνιση προβλημάτων υγείας.

Οι τιμές τους θα πρέπει να αξιολογούνται από ειδικούς επιστήμονες υγείας καθώς το πόσο επικίνδυνες είναι σχετίζεται και με άλλους παράγοντες όπως η ηλικία του ατόμου, αν καπνίζει, εάν πάσχει από συνοδά νοσήματα και άλλα. Τα τριγλυκερίδια δεν επηρεάζονται τόσο από μεμονωμένα τρόφιμα όσο από το σύνολο της διατροφής μας. Πάμε όμως να το δούμε αναλυτικά.

Γιατί αυξάνονται;

Πολλές είναι οι καταστάσεις οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε αύξησή τους. Εάν δεν συντρέχει κάποιος λόγος υγείας όπως κάποιο μεταβολικό νόσημα, δεν υπάρχει κάποια ιδιάζουσα κατάσταση ή δεν ευθύνεται η φαρμακευτική αγωγή, τότε κατά πάσα πιθανότητα ευθύνεται η περίσσεια ενέργειας. Δηλαδή όταν το σώμα μας λαμβάνει περισσότερες θερμίδες από αυτές που χρειάζεται, ο οργανισμός μας παράγει από την περίσσεια αυτή τριγλυκερίδια και τα αποθηκεύει ως λίπος στο σώμα μας.

Γιατί πρέπει να κυμαίνονται εντός φυσιολογικών ορίων;

Οι υψηλές τιμές τριγλυκεριδίων έχουν συσχετιστεί με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο και με εμφάνιση μεταβολικού συνδρόμου. Συνεπώς είναι πολύ σημαντικό να αντιμετωπίζονται. Συνήθως, οι αυξημένες τιμές συνυπάρχουν και με άλλες “προβληματικές καταστάσεις” όπως είναι η παχυαρκία, η αυξημένη τιμή LDL χοληστερόλης, η χαμηλή τιμή HDL χοληστερόλης, η υπέρταση και άλλες καταστάσεις.

Ποιες αλλαγές χρειάζονται να γίνουν στη ζωή μας;

