Οι περισσότεροι άνθρωποι που έρχονται στο γραφείο μας, έρχονται με το ερώτημα ποια είναι η καλύτερη δίαιτα. Μερικοί έχουν δοκιμάσει πολλές, μερικοί καμία. Όλοι όμως αναζητούν τον τρόπο να φτάσουν και να διατηρήσουν τα ιδανικά, για αυτούς κιλά.
Σήμερα, υπάρχουν δεκάδες δίαιτες, ίσως περισσότερες από ποτέ, που υπόσχονται εντυπωσιακά αποτελέσματα αναφορικά με την απώλεια βάρους. Αρκετές εξ ́ αυτών έχουν μελετηθεί εκτενώς από την επιστημονική κοινότητα και υπάρχουν αποδείξεις για την αποτελεσματικότητα τους καθώς και για κινδύνους που μπορεί να ελλοχεύουν. Ποια είναι τελικά καλύτερη δίαιτα;
Πάμε να αναλύσουμε 3 διάσημες δίαιτες ώστε να καταλήξουμε στην καλύτερη για σένα!
Διαλειμματική νηστεία
Πολλοί από εσάς κάνετε ήδη ένα είδος διαλειμματικής νηστείας, εάν δεν κάνετε συχνά γεύματα. Υπάρχουν διάφορα είδη διαλειμματικής νηστείας αλλά η φιλοσοφία είναι η ίδια. Εναλλάσσονται μέρες ή ώρες κανονικής πρόσληψης τροφής (χωρίς ιδιαίτερους περιορισμούς), μέσα στην εβδομάδα ή στην ίδια την ημέρα. Από τις πιο γνωστές είναι η δίαιτα 5:2 όπου 2 ημέρες νηστείας εναλλάσσονται με 5 ημέρες χωρίς περιορισμούς στη λήψη τροφής, η 16:8, όπου 16 ώρες νηστείας εναλλάσσονται με 8 ώρες χωρίς περιορισμούς, και αντίστοιχα η 20:4.
Κατά την περίοδο της νηστείας δεν καταναλώνεται κανένα τρόφιμο το οποίο να αποδίδει θερμίδες, παρά μόνο νερό, καφές και τσάι. Ενώ κατά τις περιόδους λήψης τροφής το άτομο μπορεί να καταναλώσει ότι επιθυμεί ακολουθώντας, όμως, τις βασικές αρχές υγιεινής διατροφής. Φαίνεται ότι μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην απώλεια βάρους, αλλά είναι μια σχετικά καινούρια δίαιτα η οποία χρειάζεται περαιτέρω μελέτη ώστε να διατυπωθούν ασφαλή συμπεράσματα. Το σίγουρο είναι ότι άτομα που ανήκουν σε ιδιαίτερες κατηγορίες όπως διαβητικοί, εγκυμονούσες ή άτομα με ιστορικό διατροφικών διαταραχών δε θα πρέπει να την επιλέξουν.
Κετογονική δίαιτα
Συνεχίζοντας την αναζήτηση για το ποια είναι η καλύτερη δίαιτα, ας αναλύσουμε τα βασικά σημεία της κετογονικής δίαιτας. Αρχικά, αξίζει να αναφέρουμε ότι οι διατροφικές συστάσεις για τον υγιή πληθυσμό αναφέρουν πως το 50% της διατροφής μας θα πρέπει να προέρχεται από υδατάνθρακες, περίπου το 30% από λίπος και το υπόλοιπο από πρωτεΐνη. Η κετογονική δίαιτα αλλάζει σημαντικά τα ποσοστά αυτά και χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα χαμηλή πρόσληψη υδατανθράκων (κάτω από 50 ή ακόμα και κάτω από 20 γραμμάρια την ημέρα), μέτρια κατανάλωση σε πρωτεΐνη και υψηλή πρόσληψη λίπους (60-90% της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης).
Η βιβλιογραφία στηρίζει την αποτελεσματικότητα της κετογονικής δίαιτας τόσο στην αντιμετώπιση κάποιων νοσημάτων, όσο και στην απώλεια βάρους. Ωστόσο, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή γιατί η τάση να υπερκαταναλώνουμε συγκεκριμένες ομάδες τροφίμων και να αποκλείουμε άλλες, μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα επικίνδυνη. Μια από τις πιο βασικές αρχές της Επιστήμης της Διατροφής είναι το “Μέτρον Άριστον”, ώστε να υπάρχει ποικιλία και ισορροπία στην πρόσληψη θρεπτικών συστατικών.
Δίαιτα Dukan
Η δίαιτα Dukan, στηρίζεται στην κατανάλωση, κυρίως, άπαχων πρωτεϊνών όπως το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, τα αυγά, τα τυριά με χαμηλά λιπαρά κ.ά. Μια από τις βασικές διαφορές με την κετογονική διατροφή, είναι ότι η δίαιτα Dukan αποτρέπει για μεγάλο χρονικό διάστημα την κατανάλωση λιπαρών πηγών πρωτεΐνης όπως το κόκκινο κρέας ή τα λιπαρά ψάρια. Χωρίζεται σε διάφορες φάσεις, όπου σταδιακά εντάσσονται και άλλα τρόφιμα όπως τα λαχανικά και τα φρούτα. Η πρόσληψη υδατανθράκων είναι μηδενική στις πρώτες φάσεις, ενώ αυξάνεται σταδιακά στις επόμενες κυρίως μέσω του πίτουρου βρώμης.
