• Διατροφολόγος - Διαιτολόγος, Γλυφάδα & Μαρούσι

Οι ηλεκτρολύτες είναι οι σύμμαχοί μας για το καλοκαίρι

Οι ηλεκτρολύτες είναι οι σύμμαχοί μας για το καλοκαίρι

Οι καλύτεροι σύμμαχοι των αθλητών το καλοκαίρι, όταν δηλαδή ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες, είναι το νερό και οι… ηλεκτρολύτες!

Η ίδια η ονομασία τους περιγράφει και τη δράση τους. Οι ηλεκτρολύτες φέρουν ηλεκτρικό φορτίο και έτσι μεταφέρουν ηλεκτρισμό στο σώμα. Οι υπηρεσίες που προσφέρουν στον ανθρώπινο οργανισμό είναι πολλές και σημαντικές, καθώς μεταξύ άλλων ρυθμίζουν τη σωστή κατανομή των υγρών, αποφεύγοντας την κατακράτησή τους, επηρεάζουν το pH του αίματος και συμβάλλουν στη νευρομυϊκή διέγερση. Οι ηλεκτρολύτες καταστέλλουν ακόμη τις μυϊκές κράμπες.

Ποιοι είναι οι καλύτεροι ηλεκτρολύτες; Το νάτριο και το κάλιο! Οι δυο τους συνδυάζονται ιδανικά σε πολλά ποτά για τους αθλητές, τα οποία ενδεχομένως να περιλαμβάνουν και μαγνήσιο. Τα συγκεκριμένα αθλητικά ποτά ωφελούν τον οργανισμό για έναν ακόμη, ενώ προκαλούν το αίσθημα της δίψας, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να καταναλώνει αυξημένες ποσότητες υγρών!

Τι πρέπει να γνωρίζουμε

Το ίδιο νερό δεν περιέχει ηλεκτρολύτες σε επαρκή ποσότητα ώστε να καλύψει την απώλεια υγρών που προκαλεί η εφίδρωση. Ειδικά στους αθλητές και ειδικά το καλοκαίρι στην Ελλάδα. Έτσι η πρόσληψη υγρών μέσω των ισοτονικών ποτών μπορεί να μειώσει το έλλειμμα του νατρίου.

Κι όσο οι μελέτες για την παραπάνω άποψη συνεχίζονται, μία νέα έρευνα έρχεται να δείξει ότι η λήψη νατρίου πριν την άσκηση έχει ακριβώς τα ίδια αποτελέσματα. Σε γενικές γραμμές λοιπόν τις περιόδους που ιδρώνουμε πολύ, είτε γιατί αθλούμαστε είτε γιατί έχουν ανέβει οι θερμοκρασίες, χρειαζόμαστε μία ανάλογη τόνωση από τους ηλεκτρολύτες- φυσικούς και μη- προκειμένου να αποφύγουμε την εξάντληση κι επίπονη κόπωση του οργανισμού.

Η ενέργεια και ενυδάτωση δεν επιστρέφουν αμέσως αλλά μετά το χρονικό διάστημα των τριών ωρών. Οσο μεγαλύτερη είναι η απώλεια ιδρώτα τόσο μεγαλύτερες είναι και οι ανάγκες κάλυψης ύδατος και ηλεκτρολυτών. Ακόμη όμως και η πρόσληψη λιγότερο συνηθισμένων ποτών μετά την άσκηση, μπορεί να δράσει επικουρικά στην αποκατάσταση υγρών και ηλεκτρολυτών.

Ορισμένοι φυσικοί ηλεκτρολύτες
  1. Μπανάνα με νερό, για την καλύτερη απορρόφηση του καλίου.
  2. Καρπούζι, γιατί είναι πλούσιο σε υγρά.
  3. Μπρόκολο και σπανάκι, για επιπλέον μαγνήσιο συνδυασμένα με ένα μπολ γιαούρτι ή τυρί σε χαμηλά λιπαρά για να συμπληρώσετε το ασβέστιο.
  4. Νερό καρύδας
Θέλεις να ενημερωθείς δωρεάν για τις υπηρεσίες μας;
Ξεκίνα Τώρα!