  1. Επίτευξη ενός υγιούς σωματικού βάρους. Το υπέρβαρο και η παχυσαρκία συνδέονται με την αύξηση των τριγλυκεριδίων κατά τον τρόπο που περιγράψαμε πιο πάνω. Η πρόσληψη των θερμίδων που χρειαζόμαστε για να εκτελέσουμε τις καθημερινές λειτουργίες και όχι περισσότερων από αυτές, συμβάλει στην μείωση των τριγλυκεριδίων. Εδώ μπορείτε να διαβάσετε πως κάποιες τροφές μας χορταίνουν περισσότερο επιτρέποντάς μας να καταναλώνουμε μικρότερες ποσότητες και να διαχειριζόμαστε αποτελεσματικά το σωματικό μας βάρος.
  2. Αλκοόλ. Το αλκοόλ έχει συσχετιστεί σε αρκετές μελέτες με την αύξηση των τριγλυκεριδίων. Ο μεταβολισμός των τριγλυκεριδίων στο σώμα μας έχει συσχετιστεί με την δημιουργία τριγλυκεριδίων άμεσα. Επιπλέον συμβάλει και στην αύξηση του σωματικού βάρους το οποίο και αυτό με τη σειρά του επηρεάζει τη δημιουργία τριγλυκεριδίων. Οι διεθνείς διατροφικές συστάσεις προτείνουν την κατανάλωση 1 μερίδας αλκοόλ την ημέρα για τις γυναίκες και 2 μερίδων για τους άντρες, και όχι περισσότερο.
  3. Απλοί υδατάνθρακες. Η πρόσληψη απλών υδατανθράκων σε περίσσεια ευνοεί την δημιουργία τριγλυκεριδίων. Απλοί υδατάνθρακες βρίσκονται κυρίως τη ζάχαρη και στο μέλι, οπότε τα γλυκά επηρεάζουν σημαντικά τα τριγλυκερίδια. Ενδέχεται και τα φρούτα να τα επηρεάσουν έμμεσα οπότε καλό είναι να μην ξεπερνάμε κατά πολύ τις ημερήσιες συστάσεις. Εννοείται ότι τα φρούτα είναι πολύ ωφέλιμα και είναι πολύτιμα για την διατροφή μας αλλά ακόμα και σε αυτά χρειάζεται μέτρο. Ο παγκόσμιος οργανισμός προτείνει την πρόσληψη 5 μερίδων από ποικιλία φρούτων και λαχανικών την ημέρα.
  4. Μείωση του κορεσμένου λίπους. Το κορεσμένο λίπος έχει συσχετιστεί με την αύξηση της LDL χοληστερόλης η οποία συνδέεται με καρδιαγγειακό κίνδυνο, οπότε σίγουρα είναι καλό να είναι μειωμένη η πρόσληψή του. Οι διεθνείς συστάσεις προτείνουν η πρόσληψή του να είναι κάτω από 10%. Κορεσμένο λίπος βρίσκεται στο γάλα, στο γιαούρτι, στα τυριά, στο αυγό, στο κόκκινο κρέας κ.ά.
  5. Αύξηση των ωφέλιμων λιπαρών. Τα λεγόμενα καλά λιπαρά οξέα έχουν συσχετιστεί με μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου και υπάρχουν στους ξηρούς καρπούς και στα αλείμματά τους, στους σπόρους, στα ψάρια, στα θαλασσινά κ.ά.
  6. Αύξηση της σωματικής δραστηριότητας. Μελέτες δείχνουν ότι η συστηματική φυσική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει τις τιμές των τριγλυκεριδίων αλλά και να μειώσει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Ενδεικτικό ημερήσιο μενού για αποτελεσματική διαχείριση των τριγλυκεριδίων!

ΠΡΩΙΝΟ
1φλ. γάλα αμυγδάλου και φρυγανιές ολικής αλέσεως με 1κ.γ. (κοφτό) 100% φυστικοβούτυρο και 1/2 μπανάνα και κανέλα
ή
1 κεσεδάκι γιαούρτι με  βρώμη και 1κ.γ. (κοφτό) 100% ταχίνι ολικής και 1κ.σ. σταφίδες και κανέλα
ΕΝΔΙΑΜΕΣΟ 1
1 φρούτο εποχής και 1 σφιχτή χούφτα ανάλατα και άψητα αμύγδαλα
ή
2 αποξηραμένα φρούτα χωρίς ζάχαρη και 1 σφιχτή χούφτα καρύδια
ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ
Φιλέτο λαυράκι με γλυκοπατάτα ψητή και ψητά λαχανικά
ή
Ψητή τσιπούρα με ρύζι και σαλάτα εποχής
 ή
Φιλέτο σολομού με λαχανικά στον ατμό και ψωμί πολύσπορο
ΕΝΔΙΑΜΕΣΟ 2
1 κεσεδάκι γιαούρτι με ένα φρούτο εποχής
ΒΡΑΔΙΝΟ
Σαλάτα με διάφορα λαχανικά, 1 μικρή βραστή πατάτα, 1 αυγό βραστό και 1 σπιρτόκουτο τυρί με χαμηλά λιπαρά
ή
Σούπα λαχανικών με κοτόπουλο και φρυγανιές ολικής
 

*Το μενού αυτό δεν αποτελεί θεραπεία, ούτε εξατομικευμένη πρόταση, αποτελεί απλώς ένα παράδειγμα για το πως θα μπορούσε να τρέφεται ένας μέσος ενήλικας με σκοπό την μείωση των τιμών των τριγλυκεριδίων

Θέλεις να ενημερωθείς δωρεάν για τις υπηρεσίες μας;
Ξεκίνα Τώρα!