• Διατροφολόγος - Διαιτολόγος, Γλυφάδα & Μαρούσι

ΕΤΙΚΈΤΕΣ ΤΡΟΦΊΜΩΝ. Η «ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ» ΤΟΥ ΤΡΟΦΙΜΟΥ.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Τα τελευταία χρόνια ολοένα και αυξάνεται η ενημέρωση προς τους καταναλωτές σχετικά με τις ετικέτες τροφίμων. Οι καταναλωτές πλέον μπορούν να ξέρουν όλες τις παραίτητες πληροφορίες για το προϊόν που πρόκειται να αγοράσουν ή να καταναλώσουν διαβάζοντας προσεκτικά τις ετικέτες τροφίμων.

Ωστόσο παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι είναι ενήμεροι για την ύπαρξη της ετικέτας τροφίμων στο πίσω μέρος των συσκευασιών, παρατηρείται δυσκολία στην ανάγνωση και στην κατανόηση της.

Για πολλούς οι ετικέτες τροφίμων θεωρούνται περιττές, στην πραγματικότητα αποτελούν απαραίτητα εργαλεία που μας βοηθούν να αξιολογούμε τρόφιμα και να αποφασίζουμε αν τελικά θέλουμε να τα καταναλώσουμε.

Πως διαβάζουμε τις ετικέτες τροφίμων;
Στις ετικέτες τροφίμων αναγράφονται πολύτιμές πληροφορίες για ένα τρόφιμο όπως:

  1. τα συστατικά,
  2. το συνολικό βάρος ή όγκος,
  3. η ημερομηνία παραγωγής και λήξης,
  4. η διατροφική ανάλυση του προϊόντος,
ετικες τροφιμων - ΕΤΙΚΈΤΕΣ ΤΡΟΦΊΜΩΝ. Η «ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ» ΤΟΥ ΤΡΟΦΙΜΟΥ.

Όσον αφορά στη διατροφική ανάλυση δίνονται πάντα πληροφορίες για την ενέργεια του τροφίμου, δηλαδή πόσες θερμίδες δίνει, τα βασικά μακροθρεπτικά συστατικά απ’ τα οποία αποτελείται, που είναι οι υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες και τα λίπη, αλλά και για τα μικροθρεπτικά συστατικά που περιέχει και είναι οι βιταμίνες, τα ιχνοστοιχεία και τα μέταλλα.


Οι διατροφικές πληροφορίες που δίνονται είναι για τα 100 γραμμάρια του τροφίμου ασχέτως τα γραμμάρια που έχει η συσκευασία του προϊόντος. Συχνά συναντάμε άλλες δύο στήλες στο διατροφικό πίνακα του τροφίμου που αναφέρονται σε μια τυπική μερίδα του προϊόντος και στο % Σ.Η.Π. όπου είναι η Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη, παρέχοντας τις συνιστώμενες
οδηγίες για τις ποσότητες των θρεπτικών συστατικών κατά προσέγγιση με γνώμονα την υγιεινή διατροφή. Συνήθως αναφέρονται στην προσλαμβανόμενη ποσότητα ενός μέσου ενήλικα με 2000 θερμίδες.

Ας αναλύσουμε την ετικέτα τροφίμων μαζί για την καλύτερη κατανόηση της.

ετικες τροφιμων - ΕΤΙΚΈΤΕΣ ΤΡΟΦΊΜΩΝ. Η «ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ» ΤΟΥ ΤΡΟΦΙΜΟΥ.

Όπως βλέπουμε στο πάνω μέρος της ετικέτας αναγράφονται όλα τα συστατικά του προϊόντος, ξεκινώντας με αυτό που περιέχεται στη μεγαλύτερη ποσότητα και τελειώνοντας με εκείνο που περιέχεται στη μικρότερη.


