• Διατροφολόγος - Διαιτολόγος, Γλυφάδα & Μαρούσι

ΑΣ ΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΑΜΑΚΙ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ

ΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΑΜΑΚΙ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ allazwdiatrofi.gr ΘΑΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ scaled

Ήρθε η ώρα να «απενοχοποιεί» το γεύμα αυτό!

Το σουβλάκι είναι ίσως ένα από τα αγαπημένα και πιο δημοφιλή φαγητά όταν ψάχνουμε ένα γευστικό και γρήγορο φαγητό. Υπάρχουν δεκάδες επιλογές που μπορεί να καταναλωθεί και να συνδυαστεί το σουβλάκι, ωστόσο πολλοί το «κατηγορούν» για τη χαμηλή διατροφική του αξία και τις υψηλές θερμίδες που προσδίδει.

Συχνά στο Διαιτολογικό Γραφείο Θαλή Πανάγιωτου δεχόμαστε ερωτήματα για το αν το σουβλάκι και το καλαμάκι μπορούν να ενταχθούν στο διατροφικό σας πλάνο για μείωση βάρους.

Στα πλαίσια μιας διατροφής για απώλεια κιλών μειώνεται η θερμιδική πρόσληψη με την κατάλληλη διατροφική προσέγγιση με τις πηγές των μακροθρεπτικών συστατικών, υδατάνθρακές, πρωτεΐνες και λίπη να λαμβάνονται στην απαραίτητη ποσότητα για να επέλθει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ήρθε η ώρα να «απενοχοποιεί» το γεύμα αυτό, τονίζοντας τη διατροφική του αξία με τους κατάλληλους διατροφικούς συνδυασμούς.

ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΟ  Ή ΥΓΙΕΙΝΟ ;

Γενικά το σουβλάκι είναι ταυτισμένο με έναν πιο «ανθυγιεινό» τρόπο διατροφής καθώς πρόκειται για φαγητό πλούσιο σε λιπαρά και θερμίδες, οι οποίες κυρίως καταναλώνονται αργά το βράδυ.

Το κλασσικό σουβλάκι περιέχει πίτα, κρέας- γύρο ή καλαμάκι, τηγανιτές πατάτες, ντομάτα και συχνά κάποιο είδος σως. Αποτελεί ένα πλήρες γεύμα με σημαντική διατροφική αξία αν καταναλωθεί με σωστό και πιο υγιεινό τρόπο παρασκευής.

ΓΙΑΤΙ ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΘΕΡΜΙΔΕΣ ΚΑΙ ΛΙΠΑΡΑ;

Αυτό που αυξάνει το θερμιδικό περιεχόμενο και την πρόσληψη σε λιπαρά είναι ο συνδυασμός των υλικών και των συνοδευτικών που έχουμε συνηθίσει να καταναλώνουμε μαζί με αυτό. Όταν παραγγέλνουμε τα αγαπημένα μας σουβλάκια και καλαμάκια είναι για όλους μας η γρήγορη και η εύκολη λύση για ένα γευστικό και ζεστό φαγητό μετά από μια κουραστική μέρα, με αρκετές ώρες χωρίς φαγητό και έντονο στρες. Η κατανάλωση μεγαλύτερης μερίδας, διάφορων συνοδευτικών φαγητών όπως τηγανιτές πατάτες, πίτες και άλλων ορεκτικών και φυσικά η κατανάλωση αλκοόλ ή αναψυκτικού είναι μονόδρομός μετά από μια δύσκολη μέρα.

ΘΕΡΜΙΔΙΚΗ ΑΞΙΑ

Η θερμιδική αλλά και διατροφική τους αξία εξαρτάται άμεσα από την ποιότητα των υλικών με τα οποία παρασκευάζονται και επιπλέον την ποιότητα του λαδιού με την οποία μαγειρεύονται.

Το ξέρατε πως ένα σουβλάκι μπορεί να περιέχει από 200-700 θερμίδες;

ΠΩΣ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΤΗΝ ΠΙΟ ΥΓΙΕΙΝΗ ΕΚΔΟΧΗ ΤΟΥ;

Στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής μπορεί να ενταχθεί με τις πιο υγιεινές και θρεπτικές επιλογές.

