• Διατροφολόγος - Διαιτολόγος, Γλυφάδα & Μαρούσι

Κάνω διατροφή, αλλά και ατασθαλίες!

Κάνω διατροφή αλλά και ατασθαλίες

Η πρώτη εβδομάδα με την καινούργια δίαιτα στα χέρια μας κυλάει σχετικά εύκολα… Μας αρέσει η απόφαση που πήραμε, ώστε να προσέξουμε τη σιλουέτα και τη γενικότερη υγεία μας και παραμένουμε πιστοί σε αυτή.

 

Στα πρώτα θετικά αποτελέσματα όμως αρχίζουμε τις ατασθαλίες. Είτε ως επιβράβευση στον εαυτό μας, είτε γιατί έχουμε στερηθεί αρκετά ώστε να ακολουθήσουμε το συγκεκριμένο διαιτολόγιο.

Το Διαιτολογικό Γραφείο Θαλή Παναγιώτου επισημαίνει τα αίτια αυτής της κατάστασης και μας δίνει μερικά χρήσιμα tips ώστε να παραμείνουμε με διάρκεια συνεπείς στη δίαιτά μας.

Τι με οδηγεί στις ατασθαλίες ενώ κάνω διατροφή

Οι ατασθαλίες είναι μέσα στο πρόγραμμα της διατροφής. Οι πρώτες γίνονται στο θέμα του ωραρίου. Δηλαδή η δύσκολη καθημερινότητα δε μας επιτρέπει να είμαστε συνεπείς στις ώρες των γευμάτων.

Εναλλακτικά μπορούμε να υπολογίζουμε τη χρονική διαφορά του 2ώρου για τα ενδιάμεσα γεύματα (από τα κύρια) και του 4ωρου για τα κύρια. Κι ας μην είναι ακριβώς οι προτεινόμενες από τον Ειδικό, ώρες κατανάλωσης.

Μετά το ωράριο έρχεται το καθημερινό στρες, που μας κάνει να ξεσπάμε στο φαγητό και να μη θέλουμε πραγματικά να πιεστούμε και στο μενού μας.

Το ζήτημα είναι να συνειδητοποιήσουμε- και σε αυτό μπορεί να μας βοηθήσει και ο Διαιτολόγος μας- ότι η ισορροπημένη διατροφή θα μας δώσει περισσότερη ενέργεια για να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας, θα μας κάνει πιο υγιείς και δυνατούς ενώ θα μας χαρίσει την εμφάνιση που ανεβάζει την ψυχολογία κι αυτοπεποίθησή μας.

Όσο πιο αυστηρή είναι μία δίαιτα τόσο πιο πολλές ατασθαλίες κάνουμε. Αποφεύγουμε τις αυστηρές δίαιτες και κυρίως τις express δίαιτες που έχουν εξίσου express, προσωρινά αποτελέσματα.

Ζητάμε από τον Διαιτολόγο μας να προσθέσει στο εβδομαδιαίο διαιτολόγιο τις τροφές που αγαπάμε και να αφαιρέσει εκείνες που δε μας αρέσουν. Εκτός αν πρόκειται για κάποια τροφή σημαντική για τον οργανισμό, την οποία είναι καιρός να εντάξουμε στο μενού μας.

Ακόμη υπάρχει και ο ψυχολογικός παράγοντας, ο οποίος κάνει τη δουλειά του αθόρυβα. Πως ερμηνεύεται αυτό; Αν κάνουμε μία ατασθαλία, θεωρούμε ότι καταστρέψαμε ολόκληρη τη δίαιτα και μετά σταματάμε την όποια αξιόλογη προσπάθεια. Είπαμε, οι ατασθαλίες και οι παραλλαγές με μέτρο είναι υπολογισμένες και από τον ίδιο τον Διατροφολόγο σας. Γνωρίζει και καταλαβαίνει…

Τέλος το διαιτολόγιο πρέπει να έχει ισορροπία και να μην αποκλείει καμία διατροφική ομάδα. Ακόμη και η υπερβολική μείωση των λιπαρών, ενδέχεται να οδηγήσει σε πλεόνασμα υδατανθράκων.

Tips για να παραμείνουμε πιστοί στη διατροφή μας

Όταν πια πετύχουμε τον στόχο μας, η διατροφή δε σταματάει.

Η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής βελτιώνει την υγεία, χαρίζει ευεξία και προσφέρει απλόχερα ενέργεια.

Μετά την επίτευξη του στόχου άλλωστε, έρχεται η συντήρηση!

Το Διαιτολογικό Γραφείο Θαλή Παναγιώτου συμβουλεύει σχετικά…
  1. Μην αμελείτε ούτε για μία εβδομάδα τη συστηματική προπόνηση.
  2. Όταν κινείστε πολλές ώρες εκτός σπιτιού, έχετε μαζί σας υγιεινά σνακ κι ένα μεγάλο μπουκάλι νερό.
  3. Μην καταναλώνετε καφεϊνη αργά το απόγευμα προς βράδυ. Προκαλεί υπερδιέγερση, διαταράσσει τον ύπνο και τελικά σας κρατάει ξύπνιους με αποτέλεσμα να κάνετε βραδινές επιδρομές στην κουζίνα.
  4. Μην αφαιρείτε κάτι από το ενδεικνυόμενο μενού σας επειδή κάνατε μία ατασθαλία. Οι ατασθαλίες πρέπει να είναι το “επιπλέον” και όχι το βασικό μενού.
  5. Προσέξτε τι αγοράζετε από το σούπερ μάρκετ. Ό,τι υπάρχει από τρόφιμα στο σπίτι, συνήθως καταναλώνεται και όχι πάντα με μέτρο. Αν λοιπόν δεν έχετε ακόμη εκπαιδευτεί για τις απολαύσεις με μέτρο, γεμίστε καλύτερα το ψυγείο σας με υγιεινές διατροφικές επιλογές.
  6. Περιορίστε το στρες. Αυτό μας οδηγεί συχνά σε ατασθαλίες αφού ξεσπάμε στο φαγητό.
  7. Κάνετε αντιστροφές γευμάτων (του βραδινού με το μεσημεριανό), όταν πρόκειται να βγείτε το βράδυ για φαγητό.
  8. Μην παραλείπετε ούτε μία μέρα τα ενδιάμεσα γεύματα του δεκατιανού κι απογευματινού. Οι πολλές ώρες νηστείας μπλοκάρουν τον μεταβολισμό και μας κάνουν να τρώμε περισσότερο όταν τελικά κάτσουμε στο τραπέζι.
  9. Χαρίστε ένα ελεύθερο γεύμα την εβδομάδα στον εαυτό σας!
  10. Ζητήστε από τον Διαιτολόγο σας να συμπεριλάβει τις αγαπημένες σας τροφές στο μενού.
Θέλεις να ενημερωθείς δωρεάν για τις υπηρεσίες μας;
Ξεκίνα Τώρα!