• Διατροφολόγος - Διαιτολόγος, Γλυφάδα & Μαρούσι

8 ΠΟΛΥΤΙΜΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΈΣ ΣΥΜΒΟΥΛΈΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!

8 καλοκαιρινές διατροφικές συμβουλές scaled


Στις διακοπές αρκετοί είναι αυτοί που τείνουν να αλλάζουν ή να παραλείπουν τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες τους και στο τέλος του καλοκαιριού η αύξηση βάρους είναι μονόδρομος. Διαβάστε τις 8 ΠΟΛΥΤΙΜΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΈΣ ΣΥΜΒΟΥΛΈΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ που προτείνει ο Διατροφολός Διαιτολόγος Θαλής Παναγιώτου.

Οι διακοπές είναι χαλάρωση και ξεκούραση για τους περισσότερους χωρίς να σημαίνει πως συνδέεται αυτό με υπερκατανάλωση φαγητού και ποτού.

Σας προτείνουμε 8 πολύτιμες και εύκολες διατροφικές συμβουλές για να διατηρήσετε τα κιλά σας το καλοκαίρι.

8 ΠΟΛΥΤΙΜΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΈΣ ΣΥΜΒΟΥΛΈΣ:

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΈΣ ΣΥΜΒΟΥΛΈΣ #1:ΠΡΩΙΝΟ

Επιλέξτε ένα θρεπτικό και πλούσιο πρωινό γεύμα:
Είναι ίσως η πιο σημαντική διατροφική συνήθεια που πρέπει να έχει ένας ενήλικας και να αποκτήσει κάθε παιδί στη διάρκεια της ζωής του. Το πρωινό είναι ένα σημαντικό γεύμα που παίζει καθοριστικό ρόλο στη διατροφική πρόσληψη των παιδιών και των ενηλίκων. Είτε βρίσκεστε σε οργανωμένες διακοπές, όπου θα έχετε πρόσβαση σε έναν πλουσιοπάροχο μπουφέ είτε όχι, θα πρέπει να φροντίζετε να καταναλώνετε ένα πλούσιο και υγιεινό πρωινό που θα μας προσφέρει ενέργεια και δύναμη για να αντέξετε τις δραστηριότητες της ημέρας σας, το κολύμπι στην παραλία, τον ήλιο αλλά και τα θαλάσσια αθλήματα.

Προτεινόμενα Πρωινά γεύματα για τις διακοπές:

1η επιλογή2η επιλογή3η επιλογή
1 τοστ ολικής άλεσης με τυρί-
γαλοπούλα και 1 φυσικό
χυμό
1 αυγό βραστό, 2 φρυγανιές
και 1 φρούτο εποχής
(νεκταρίνι, ή 2 μικρά σύκα)
1 κεσεδάκι γιαούρτι με
χαμηλά λιπαρά, δημητριακά
πρωινού ολικής άλεσης και 1
φρούτο

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΈΣ ΣΥΜΒΟΥΛΈΣ #2: ΓΕΥΜΑΤΑ ΗΜΕΡΑΣ – Να είναι 5.

Λόγω των καλοκαιρινών διακοπών συχνά παραλείπονται σημαντικά γεύματα αφήνοντας το στομάχι άδειο για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Όπως προαναφέρθηκε το πρωινό μαζί με το μεσημεριανό και το βραδινό γεύμα είναι τα τρία βασικά γεύματα που δεν θα πρέπει να παραλείπονται μέσα στην ημέρα. Τα μικρά και συχνά γεύματα συντελούν στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού και για να έχουμε ενέργεια καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας. Σας προτείνουμε να καταναλώνετε μικρά σνακ ενδιάμεσα των γευμάτων σας και να καταναλώνετε τα γεύματα σας με μέτρο και σύνεση.

διατροφικές συμβουλές για το καλοκαίρι 1024x683 - 8 ΠΟΛΥΤΙΜΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΈΣ ΣΥΜΒΟΥΛΈΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!
8 καλοκαιρινές διατροφικές συμβουλές

Πώς να καταναλώσετε 5 γεύματα στις διακοπές σας!

ΠρωινόΕνδιάμεσοΜεσημεριανόΕνδιάμεσοΒραδινό
1 τοστ ολικής
άλεσης με τυρί-
γαλοπούλα και
1 φυσικό χυμό
10-12 ρώγες
σταφύλι
1 μπολ σαλάτα
εποχής (χωριάτικη,
χόρτα βραστά)
Ψητό ψάρι ή
μπιφτέκι
1 νεκταρίνι ή 1
μπάλα σορμπέ
φρούτων
Caesar σαλάτα
με dressing από
ελαιόλαδο και
βαλσάμικο αντί
για σως

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΈΣ ΣΥΜΒΟΥΛΈΣ #3: ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΛΙΠΑΡΩΝ ΤΡΟΦΩΝ


Σίγουρα γνωρίζετε πως υπάρχουν αρκετά τρόφιμα που περιέχουν πολλά λιπαρά, με κάποια από αυτά να μην είναι τόσα ωφέλιμα για την υγεία μας. Τα λιπαρά που σχετίζονται με την εμφάνιση καρδιαγγειακών νόσων, σακχαρώδους διαβήτη τύπου ΙΙ, παχυσαρκίας και ορισμένων τύπων καρκίνου είναι τα κορεσμένα λιπαρά και τα trans λιπαρά. Σύμφωνα με έρευνες η υπερκατανάλωσή τους οδηγεί σε αύξηση της ολικής χοληστερόλης, της κακής χοληστερόλης και σε μείωση της καλής. Τώρα στις διακοπές είναι σημαντικό να περιορίσετε την υψηλή τους κατανάλωση ακολουθώντας τις διατροφικές οδηγίες από το Διαιτολογικό Γραφείο Θαλή Παναγιώτου:


1) Αποφύγετε τα τηγανητά φαγητά. Προτιμήστε τα ψητά και τα βραστά, και αφαιρέσετε το ορατό λίπος και την πέτσα από το φαγητό.
2) Αποφύγετε τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά όπως παγωτά, γλυκά, αρτοσκευάσματα με βάση το βούτυρο, μαγιονέζα, σως και ντρέσινγκς.
3) Αποφύγετε τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα και να προτιμήστε αυτά με χαμηλά λιπαρά και τα ημιαποβουτυρωμένα.

4) Διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες τροφίμων σε κάθε συσκευασία.
5) Επιλέγετε πουλερικά χωρίς πέτσα και άπαχα κρέατα.
6) Καταναλώνετε ψάρια, κυρίως λιπαρά ψάρια .

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΈΣ ΣΥΜΒΟΥΛΈΣ #4: ΑΛΚΟΟΛ

Μια ισορροπημένη διατροφή την περιόδων των διακοπών θα πρέπει να περιλαμβάνει μια μέτρια κατανάλωση σε αλκοολούχα ποτά. Σας προτείνουμε να καταναλώνετε το ποτό σας αργά, πίνοντας παράλληλα αρκετό νερό, ώστε να αποφύγουμε την αφυδάτωση. Η επιλογή κρασιού και μπύρας θα σας προσφέρει σημαντικά θρεπτικά συστατικά και λιγότερες θερμίδες σε σχέση με άλλο ποτό καθώς περιέχει χαμηλή
περιεκτικότητα σε αλκοόλη. Μέτρια κατανάλωση έχουμε όταν η πρόσληψη αλκοόλ δεν υπερβαίνει τις 2 μερίδες για έναν άνδρα και 1 μερίδα για μια γυναίκα την ημέρα. 

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΈΣ ΣΥΜΒΟΥΛΈΣ #5: ΠΑΡΑΛΙΑ

Η καλύτερη διατροφική συμβουλή για την παραλία είναι να παραμείνετε ενυδατωμένοι και έχετε αρκετή ενέργεια για το κολύμπι σας και τις άλλες δραστηριότητες σας στην παραλία κάτω από τον ήλιο. Αποφύγετε τα ανθυγιεινά σνακ που θα βρείτε στην παραλία, επιλέξτε δροσερά φρούτα εποχής, smoothie ή αραβική πίτα.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΈΣ ΣΥΜΒΟΥΛΈΣ #6: ΑΣΚΗΣΗ

Στην παραλία μπορείτε να βρείτε πολλές δραστηριότητες ώστε να παραμείνετε σε
εγρήγορση και να δαπανήσετε περισσότερη ενέργεια και θερμίδες. Η καλύτερη άσκηση του καλοκαιριού είναι το κολύμπι κατά μήκος της παραλίας καθώς και να αυξήσετε την ημερήσια κίνηση σας, περπατώντας περισσότερο.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΈΣ ΣΥΜΒΟΥΛΈΣ #7: ΘΩΡΑΚΙΣΤΕ ΑΠΟ ΤΩΡΑ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΕΣ ΙΩΣΕΙΣ


Σύμφωνα με τις γενικές οδηγίες για καλή υγεία, το μόνο βήμα που μπορούμε να κάνουμε ώστε να διατηρηθεί με φυσικό τρόπο το ανοσοποιητικό μας σύστημα ισχυρό και υγιές είναι να υιοθετήσουμε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Κάθε μέρος του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του ανοσοποιητικού μας συστήματος,  λειτουργεί καλύτερα όταν προστατεύεται από περιβαλλοντικές επιθέσεις και ενισχύεται από βασικές στρατηγικές για καλή υγεία: 

  • Διατροφή: Κατανάλωση τροφών απ’ όλες τις ομάδες τροφίμων.
  • ’Ύπνος : Η ποιότητα του ύπνου είναι εξίσου σημαντική με την ποσότητα του ύπνου που απολαμβάνουμε καθημερινά. Οι 7-9 ώρες ύπνου θεωρούνται ιδανικές για τους ενήλικες.
  • Άσκηση: Η τακτική και η συστηματική άσκηση μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες για εποχικό κρυολόγημα.
  • Πρόληψη : Διατηρήστε το σωματικό σας βάρος σε υγιή επίπεδα. Το υπερβάλλον σωματικό βάρος έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΈΣ ΣΥΜΒΟΥΛΈΣ #8: ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΚΙΛΩΝ


Η στέρηση κι η δίαιτα στις διακοπές συχνά οδηγεί στο αντίθετο αποτέλεσμα. Τα κιλά που προσλαμβάνει κάποιος την περίοδο των διακοπών είναι αποτέλεσμα αρκετών παραγόντων.

ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΟΤΙ:

Η σωστή και η ισορροπημένη διατροφή δεν διαρκεί συγκεκριμένη χρονική περίοδο μόνο όταν προσέχετε ή ακολουθείτε ένα πλάνο διατροφής, αλλά αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του τρόπου ζωής και του τρόπου σκέψης σας.

Θέλεις να ενημερωθείς δωρεάν για τις υπηρεσίες μας;
Ξεκίνα Τώρα!