Πόσο σημαντικό είναι να προσέξουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα μέσα απο την Διατροφή στην Καραντίνα;
Υπάρχουν τροφές που θα πρέπει να εντάξουμε στη Διατροφή στην Καραντίνα;
Πως διαχειριζόμαστε τα τρόφιμα στην καραντίνα;
Συνεχίζουμε για ακόμα μια εβδομάδα να μένουμε σπίτι και να ακολουθούμε τις οδηγίες των επίσημων φορέων δημόσιας υγείας και είναι σημαντικό να προσέξουμε την Διατροφή στην Καραντίνα. Αυτή η πανδημία έχει φέρει πολλές αλλαγές στην καθημερινότητα μας με αποτέλεσμα να τρώμε παραπάνω μέσα στην μέρα μας ή να καταναλώνουμε το ίδιο μέγεθος μερίδας, έχοντας κατά πολύ μειωμένη φυσική δραστηριότητα και κίνηση κατά τη διάρκεια της μέρας μας.
Αυτό οδηγεί σε θετικό ισοζύγιο ενέργειας δηλαδή σε αύξηση βάρους καθώς η ημερήσια ενεργειακή πρόσληψη-το φαγητό μας είναι περισσότερο σε σχέση με τις ημερήσιες ενεργειακές δαπάνες-καύσεις δηλαδή άσκηση, περπάτημα, ημερήσια βήματα.
Το περισσότερο φαγητό δεν θα αλλάξει την τρέχουσα κατάσταση, ούτε τελικά θα σας μειώσει το στρες και θα βελτιώσει τη ψυχολογία μας.
Για καλύτερη Διατροφή στην Καραντίνα:
- Ελέγχουμε το μέγεθος της μερίδας, γιατί ακόμα και τα πιο θρεπτικά φαγητά μπορούν να οδηγήσουν σε πρόσληψη βάρους
- Φτιάχνουμε λίστα πριν πάμε για ψώνια για να αποφύγουμε τις ανεξέλικτες εξόδους και την αγορά τροφίμων που δεν είναι τόσο καλέ επιλογές
- Αφιερώνουμε ποιοτικό χρόνο με τον εαυτό μας, με διάβασμα, μαγείρεμα, περπάτημα, ήπια γυμναστική στο σπίτι
- Κοιμόμαστε επαρκώς, χωρίς να ξενυχτάμε άσκοπα κάνοντας «μαραθώνιο» με ταινίες, σειρές και σνακ
- Βάζουμε την άσκηση στην καθημερινότητα μας και διατηρούμε ένα υγιές σωματικό βάρος
- Περιορίζουμε όσο είναι δυνατό το στρες, το κάπνισμά και τις κακές διατροφικές συνήθειες
- Με καλή διάθεση και σωστό προγραμματισμό μπορούμε να βγούμε νικητές στη μάχη με την πανδημία!
Να τονίσουμε για άλλη μια φορά, πως υπάρχουν πολλά θρεπτικά συστατικά που βοηθούν φυσικά στην λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και για αυτό είναι πολύ σημαντική η σωστή Διατροφή στην Καραντίνα.
Ενθαρρύνουμε τον εαυτό μας να ακολουθήσει μια ισορροπημένη διατροφή για να υποστηρίξουμε την ανοσοποιητική άμυνα του οργανισμού. Μέχρι σήμερα, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων δεν έχει εγκρίνει κανένα ισχυρισμό υγείας για τρόφιμο ή συστατικό τροφίμου που να φέρει την επισήμανση ότι προστατεύει από τη μόλυνση του ιού covid-19. Επιπλέον, είναι γνωστό στην επιστημονική κοινότητα πως κανένα θρεπτικό συστατικό ή τρόφιμο δεν ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα από μόνο του, αντιθέτως επικεντρωνόμαστε στην κατανάλωση ποικιλίας τροφίμων για να διατηρήσουμε μια ισορροπημένη Διατροφή στην Καραντίνα.
ΤΡΟΦΕΣ ΜΕ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΛΛΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΦΥΣΙΚΑ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΝ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ
- Βιταμίνη D : Λιπαρά ψάρια (σαρδέλες, σολομός), γάλα και εμπλουτισμένα τρόφιμα
- Βιταμίνη Ε : Ελαιόλαδο, αμύγδαλα, ηλιόσποροι
- Βιταμίνη C: Εσπεριδοειδή, πιπεριά, ακτινίδιο, φράουλα, μπρόκολο, σπανάκι
- Πρωτεΐνη : Άπαχο κρέας, πουλερικά, αυγά, θαλασσινά, όσπρια
- Ψευδάργυρος : Κρέας, συκώτι, δημητριακά ολικής άλεσης, τυρί, γαλακτοκομικά προϊόντα
- Σελήνιο : Σαρδέλες, αυγά, κρέας, δημητριακά ολικής άλεσης
Επίσης, προσπαθούμε να τρώμε σωστά και ισορροπημένα με βάση το Μεσογειακό Πρότυπο Διατροφής εντάσσοντας καθημερινά τροφές φυτικής προέλευσης, τρόφιμα που είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Τέτοιες τροφές είναι τα αμυλούχα ολικής άλεσης, τα λαχανικά και τα φρούτα.
