• Διατροφολόγος - Διαιτολόγος, Γλυφάδα & Μαρούσι

Φρούτα και Λαχανικά: Γιατί είναι τόσο πολύτιμα;

φρουτα και λαχανικα

Αν πραγματικά είμαστε αυτό που τρώμε, τότε καλούμαστε να διατηρούμε μία περισσότερο ισορροπημένη διατροφή, επιλέγοντας φρούτα και λαχανικά.

 
Ανισορροπία στα γεύματα

Η ανισορροπία στα γεύματα είναι εκείνη που “ταράζει” τον οργανισμό και ουσιαστικά δεν τον βοηθάει να διατηρήσει μακροπρόθεσμα την καλή υγεία του. Ο διατροφικός κανόνας λοιπόν είναι αυτός που λέει ότι πρέπει να απολαμβάνουμε τρεις μερίδες φρούτων καθημερινά και σε γενικές γραμμές, 5- 13 (μικρές) μερίδες αγαθών που προσφέρει η φύση. Όπως καταλαβαίνετε, ο λόγος για τα φρούτα και τα λαχανικά.

Έρευνες

Έρευνες δείχνουν ότι τα φρούτα και λαχανικά δεν αντικαθίστανται από συμπληρώματα. Γεγονός που το γνωρίζουμε, αλλά δεν του δίνουμε ιδιαίτερη σημασία. Τα θρεπτικά συστατικά των φρούτων δουλεύουν μαζί με εκείνα των λαχανικών. Γι’ αυτό φρούτα και λαχανικά πρέπει να συνδυάζονται απαραιτήτως σε ημερήσια βάση. Οι φυσικές επιλογές είναι που έχουν τα αντιοξειδωτικά καροτενοειδή και φλαβονοειδή.

φρουτα και λαχανικα - Φρούτα και Λαχανικά: Γιατί είναι τόσο πολύτιμα;
Φρούτα και Λαχανικά

 

“Συνεργατικά” Λαχανικά

Και τα λαχανικά λειτουργούν “συνεργατικά” μεταξύ τους. Ο σωστός συνδυασμός τους προωθεί και διατηρεί την καλή υγεία. Για παράδειγμα, αν έχετε σιδηροπενία ο συνδυασμός μίας τροφής πλούσιας σε σπανάκι με ένα χυμό πορτοκάλι που έχει βιταμίνη C βοηθούν στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου. Πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλές νέες γυναίκες.

Αυξημένη κατανάλωση

Όταν κατανααλώνουμε φρούτα και λαχανικα προλαμβάνουμε πολλές ασθένεις. Μερικές από αυτές είναι ο διαβήτης τύπου 2, τα καρδιοαγγειακά νοσήματα και ορισμένες μορφές καρκίνου. Όσον αφορά τον καρκίνο συγκεκριμένα, η πρόληψη βάσει της διατροφής είναι πιο δύσκολο να αποδειχθεί. Υπάρχουν όμως έρευνες που έχουν γίνει από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο που δείχνουν ότι φρούτα και λαχανικά προλαμβάνουν τον καρκίνο του στόματος, του στομάχου και του εντέρου. Μειώνει τις πιθανότητες ουσιαστικά… Η ίδια έρευνα προτείνει τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το μπρόκολο και το λάχανο. Ακόμη το λυκοπένιο, στο οποίο είναι πλούσιες οι ντομάτες, μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση και πρόληψη του καρκίνου του προστάτη.

Σωματικό Βάρος

Τέλος τα φρούτα και λαχανικά συμβάλλουν στη διατήρηση και τον έλεγχο του βάρους. Προκαλούν το αίσθημα του κορεσμού, έχουν λίγες θερμίδες, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και νερό κι αποτελούν την ιδανική επιλογή για ένα γρήγορο και χορταστικό σνακ οποιαδήποτε ώρα της ημέρας!

 
Bonus tips
  •  Όταν προσθέτετε φρούτα και λαχανικά στη διατροφή σας, να θυμάστε ότι η ποικιλία δίνει το κάτι παραπάνω στη ζωή! Συνδυάστε φρούτα με λαχανικά, τα χρώματα της φύσης μεταξύ τους και κυρίως τα θρεπτικά συστατικά του κάθε αγαθού με τα υπόλοιπα.
  • Προσθέστε φρούτα και λαχανικά σε κάθε γεύμα σας, ώστε να μη χρειάζεται να μετράτε τις μερίδες που προσλαμβάνετε ή να μπαίνετε στην αναλογία θερμίδων

Ο Διατροφολόγος Διαιτολόγος Θαλής Παναγιώτου αρθρογραφεί σε επιστημονικά έντυπα, με σκοπό την παροχή συμβουλών διατροφής για την βελτίωση της ζωής μέσα από την ισορροπημένη διατροφή και την αλλαγή της διατροφικής συμπεριφοράς προάγοντας τον σωστό τρόπο σκέψης για μια μόνιμη αλλαγή στην ζωή μας.  Παράλληλα προβαίνει σε συστηματική προβολή ως καλεσμένος σε έγκυρες τηλεοπτικές εκπομπές και ραδιοφωνικούς σταθμούς παρέχοντας συμβουλές διατροφής.

Το Διαιτολογικό Γραφείο του Θαλή Παναγιώτου και η επιστημονική του ομάδα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει διατροφικές καταστάσεις σε όλα τα στάδια της ζωής του ανθρώπου με τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα και έχοντας γνώμονα την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής και την αλλαγή στον τρόπο σκέψης στο φαγητό.

Τo Διαιτολογικό Γραφείο του Θαλή Παναγιώτου δραστηριοποιείτε στα Νότια και Βόρεια Προάστια της Αττικής διατηρώντας Νόμιμη Διαιτολογική μονάδα.

Θέλεις να ενημερωθείς δωρεάν για τις υπηρεσίες μας;
Ξεκίνα Τώρα!