• Διατροφολόγος - Διαιτολόγος, Γλυφάδα & Μαρούσι

Η συμβολή του Κουρκουμά στην καλύτερη υγεία

Η συμβολή του Κουρκουμά στην καλύτερη υγεία 1200x425 1

Η κουρκουμίνη και τα παράγωγα της διμεθοξυκουρκουμίνη και δις διμεθοξυκουρκουμίνη, τα επιστημονικώς καλούμενα ως κουρκουμινοειδή, αποτελούν βασικά συστατικά του ριζώματος του φυτού Curcuma Longa ή αλλιώς του Κουρκουμά.

Ο κουρκουμάς ως ασπίδα προστασίας για την υγεία

Σύμφωνα μάλιστα με μελέτες, τα κουρκουμινοειδή αφορούν όχι μόνο στα εργαστηριακά δεδομένα σε καρκινικές σειρές αλλά και τις in vivo μελέτες με ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Το φάσμα δράσεων των κουρκουμινοειδών είναι ιδιαίτερα ευρύ, ξεκινώντας από τις καρδιοαγγειακές ευεργετικές τους επιδράσεις, τη βελτίωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, τη συνεισφορά τους σε μια σειρά φλεγμονωδών νοσημάτων, ενώ επεκτείνεται έως και την πρόληψη του καταρράκτη.

Τα κουρκουμινοειδή και η «δύσκολη» απορρόφησή τους

Το βασικό πρόβλημα με τα υδρόφοβα (δε διαλύονται στο νερό) κουρκουμινοειδή έγκειται στην πολύ χαμηλή απορρόφηση τους στο έντερο και στο γρήγορο μεταβολισμό τους. Αυτές οι συνθήκες αποτρέπουν τις δραστικές ουσίες του κουρκουμά να φθάσουν σε ιστούς στόχους μακριά από το έντερο και ν’ ασκήσουν την ευεργετική δράση τους. Έτσι λοιπόν η κλασική σκόνη κουρκουμά μπορεί να δώσει ιδιαίτερη γεύση, χρώση και άρωμα στα φαγητά μας, δε μπορεί όμως να αποδώσει ουσιαστικά οφέλη υγείας στις κλασικές ποσότητες που μπορεί να καταναλωθεί.

Μην ξεχνάτε επίσης πως ο κουρκουμάς σε σκόνη εμπεριέχει εκ φύσεως κουρκουμινοειδή σε ποσοστό 3%, τη στιγμή που ένα αξιόπιστο συμπλήρωμα διατροφής έχει εκχύλισμα κουρκουμά (και όχι απλά σκόνη κουρκουμά) με 95% κουρκουμινοειδή.

Η τακτική της ενίσχυσης του κουρκουμά ή και συμπληρωμάτων του με πιπερίνη (δραστική ουσία του πιπεριού) σαφέστατα και ενισχύει την απορρόφηση του, σε καμία όμως περίπτωση δε λύνει το θέμα της διαλυτότητας του κουρκουμά στο νερό. Ακόμη και με πιπερίνη ο κουρκουμάς παραμένει υδρόφοβος (αδιάλυτος στο νερό).

Γιατί συμπλήρωμα διατροφής με κουρκουμά

Υπάρχουν συμπληρώματα διατροφής σε μορφή ταμπλέτας αλλά την πιο επιτυχημένη λύση στο θέμα της βιοδιαθεσιμότητας του Κουρκουμά, τη δίνουν τα στοματικά spray. Πρόκειται για τα νέας γενιάς συμπλήρωματα Κουρκουμά σε μορφή στοματικού spray, τα οποία απορροφώνται αποδοτικότερα απο τον βλεννογόνο του στόματος και διαχέονται μέσω των αιμοφόρων αγγείων. Για τον σχεδιασμό του συγκεκριμένου spray χρησιμοποιείται μία σειρά εξελιγμένων τεχνικών, προκειμένου να επιτευχθεί η μέγιστη βιοδιαθεσιμότητα των κουρκουμινοειδών.

Τελικά τα 3 δραστικά κουρκουμινοειδή, που θέλουμε για καλύτερη υγεία, ενθυλακώνονται σε κυκλοδεξτρίνη κι έτσι έχουμε:
  1. Ραγδαία αύξηση της υδατοδιαλυτότητας των ουσιών αυτών, οι οποίες από τη φύση τους είναι υδροφοβικές (αδιάλυτες στο νερό)
  2. Βελτίωση της διασποράς των κουρκουμινοειδών αποτρέποντας τη συσσώρευσή τους, γεγονός που προάγει περαιτέρω την απορρόφηση τους.
  3. Βελτίωση της γεύσης.
  4. Μείωση της χρωστικής δύναμης του κουρκουμά, κάνοντάς τον απόλυτα φιλικό για τα δόντια.

 

Τα άγνωστα οφέλη του κουρκουμά
  • Είναι αντιφλεγμονώδης
  • Συμβάλλει στην ενδοθηλιακή και καρδιοαγγειακή λειτουργία
  • Μειώνει το ρίσκο για Alzheimer
  • Μειώνει το ρίσκο για Parkinson
  • Δρα προληπτικά στην Οστεοπόρωση

Το Διαιτολογικό Γραφείο Θαλή Παναγιώτου προτείνει να εντάξετε τον κουρκουμά στη διατροφή σας και να τον συνδυάσετε με τη συστηματική άσκηση (ιδανικά 30’- 60’ λεπτά την ημέρα). Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρουμε ότι ερευνητές στην Ιαπωνία σύγκριναν τα οφέλη της κατανάλωσης μίας κουταλιάς κουρκουμά την ημέρα με εκείνα της καθημερινής άσκησης για τουλάχιστον 40 λεπτά. Και οι δύο ομάδες που συμμετείχαν στην έρευνα είχαν σημαντικά οφέλη στην υγεία τους και βελτίωσαν την ενδοθηλιακή και καρδιακή λειτουργία. Σκεφθείτε λοιπόν τι θα συμβεί αν συνδυάσετε τα πλεονεκτήματα του κουρκουμά μ’ εκείνα της συστηματικής άσκησης.

Θέλεις να ενημερωθείς δωρεάν για τις υπηρεσίες μας;
Ξεκίνα Τώρα!