1η Διαιτητική Επιλογή:

  • 2 καλαμάκια κοτόπουλο
  • Σαλάτα με φρέσκα πράσινα λαχανικά και ντοματίνια με ντρέσιγκ από ελαιόλαδο και βαλσαμικό ξύδι
  • ½ πίτα  αλάδωτη ( κατά προτίμηση ολικής άλεσης)

2η Διαιτητική Επιλογή:

1 τυλιχτό σουβλάκι με :

  • Πίτα αλάδωτη ( κατά προτίμηση ολικής άλεσης)
  • Καλαμάκι κοτόπουλο
  • Φρέσκα ή ψητά λαχανικά ( ντομάτα, μαρούλι, λάχανο, καρότο, κολοκύθι, μελιτζάνα)
  • Σως με λίγες θερμίδες και λιπαρά όπως μουστάρδα, σως γιαουρτιού και τζατζίκι

 ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

Καλαμάκι κοτόπουλο:

Το κοτόπουλο, ανήκει στην κατηγορία της άπαχης πρωτεΐνης θεωρείται ως μια από τις καλύτερες πηγές ζωικής πρωτεΐνης, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει στον οργανισμό μας και άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως σίδηρο, μαγνήσιο, σελήνιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Τα κορεσμένα  λιπαρά και η χοληστερόλη είναι λιγότερα σε σχέση με το κόκκινο κρέας. Η κατανάλωση κοτόπουλου θεωρείται πιο υγιεινή από το χοιρινό και το μοσχαρίσιο κρέας καθώς μελέτες αναφέρουν ότι η υπερβολική κατανάλωση κόκκινου κρέατος, σχετίζεται με την αυξημένη χοληστερόλη και τριγλυκεριδια στο αίμα. Το γνωστό σε όλους μας σουβλάκι με γύρο χοιρινό απ’ όλα με λαδωμένη πίτα, τηγανιτές πατάτες, σως και λαχανικά μπορεί να φτάσει τις ως  800 θερμίδες.

Ας δούμε τη θερμιδική αξία που μπορεί να έχει ένα σουβλάκι ή γεύμα με βάση την επιλογή του κρέατος:

Θα πρέπει να θυμόμαστε πως και στο κοτόπουλο συναντάμε διάφορα μέρη που διαφέρουν ως προς την περιεκτικότητά τους σε λίπος, με αποτέλεσμα το στήθος να αποτελεί περισσότερο υγιεινή επιλογή σε σχέση με το μπούτι, καθώς έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά.

ΘΕΡΜΙΔΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΚΡΕΑΤΟΣ  ΣΤΟ ΣΟΥΒΛΑΚΙ  
 ΚΑΛΑΜΑΚΙ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΣΤΗΘΟΣ  ΚΑΛΑΜΑΚΙ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΠΟΥΤΙ  ΚΑΛΑΜΑΚΙ ΧΟΙΡΙΝΟ 175ΓΥΡΟΣ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΓΥΡΟΣ  ΧΟΙΡΙΝΟΣ
ΘΕΡΜΙΔΕΣ/ τεμάχιο ~ 70γρ130 kcal155 kcal175 kcal210 kcal255 kcal

ΝΤΟΜΑΤΑ:

Η ντομάτα, είναι γνωστή πηγή βιταμίνης Α η οποία σχετίζεται με την όραση και βιταμίνης C, που ενισχύει την άμυνα του οργανισμού. Περιέχει επίσης λυκοπένιο, γνωστό για τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες. Προσθέστε το στο σουβλάκι και στη σαλάτα σας.

ΤΖΑΤΖΙΚΙ:

Η βάση του είναι το  γιαούρτι το οποίο είναι εξαιρετική πηγή ασβεστίου, πρωτεϊνών, βιταμινών και μετάλλων ενώ περιέχει «καλά βακτήρια» τα οποία όχι μόνο έχουν προστατευτικές ιδιότητες στο γαστρεντερικό μας σύστημα αλλά συμβάλλουν και στην ενίσχυση  του ανοσοποιητικού μας. Από την άλλη μεριά η διατροφική αξία του σκόρδου είναι άκρως ιδιαίτερη με μοναδικές ιδιότητες για την υγεία μας, κυρίως χάρη στο ενεργό συστατικό του, την αλλισίνη. Μια κουταλιά του προσφέρει ωραία δροσερή νότα και γεύση με πολύ λίγες θερμίδες, μόνο 15 kcal.

ΠΙΤΑ:

Μια μεσαίου μεγέθους πίτα ψημένη με λάδι μπορεί να φτάσει ως 300-350 θερμίδες. Προτιμήστε αλάδωτη πίτα ψημένη στα κάρβουνα όπου αποδίδει τις μισές θερμίδες. Μπορείτε επίσης να δοκίμασε πίτα ολικής άλεσης με εξίσου άριστη γεύση και περίπου με τις ίδιες θερμίδες σε σχέση με την απλή.

Μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να συμπεριλαμβάνει το σουβλάκι καθώς αν συνδυαστεί σωστά με καλαμάκι κοτόπουλου και λαχανικά είναι ένα πλήρες γεύμα και μια έξυπνη επιλογή ακόμα για το cheat meal σας.

ΚΑΛΗ ΑΠΟΛΑΥΣΗ