• Διατροφολόγος - Διαιτολόγος, Γλυφάδα & Μαρούσι

Διατροφική ανάλυση αυγού σε πρωτεΐνη. Όσα πρέπει να γνωρίζεις!

Διατροφική ανάλυση αυγού σε πρωτεΐνη. Όσα πρέπει να γνωρίζεις

Αυγό και πρωτεΐνη, γιατί είναι σημαντικό θρεπτικό συστατικό και πόση πρωτεΐνη μας δίνει 1 αυγό;

 

Η πρωτεΐνη όπως μαρτυρά και το όνομα της, είναι ένα πολύ σημαντικό θρεπτικό συστατικό το οποίο διαδραματίζει πρωτεύον ρόλο στην λειτουργία του οργανισμού μας.

 

Διατροφική ανάλυση αυγού σε πρωτεΐνη. Όσα πρέπει να γνωρίζεις 1 300x200 - Διατροφική ανάλυση αυγού σε πρωτεΐνη. Όσα πρέπει να γνωρίζεις!

 

Όλα τα θρεπτικά συστατικά που λαμβάνουμε από τις τροφές χωρίζονται σε δυο κατηγορίες, σε αυτά που μας παρέχουν ενέργεια, δηλαδή θερμίδες, και σε αυτά που δεν παρέχουν ενέργεια, δηλαδή δεν αποδίδουν θερμίδες.

Θερμιδογόνα είναι :

  • οι υδατάνθρακες
  • οι πρωτεΐνες
  • τα λιπαρά

Υδατάνθρακες και πρωτεΐνες αποδίδουν 4 θερμίδες ανά γραμμάριο και τα λιπαρά αποδίδουν 9 θερμίδες ανά γραμμάριο. Τα 3 αυτά βασικά θρεπτικά συστατικά, αποκαλούνται ως μακροθρεπτικά συστατικά.

 

Διατροφική ανάλυση αυγού σε πρωτεΐνη.  300x200 - Διατροφική ανάλυση αυγού σε πρωτεΐνη. Όσα πρέπει να γνωρίζεις!

 

Οι πρωτεΐνες ξεχωρίζουν για τον σπουδαίο ρόλο που διαδραματίζουν ως δομικό συστατικό όλων των ιστών. Πιο συγκεκριμένα, αποτελούν δομικό συστατικό αντισωμάτων, ενζύμων και πολλών ορμονών. Γενικότερα όλοι οι ιστοί του σώματος αποτελούνται κατά ένα ποσοστό από πρωτεΐνες. Επίσης, παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη, σύνθεση και συντήρηση των κυττάρων και των ιστών. Έτσι, είναι φανερό ότι η πρωτεΐνη είναι υψίστης σημασίας για την ανθρώπινη ζωή.

Οι πρωτεΐνες αποτελούνται από αμινοξέα, τα οποία χωρίζονται σε απαραίτητα και μη απαραίτητα. Δηλαδή, τα αμινοξέα είναι η δομική μονάδα, τα τούβλα από τα οποία είναι χτισμένη η πρωτεΐνη. Τα απαραίτητα αμινοξέα δεν μπορεί ο οργανισμός να τα συνθέσει από μόνος του και είναι αυτά που καθορίζουν τη βιολογική αξία των πρωτεϊνών, υψηλής βιολογικής αξίας είναι αυτές που περιέχουν απαραίτητα αμινοξέα.

 

Διατροφική ανάλυση αυγού σε πρωτεΐνη 300x200 - Διατροφική ανάλυση αυγού σε πρωτεΐνη. Όσα πρέπει να γνωρίζεις!

 

Το αυγό είναι το τρόφιμο το οποίο περιέχει την καλύτερη αναλογία σε απαραίτητα αμινοξέα. Φαίνεται πως είναι το πιο ποιοτικό τρόφιμο που υπάρχει σε σχέση με την  περιεκτικότητα του σε πρωτεΐνη. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως το αυγό χρησιμοποιείται ως μέτρο σύγκρισης για την αξιολόγηση της ποιότητας της πρωτεΐνης ενός τροφίμου.

Θα πρέπει, επίσης, να γνωρίζουμε ότι η ποιότητα της πρωτεΐνης του αυγού θεωρείται καλύτερη ακόμα και από αυτήν του κρέατος ή του γάλακτος.

NUTRITION TIPS : Μόλις 1 αυγό την ημέρα μπορεί να καλύψει περίπου το 13% των ημερήσιων αναγκών μας σε πρωτεΐνη!

 

Θέλεις να ενημερωθείς δωρεάν για τις υπηρεσίες μας;
Ξεκίνα Τώρα!