• Διατροφολόγος - Διαιτολόγος, Γλυφάδα & Μαρούσι

Εσύ πόσο Vegan είσαι;

ΠΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΜΕ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΣ ΟΣΟ ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ

Η χορτοφαγία δεν είναι απλά μόδα, που ανάλογα με τις τάσεις έρχεται και φεύγει.

 

Πρόκειται για ένα οργανωμένο πλάνο διατροφής, του οποίου οι περισσότεροι υποστηρικτές είναι ιδιαίτερα συνειδητοποιημένοι και το ακολουθούν για καλύτερη υγεία, περισσότερη σταθερότητα στο βάρος τους αλλά και για να προστατεύσουν τα ζώα. Για κάποιους μάλιστα είναι θέμα ηθικών αξιών και σεβασμού σε κάθε μορφή ζωής, ενώ γι’ άλλους περιορίζεται στον τομέα της καλής υγείας.

Υπενθυμίζουμε ότι η λέξη vegan προήλθε από τα πρώτα τρία και τα τελευταία δύο γράμματα της λέξης veg (etari) an. Η vegan diet ή αλλιώς η αυστηρή (ολική) χορτοφαγία αποκλείει την κατανάλωση ζωικών τροφών αλλά και τη χρήση προϊόντων ζωικής προέλευσης στην καθημερινότητα μας (γούνα, δέρμα κ.τ.λ.). Οι φανατικοί μάλιστα χορτοφάγοι αποφεύγουν ακόμη και τα προϊόντα που έχουν δοκιμαστεί πάνω σε ζώα, μένοντας πιστοί στην αξία της ζωής κάθε έμψυχου όντος.

Πως ορίζεται όμως ο χορτοφάγος;

Η χορτοφαγία είναι μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και φυτοχημικά συστατικά. Συμβάλλει στην απώλεια βάρους. Από τις πρώτες κιόλας εβδομάδες μειώνει το αίσθημα της πείνας. Είναι φτωχή σε χοληστερόλη και κορεσμένα λίπη και μειώνει κατά πολύ τα επίπεδα της χοληστερίνης στο αίμα.

Ένας γνήσιος vegan τρέφεται με λαχανικά, όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς και τα παράγωγά τους. Ένας αρχάριος vegan όμως περιορίζει σταδιακά τα μη χορτοφαγικά γεύματα μέχρι να φτάσει στο σημείο να τ’ αποβάλλει από το διαιτολόγιο του. Οι απότομες αλλαγές σε αυτή την περίπτωση απαγορεύονται!

Πόσα είδη vegan υπάρχουν;

• Γαλακτο- χορτοφαγία: Τα άτομα που την ακολουθούν δεν τρώνε κρέας ή αβγά, αλλά καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα.
• Γαλακτο-αβγο- χορτοφαγία Τα άτομα που την ακολουθούν δεν τρώνε κρέας, αλλά καταναλώνουν αβγά και γαλακτοκομικά.
• Γαλακτο-αβγο-θαλασσινο-χορτοφαγία: Είναι γνωστή ως διατροφή Οκινάουα, επειδή είναι μία εξαιρετικά διάσημη διατροφή στην Ιαπωνία. Τα άτομα που την ακολουθούν καταναλώνουν καταναλώνουν αβγά και γαλακτοκομικά, αλλά και ψάρια.
• Αβγο- χορτοφαγία: Τα άτομα που την ακολουθούν δεν τρώνε κρέας, ούτε γαλακτοκομικά, αλλά καταναλώνουν αβγά.
• Αυστηρά χορτοφάγοι: «Vegans»: Οι αυστηρά χορτοφάγοι δεν καταναλώνουν κανένα απολύτως προϊόν ζωικής προέλευσης, ακόμα και το μέλι. Επίσης, δεν φορούν γούνες, δέρμα, μαλλί και δεν χρησιμοποιούν προϊόντα που για την παραγωγή τους έχουν γίνει δοκιμές σε ζώα (ethical vegans).

Όταν θέλεις να ξεκινήσεις μία χορτοφαγική δίαιτα καλό είναι να γνωρίζεις ότι έχει οφέλη αλλά και σημαντικές ελλείψεις σε βιταμίνες και μέταλλα. Τα οφέλη είναι το λιγότερο κορεσμένο λίπος και τα μειωμένα επίπεδα χοληστερόλης, με αποτέλεσμα και τη μείωση των πιθανοτήτων για καρδιοαγγειακές παθήσεις. Άλλο όφελος αποτελεί η αυξημένη κατανάλωση φυτικών ινών κι αντιοξειδωτικών, που συμβάλλουν στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας και στην πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου. Από την άλλη, οι χορτοφάγοι παρουσιάζουν ανεπάρκειες σε σίδηρο, B12, φυλλικό οξύ , ψευδάργυρο και ασβέστιο. Το Διαιτολογικό Γραφείο Θαλή Παναγιώτου συμβουλεύει πως αν επιθυμείς να ξεκινήσεις μία χορτοφαγική δίαιτα, μην αποκλείσεις απότομα από τη διατροφή σου τα γαλακτοκομικά και το αυγό.

Θέλεις να ενημερωθείς δωρεάν για τις υπηρεσίες μας;
Ξεκίνα Τώρα!