Η πρώτη φάση είναι η πιο επιθετική και η τελευταία η φάση της συντήρησης. Έχει φανεί ότι η δίαιτα αυτή είναι αποτελεσματική στην απώλεια βάρους, ιδιαίτερα στην 1η φάση της η οποία είναι και η πιο επιθετική. Χρειάζεται όμως προσοχή, γιατί όπως προαναφέραμε, όταν αποκλείονται ολόκληρες ομάδες τροφίμων από τη διατροφή μας, ελλοχεύει κίνδυνος να παρουσιαστούν σοβαρές επιπλοκές για την υγεία μας.
Ποιο κοινό σημείο έχουν όλες οι διάσημες δίαιτες;
Οι περισσότερες διάσημες δίαιτες, αν όχι όλες, είναι αποτελεσματικές και στηρίζονται σε μια βασική αρχή. Στη δημιουργία αρνητικού ενεργειακού ισοζυγίου. Η λογική είναι απλή! Όταν από την τροφή λαμβάνω περισσότερη ενέργεια – θερμίδες, από αυτή που καταναλώνουμε (δηλαδή από την ενέργεια που καταναλώνουμε κάνοντας άσκηση ή εκτελώντας τις βασικές εργασίες της καθημερινότητάς μας), προσλαμβάνουμε βάρος (θετικό ενεργειακό ισοζύγιο), ενώ όταν από την τροφή λαμβάνουμε λιγότερη ενέργεια – θερμίδες, από αυτή που καταναλώνουμε, τότε χάνουμε βάρος (αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο). Όλες, λοιπόν, οι διάσημες δίαιτες με τον έναν ή τον άλλο τρόπο δημιουργούν έλλειμμα θερμίδων. Είμαστε σίγουροι ότι ακόμα αναρωτιέσαι ποια είναι η καλύτερη δίαιτα… Η απάντηση είναι ότι αυτό εξαρτάται!
Ποια είναι η καλύτερη δίαιτα; Αυτή που ταιριάζει σε σένα!
Η καλύτερη δίαιτα είναι αυτή που ταιριάζει σε σένα! Σωστά διάβασες! Η επιτυχία μιας δίαιτας κρίνεται από το αν μπορείς να την εφαρμόσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα και κατ’ επέκταση από το αν θα διατηρήσεις τα κιλά που έχασες ακολουθώντας την. Και φυσικά από το αν σου προκαλεί προβλήματα υγείας! Οπότε, είναι απαραίτητο η δίαιτα να τηρείται υπό την επίβλεψη ειδικού, να είναι προσαρμοσμένη στην καθημερινότητά σου και στις αρέσκειες σου. Είναι αποδεδειγμένο, κι είμαστε βέβαιοι πως το έχεις ζήσει και εσύ ή κάποιο οικείο σου πρόσωπο, ότι όταν κανείς “πιέζεται” για να ακολουθήσει ένα πλάνο διατροφής το οποίο δεν είναι εξατομικευμένο και δεν ταιριάζει στις υφιστάμενες συνήθειες του, αργά ή γρήγορα το εγκαταλείπει. Οποιαδήποτε δίαιτα φαντάζει ξένη σε σένα και δε μπορείς αβίαστα να την τηρήσεις, είναι καταδικασμένη να αποτύχει.
Ποια είναι γνώμη του Διατροφολόγου;
Εάν μια δίαιτα έχει τις περισσότερες πιθανότητες να λειτουργήσει καλά για σένα, αδιαμφισβήτητα αυτή είναι η μεσογειακή δίαιτα. Στο ερώτημα ποια είναι η καλύτερη δίαιτα, ένας ειδικός μπορεί σχεδόν πάντοτε να απαντήσει με βεβαιότητα οτι αυτή είναι η μεσογειακή διατροφή, αφού είναι ίσως το αρχαιότερο και το πιο εκτενώς μελετημένο πρότυπο διατροφής. Πληθώρα κλινικών και επιδημιολογικών ερευνών έχει αποδείξει την αξία της μεσογειακής διατροφής, η οποία στηρίζεται στο πρότυπο διατροφής των λαών της μεσογείου, σε διάφορες πτυχές όπως η μακροζωία, η διαχείριση βάρους και η πρόληψη διαφόρων νοσημάτων.
Στηρίζεται στα εξής, βασικά, σημεία:
- Υψηλή κατανάλωση προϊόντων φυτικής προέλευσης, όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια, και δημητριακά.
- Μέτρια προς υψηλή κατανάλωση ψαριού και θαλασσινών
- Μέτρια προς χαμηλή κατανάλωση γαλακτοκομικών, πουλερικών και αυγών.
- Χαμηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος.
- Κύρια πηγή προστιθέμενου ελαίου αποτελεί το ελαιόλαδο.
- Μέτρια κατανάλωση κρασιού μαζί με τα γεύματα.
- Συστηματική σωματική δραστηριότητα.
Μπορείτε να βρείτε εδώ ένα ενδεικτικό ημερήσιο πλάνο διατροφής βασισμένο στη μεσογειακή διατροφή, ώστε να κατανοήσετε στην πράξη πως λειτουργεί.
Σύγχρονα Προγράμματα Διατροφής
Ολοκληρωμένη επιστημονική μεθοδολογία για μόνιμα αποτελέσματα.
Δείτε όλα τα προγράμματα διατροφής και
επιλέξτε αυτό που σας ταιριάζει.