Σε περίπτωση που κάποιο τρόφιμο περιέχει ή ενδέχεται να περιέχει έστω και ίχνη συστατικών που μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις, τότε είναι υποχρεωτική η αναφορά τους ότι περιέχει ίχνη ή με έντονα γράμματα στη λίστα των συστατικών.

Στην παραπάνω ετικέτα αναφέρεται με έντονα και μεγάλα γράμματα πως το προϊόν περιέχει γάλα και σιτάρι, δυο συστατικά που συχνά μπορούν να προκαλέσουν δυσανεξίες.


Προχωρώντας στον πίνακα στις πληροφορίες διατροφής, παρατηρούμε ότι αποτελείται από 3 στήλες. Στην πρώτη αναγράφονται απλώς η ενέργεια και τα συστατικά του τροφίμου, στη δεύτερη στήλη φαίνεται η περιεκτικότητα αυτών σε 100 γρ προϊόντος, ενώ στην τρίτη τι περιέχεται σε μια μερίδα, δηλαδή 30 γρ. Για παράδειγμα αν καταναλώσουμε 100 γρ προϊόντος
προσλαμβάνουμε 376 kcal, ενώ σε περίπτωση που καταναλώσουμε 1 τυπική μερίδα του προϊόντος αυτού 30 γρ δηλαδή, οι θερμίδες που θα προσλάβουμε είναι 113.


Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στα παρακάτω συστατικά τα οποία σε υψηλή περιεκτικότητα μπορούν να γίνουν αρκετά επιβαρυντικά για την υγεία μας.

  • Σάκχαρα
  • Κορεσμένα Λίπη
  • Trans Λίπη
  • Νάτριο (Αλάτι)

Σημαντικό επίσης είναι να επιλέγουμε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες όπως προϊόντα ολικής αλέσεως που περιέχουν ευεργετικές ιδιότητες για την καλή λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος και την υγεία μας γενικότερα καθώς συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας και την πρόληψη του καρκίνου του παχέος έντερου.

Υποχρεωτική είναι η επισήμανση σε περιπτώσεις προϊόντων που περιέχουν ή παρασκευάζονται από Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς (ΓΤΟ).

Διατροφικοί Ισχυρισμοί για τις Ετικέτες Τροφίμων

Οι διάφοροι ισχυρισμοί υγείας υποδηλώνουν ή οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το τρόφιμο διαθέτει ευεργετικές θρεπτικές ιδιότητες. Για παράδειγμα όταν αναγράφεται ότι το προϊόν ίναι ‹‹χαμηλό σε θερμίδες›› ή περιέχει ‹‹χαμηλά λιπαρά›› δε σημαίνει ότι δε περιέχει καθόλου αυτήν την ουσία απλά την περιέχει σε μικρότερη περιεκτικότητα σε σύγκριση με άλλα παρόμοια προϊόντα. Συνεπώς, η κατανάλωση αυτών των προϊόντων θα πρέπει να γίνεται με μέτρο καθώς συχνά αυτοί οι ισχυρισμοί δεν γίνονται πλήρως κατανοητοί καταλήγοντας σε κατανάλωση μεγαλύτερων ποσοτήτων.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ
Θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν διαβάζετε στις ετικέτες τροφίμων την περιεκτικότητα του τροφίμου σχετικά με την μερίδα του προϊόντος καθώς φαίνεται πως τείνουμε να καταναλώνουμε περισσότερη ποσότητα φαγητού, αυξάνοντας τις πιθανότητες για αύξηση βάρους καθώς και εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων.

ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΠΩΣ μόνο λίγα λεπτά στην ανάγνωση μιας ετικέτας Τροφίμου μπορούν να μας δώσουν πολλές και σημαντικές πληροφορίες που θα μας βοηθήσουν να αξιολογούμε τα τρόφιμα και να κάνουμε συνειδητά υγιεινές επιλογές.

Θέλεις να ενημερωθείς δωρεάν για τις υπηρεσίες μας;
Ξεκίνα Τώρα!