• Διατροφολόγος - Διαιτολόγος, Γλυφάδα & Μαρούσι

Η αξία κι η σημασία της εξατομίκευσης στη δίαιτα

Η αξια κι η σημασία της εξατομίκευσης στη δίαιτα

Τα βασικά κριτήρια για την εξατομίκευση της δίαιτας

 

Αρκετές φορές παρατηρούμε γύρω μας κόσμο που ακολουθεί τη δίαιτα ενός φίλου, ο οποίος είχε πάει σε έναν ειδικό Διαιτολόγο- Διατροφολόγο και είχε πράγματι αποτέλεσμα. Οπότε η διαδικασία έχει ως εξής… Ο φίλος ή η φίλη έχασε κάποια κιλά, εμείς δεν έχουμε το χρόνο ή τα χρήματα να πάμε σ’ έναν επαγγελματία και έτσι λειτουργούμε μιμητικά κάνοντας τη δίαιτα που ανήκει σε κάποιον άλλο με την ελπίδα να έχει και σ’ εμάς το ίδιο αποτέλεσμα.

Στην πραγματικότητα όμως αυτή η δίαιτα δε μας ταιριάζει. Είναι σαν ένα ξένο ρούχο, για κάποιον που έχει διαφορετική ηλικία, διαφορετικά κιλά και διαφορετική καθημερινότητα από εμάς. Κάπου εδώ έρχεται η αξία της εξατομίκευσης στη δίαιτα.

Το Διαιτολογικό Γραφείο Θαλή Παναγιώτου τονίζε πολύ συχνά μέσα από τα άρθρα του αυτή την αξία και ενισχύει την άποψη για την εξατομίκευση της διατροφής, προσφέροντας τη νέα υπηρεσία των online συνεδριών μέσω skype ώστε να μπορούν όλοι, εντός κι εκτός Αθηνών ή όσοι έχουν περιορισμένο χρόνο, να απολαμβάνουν μία διατροφή στα μέτρα τους. Μόνο τότε μπορούμε να μιλάμε για ισορροπημένη διατροφή και για ένα αποτέλεσμα που είμαστε σίγουροι πως θα έχει διάρκεια. Γιατί θα πρέπει να σημειώσουμε εδώ πως μετά τη δίαιτα και την απώλεια βάρους, ακολουθεί η συντήρηση των κιλών μας.

 

Τα βασικά κριτήρια για την εξατομίκευση της δίαιτας
 1. Ηλικία
 2. Φύλο
 3. Κιλά
 4. Ιατρικό ιστορικό
 5. Διατροφικό ιστορικό
 6. Διατροφικές αλλεργίες
 7. Διατροφικές προτιμήσεις
 8. Καθημερινή δραστηριότητα
 9. Χρόνος για την παρασκευή των γευμάτων
 10. Προσωπικός Στόχος
 11. Ψυχολογία του ατόμου
Ατομικές μετρήσεις πριν την έναρξη της διατροφής

Πριν τις μετρήσεις προηγούνται οι αιματολογικές εξετάσεις. Ένας επαγγελματίας διαιτολόγος οφείλει να ζητήσει τις πιο πρόσφατες αιματολογικές εξετάσεις του ατόμου, προκειμένου να διαμορφώσει μία διατροφή που ανταποκρίνεται στις ανάγκες του οργανισμού του. Για παράδειγμα μπορεί να έχετε έλλειψη σιδήρου, βιταμίνης B12 ή βιταμίνης D. Ενδέχεται να υπάρχει ανεβασμένο σάκχαρο ή ένα ευερέθιστο ορμονικό σύστημα που προκαλεί έντονη κατακράτηση υγρών.

Σε κάθε περίπτωση ο διαιτολόγος που θα απευθυνθείτε, πρέπει να ξέρει τα πάντα για το σώμα σας. Ειδικά όταν υπάρχουν προβλήματα υγείας ή μία εγκυμοσύνη. Ακόμη και η επιθυμία για εγκυμοσύνη στο άμεσο μέλλον, καλό είναι να γνωστοποιηθεί ώστε ο Ειδικός να προσαρμόσει τη διατροφή σας ανάλογα.

Μετά τις αιματολογικές εξετάσεις έρχονται οι μετρήσεις. Προτείνουμε τη μέθοδο DEXA- πρόκειται για έναν ειδικό αναλυτή σώματος κι ενέχει μία μικρή δόση ακτινοβολίας- που σκανάρει όλο το σώμα για την πιο αποτελεσματική λιπομέτρηση. Χρειαζόμστε ακόμη τη μέτρηση του βασικού μεταβολικού ρυθμού για να δούμε πόσες θερμίδες καίμε σε κατάσταση ηρεμίας και να καταλάβουμε αν ο μεταβολισμός μας χρειάζεται κάποια επιτάχυνση με περισσότερη άσκηση και καλύτερους διατροφικούς συνδυασμούς.

Πολύτιμο ρόλο για την υλοποίηση και το αποτέλεσμα παίζει η ψυχολογία κι αποφασιστικότητα του ίδιου του ατόμου. Μετά από μία σωστή αξιολόγηση του οργανισμού, του σώματος και των αναγκών του, πρέπει να δούμε και το πόσο πραγματική είναι η επιθυμία του ασθενούς να θέσει στόχους και να τους πετύχει. Να προσπαθήσει ουσιαστικά και συνδυαστικά με συστηματική άσκηση, για να τους πετύχει.

Κάθε διατροφή επιθυμούμε να έχει στόχο και όχι ένα δεσμευτικό χαρακτήρα που θα οδηγήσει στην ασυνέπεια, τη στέρηση και τελικά στις ατασθαλίες. Έτσι ακόμη και η ψυχολογική φάση που διανύει το ενδιαφερόμενο άτομο απαιτούν μία εξατομίκευση στη διατροφή.

Θέλεις να ενημερωθείς δωρεάν για τις υπηρεσίες μας;
Ξεκίνα Τώρα!