Στην Διατροφή στην Καραντίνα, καθημερινή θα πρέπει να είναι και η κατανάλωση ελαιολάδου, αντικαθιστώντας το κορεσμένο λίπος (ζωικό λίπος, βούτυρο, γλυκά κα.) με μονοακόρεστα λιπαρά (ελαιόλαδο) καθώς προσφέρει υψηλή αντιοξειδωτική δράση λόγω της βιταμίνης Ε που περιέχει και άλλες ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία της καρδιάς. Συχνή και ημερήσια θα πρέπει επίσης να είναι η κατανάλωση των γαλακτοκομικών προϊόντων λόγω της υψηλής θρεπτικής τους αξία ως κύρια πηγή πρωτεΐνης και ασβεστίου.
Σε εβδομαδιαία βάση περιορίζεται η κατανάλωση κρέατος :
- 1-2 φορές την εβδομάδα ψάρια κατά προτίμηση λιπαρά ψάρια
- 1 φορά την εβδομάδα κοτόπουλο ή γαλοπούλα
- 1 -2 φορές το μήνα κόκκινο κρέας (μοσχάρι ή χοιρινό), λόγω κορεσμένων λιπαρών
ΜΠΟΡΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΙΟΣ COVID-19 ΝΑ ΜΕΤΑΔΟΘΕΙ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ;
Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα του ΕΦΕΤ (Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων) δεν υπάρχουν επίσημες αναφορές σχετικά με λοιμώξεις που να οφείλονται σε τρόφιμα.
ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΜΕ ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ;
Φυσικά και μπορούμε! Όλοι οι επίσημοι φορείς μέχρι τώρα αναφέρουν πως δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι ο άνθρωπος μπορεί να νοσήσει από την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, παρόλο που ο ιός μπορεί να βρεθεί σε αυτά αν έχει επιμολυνθεί από άτομο που νοσεί.
Επομένως, αυτό που προτείνεται να κάνουμε είναι να τηρούμε τους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής και εφαρμόζουμε με σχολαστικό τρόπο τις παρακάτω οδηγίες για την ασφαλή προετοιμασία, το ασφαλές μαγείρεμα και τη αποθήκευση φαγητού.
ΑΣΦΑΛΗΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΕΥΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ
- Καλό είναι να καθαρίζουμε επιφανειακά τα ψώνια μας, όπως θα έπρεπε να το κάνουμε και πριν την πανδημία.
- Χρησιμοποιούμε ξεχωριστές επιφάνειες και πάγκους κοπής για τα ωμά κρέατα/πουλερικά και ψάρια.
- Ξεπλένουμε σχολαστικά τα λαχανικά και τα φρούτα.
- Κόβουμε τα λαχανικά σε μεγάλα κομμάτια για να μην οξειδωθούν και χάσουν γρήγορα τα θρεπτικά τους συστατικά.
- Αποφεύγουμε το κόψιμο με μαχαίρι στα ευαίσθητα φυλλώδη λαχανικά όπως μαρούλι, σπανάκι, φρέσκα μυρωδικά για να διατηρήσουμε τα θρεπτικά συστατικά και το έντονο χρώμα τους.
- Χρησιμοποιούμε επίσης τους πιο υγιεινούς τρόπους μαγειρέματος όπως βράσιμο, στον ατμό και ψήσιμο σε αντικολλητικό τηγάνι με καθόλου ή ελάχιστο ελαιόλαδο, διατηρώντας τα λαχανικά τραγάνα και όχι παρά-μαγειρεμένα καθώς έτσι ένα μεγάλο μέρος των θρεπτικών ουσιών καταστρέφεται σε υψηλές θερμοκρασίες.
- Αποψύχουμε σωστά τα κατεψυγμένα τρόφιμα τοποθετώντας τα στη ψύξη του ψυγείου ή σε τρεχούμενο νερό. ΠΟΤΕ με ζεστό νερό, ή εκτός ψυγείου ή στο φούρνο μικροκυμάτων.
- Δεν τοποθετούμε τα ζεστά τρόφιμα κατευθείαν το ψυγείο.
- Δεν αφήνουμε τα μαγειρεμένα φαγητά σε θερμοκρασία περιβάλλοντας πάνω από 2 ώες.
- Όλα τα τρόφιμα στο ψυγείο θα πρέπει να είναι καλυμμένα με ειδικό προστατευτικό.
- Τέλος, δεν επαναθερμένουμε μαγειρεμένο φαγητό πάνω από 1 φορά.