• Διατροφολόγος - Διαιτολόγος, Γλυφάδα & Μαρούσι

Επίπεδη κοιλιά και πως να την αποκτήσω!

Επίπεδη κοιλιά

Η κοιλιά μαρτυράει πολλές από τις “αταξίες” μας…

Ακατάστατη διατροφή, αυξημένο stress το οποίο με τη σειρά του δυσκολεύει τη διαδικασία της πέψης, μειωμένη κατανάλωση νερού με αποτέλεσμα να κάνουμε κατακράτηση υγρών, συχνή κατανάλωση αλκοόλ και απουσία της άσκησης στην καθημερινότητά μας.

Πριν όμως πάρουμε τις παραπάνω ενδείξεις αψήφιστα, ας σκεφτούμε τις επιπτώσεις της “κοιλίτσας” στην υγεία μας. Σε πολλές περιπτώσεις η φουσκωμένη κοιλίτσα είναι πρόδρομος καρδιοαγγειακών νοσημάτων, διαβήτη τύπου 2, γαστρεντερικών διαταραχών και ίσως κάποιων μορφών καρκίνου. Τονίζουμε όμως ότι κάθε περίπτωση είναι μοναδική κι εξατομικευμένη! Τα ζητήματα υγείας έχουν κι άλλα συμπτώματα, που μας οδηγούν στο θεράποντα ιατρό μας. Αυτό στο οποίο στοχεύουμε είναι η πρόληψη, η καλή φυσική κατάσταση και τελικά η ευεξία.

Γιατί δε μπορώ να έχω επίπεδη κοιλιά;

Ο Σύμβουλος Διατροφής Θαλής Παναγιώτου απαντάει πως η επίπεδη κοιλιά είναι πολυπαραγοντική.

Τι σημαίνει αυτό; Εξαρτάται από πολλούς, διαφορετικούς παράγοντες. Μερικοί από τους οποίους είναι οι παρακάτω:

 1. Η ηλικία
 2. Η άσκηση
 3. Η διατροφή
 4. Η κατανάλωση νερού και υγρών
 5. Οι ορμόνες  

  Όσο μεγαλώνουμε, γνωρίζουμε πως το σώμα μας αλλάζει. Ακόμη κι όταν χάνουμε βάρος ή προσέχουμε τη διατροφή μας, οι αλλαγές είναι γεγονός. Αυτό οφείλεται κυρίως στη λάθος ενεργοποίηση του μεταβολισμού μας. Ο μεταβολικός ρυθμός είναι εκείνος που θα κάνει τη διαφορά και θα παλέψει με τις ορμόνες μας που θέλουν τις περισσότερες γυναίκες να παίρνουν βάρος μεγαλώνοντας. Ειδικά όσες βρίσκονται στη δύσκολη περίοδο της εμμηνόπαυσης, κατά την οποία παράγονται λιγότερα οιστρογόνα, λιγότερη προγεστερόνη και σταδιακά λιγότερη τεστοστερόνη. Ορμονικές μεταβολές που κάνουν την κοιλιά μας να μη μοιάζει και τόσο επίπεδη. Το ζήτημα όμως είναι να συμβουλευτούμε έναν Ειδικό Διατροφολόγο, για να μη μας βρουν αυτές οι ορμονικές μεταβολές (όπως συμβαίνει και στην εγκυμοσύνη) με περισσότερο βάρος.

  Η διατροφή αποτελεί μία εξαιρετικά σημαντική παράμετρο. Εχθροί της είναι οι επεξεργασμένες τροφές, η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης, τα πολλά λιπαρά και κυρίως τα trans. To ξέρετε ότι η φουσκωμένη κοιλιά ίσως σημαίνει φλεγμονή; Πριν αγχωθείτε, όλα έχουν τη λύση τους! Τα φρούτα και λαχανικά (ειδικά το καρότο και το αβοκάντο), που περιέχουν πολλά αντιοξειδωτικά είναι ικανά να καταπολεμήσουν κι αυτή και όποια άλλη φλεγμονή υπάρχει στον οργανισμό μας. Tην ίδια αντιφλεγμονώδη δράση διαθέτουν και οι φυτικές ίνες (π.χ. δημητριακά ολικής αλέσεως).

  Ένα ακόμη tip για επίπεδη κοιλιά είναι να σταματούμε το φαγητό πριν φτάσουμε στον απόλυτο κορεσμό. Να τρώμε όσο φαγητό έχει ανάγκη το σώμα μας. Σε αυτό, όπως και στην καλύτερη πέψη (άρα και στην πιο επίπεδη κοιλιά) συμβάλλει ο κανόνας των μικρών και συχνών γευμάτων.

  Τα ψάρια και θαλασσινά ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημά μας και ναι, χαρίζουν με τους κατάλληλους συνδυασμούς επίπεδη κοιλιά!

  Τέλος, επίπεδη κοιλιά χωρίς γυμναστική των κοιλιακών, δε γίνεται! Μπορεί να ακολουθείτε ένα πρόγραμμα συστηματικής άσκησης, αλλά να κάνετε κάτι λάθος με τις προπονήσεις. Αν λοιπόν στοχεύετε στο συγκεκριμένο σημείο, που συνήθως αποκαλούμε τοπικό πάχος, θα πρέπει να συνδυάζετε την αερόβια άσκηση με τα βάρη. Ούτε μόνο το ένα εξυπηρετεί, ούτε μόνο το άλλο. Μόνο ο συνδυασμός τους! Προτιμήστε τις ασκήσεις cardio, όπως είναι το τρέξιμο ή το spinning και κάντε δύο με τρεις φορές την εβδομάδα ασκήσεις με βάρη.

  Σε γενικές γραμμές η συμβουλή μας είναι ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε νερό, υγρά, φυτικές ίνες, φρούτα, λαχανικά και ψάρι, λιγότερο κρέας, λιγότερα ζυμαρικά και περισσότερη άσκηση. Τόσο στη διατροφή όσο και στην άσκηση θέτετε συχνά νέες προκλήσεις στο σώμα σας, ώστε να μη συνηθίζει. Έτσι θα απολαύσετε γρήγορα τα εντυπωσιακά αποτελέσματα!

Θέλεις να ενημερωθείς δωρεάν για τις υπηρεσίες μας;
Ξεκίνα Τώρα!