• Διατροφολόγος - Διαιτολόγος, Γλυφάδα & Μαρούσι

Η καρδιά στους χτύπους της διατροφής

Παγκόσμια Ημέρας Καρδιάς 29.09

Παγκόσμια Ημέρας Καρδιάς την Παρασκευή 29.09 “share the power”

 

Παγκόσμια Ημέρας Καρδιάς την Παρασκευή 29.09 και το Διαιτολογικό Γραφείο Θαλή Παναγιώτου ακολουθεί τη φιλοσοφία του επίσημου βίντεο της καμπάνιας “share the power” στη λογική ότι πρέπει να μοιραζόμαστε τι καλό κάνουμε για την καρδιά μας. Εσύ τι κάνεις για την καλή υγεία της καρδιάς σου;

Η καρδιά θέλει τις μετρήσεις της

Ξεκινάμε μετρώντας και παρακολουθώντας, εφόσον αυτό συσταθεί από το θεράποντα ιατρό μας ή το επιβάλλει η ηλικία και φυσική κατάστασή μας, τη χοληστερόλη και την πίεση. Στη συνέχεια φροντίζουμε να διατηρούμε το σωματικό βάρος σε φυσιολογικά επίπεδα και σίγουρα αντιμετωπίζουμε με τη βοήθεια ενός Κλινικού Διαιτολόγου τα προβλήματα παχυσαρκίας. Τα υπέρβαρα άτομα έχουν αυξημένες πιθανότητες για στεφανιαία νόσο.

Η διατροφή βοηθάει την καρδιά

Η διατροφή μας βοηθάει σημαντικά στην καλή λειτουργία της καρδιάς. Οι ειδικοί συστήνουν να ξεκινάμε την ημέρα μας μ’ ένα πρωινό γεύμα πλούσιο σε φυτικές ίνες αφού η κατανάλωση 25 γρ. φυτικών ινών καθημερινά μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα και τον κίνδυνο για καρδιοαγγειακά νοσήματα. Το μεσημέρι προτιμούμε λιπαρά ψάρια για τα αυξημένα Ω-3 λιπαρά οξέα τους, που μειώνουν τα τριγλυκερίδια και ασκούν ευεργετική δράση στα αγγεία του οργανισμού. Και κάπως έτσι περιορίζουμε ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο για εγκεφαλικά και καρδιοαγγειακά νοσήματα.

Τροφές που συστήνονται για την καλή λειτουργία της καρδιάς.

Στη λογική της προηγούμενης παραγράφου αλλάζουμε διατροφή, αλλάζουμε ζωή κι επιλέγουμε να εντάξουμε στο εβδομαδιαίο διαιτολόγιό μας τις παρακάτω τροφές:

 1. Βρώμη
 2. Ψωμί ολικής άλεσης
 3. Δημητριακά ολικής άλεσης
 4. Μη επεξεργασμένους υδατάνθρακες
 5. Σολομό, σκουμπρί, σαρδέλα, τόνος
 6. Φρέσκα βότανα όπως είναι το φασκόμηλο, το θυμάρι και η ρίγανη για τα αντιοξειδωτικά τους
 7. Ανάλατους ξηρούς καρπούς (κυρίως καρύδια που είναι πλούσια σε Ω-3)
 8. Γλυκοπατάτα
 9. Πορτοκάλι που βοηθάει στη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων
 10. Καρότο
 11. Γιαούρτι χαμηλών λιπαρών
 12. Παρθένο ελαιόλαδο
 13. Άπαχο κόκκινο κρέας και πουλερικά
 14. Ζυμαρικά ολικής άλεσης ή καστανό ρύζι δύο με τρεις φορές την εβδομάδα
 15. Μαύρη σοκολάτα γιατί περιέχει τη ρεσβερατρόλη που συμβάλλει στα χαμηλά επίπεδα της LDL χοληστερόλης.
Τι συμβαίνει με την κατανάλωση αλκοόλ

Το Διαιτολογικό Γραφείο Θαλή Παναγιώτου συστήνει τις μικρές απολαύσεις με μέτρο. Αυτό σημαίνει ότι δεν αποκλείουμε το αλκοόλ από τη διατροφή μας, αλλά ενημερωνόμαστε ότι η συχνή κατανάλωσή του δεν ωφελεί την καρδιά μας. Η μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού, δύο περίπου ποτήρια την εβδομάδα, έχει συνδεθεί με την αύξηση της καλής χοληστερίνης και τη μειωμένη θνησιμότητα από καρδιοαγγειακά νοσήματα κάτι που επιτυγχάνουν τα αντιοξειδωτικά που περιέχει. Επίσης η μέτρια κατανάλωση μπίρας ωφελεί την καρδιά χάρη στις βιταμίνες συμπλέγματος Β.

Στο σημείο αυτό να τονίσουμε πως η καλή λειτουργία της καρδιάς δε συνδέεται με την καθιστική ζωή, αλλά με τη συστηματική άσκηση. Στην καρδιά μας αρέσουν οι ασκήσεις cardio και το αερόβιο. Ανάλογα με την ηλικία, την υγεία και τη φυσική σας κατάσταση, επιλέξτε το είδος της άσκησης που προτιμάτε. Συστήνεται κολύμβηση με τον ίδιο ρυθμό για 20 λεπτά, περπάτημα σε σταθερό ρυθμό για 40 λεπτά, ποδηλασία με τον ίδιο ρυθμό για περίπου μισή ώρα.

Θέλεις να ενημερωθείς δωρεάν για τις υπηρεσίες μας;
Ξεκίνα Τώρα!