• Διατροφολόγος - Διαιτολόγος, Γλυφάδα & Μαρούσι

ΠΩΣ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤOYME ΤΗ ΘΛΙΨΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ!

ΠΩΣ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤOYME ΤΗ ΘΛΙΨΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ allazwdiatrofi.gr

Το τέλος του Σεπτεμβρίου είναι για όλους μας μια περίεργη στιγμή, έχουμε ήδη αποχαιρετήσει τις καλοκαιρινές διακοπές και η περίοδος αυτή φαίνεται να πως μας δυσκολεύει περισσότερο απ’ όλες.

Kάποιοι νιώθουν ξεκούραστοι πραγματικά. Κάποιοι άλλοι έχουν την αίσθηση πως δεν έκαναν ούτε τα μισά από όσα θα ήθελαν και σίγουρα κανείς δεν θα έλεγε όχι σε μια… παράταση της καλοκαιρίας και της διακοπής από τα καθημερινά.

Η αλήθεια είναι πως το δεύτερο τρίμηνο αυτής της χρονιάς επέβαλε σε όλους μας να κολυμπήσαμε σε άγνωστα νερά,  να αναμετρηθούμε με τον εαυτό μας και να επαναπροσδιορίσουμε ανθρώπους πράγματα και καταστάσεις.  Καλό είναι να θυμόμαστε με πίστη κι ευγνωμοσύνη πως είμαστε ακόμη καλά, πως όλα τα παλέψαμε και καταφέραμε να βρούμε νόημα κι ελπίδα ακόμα και τις πιο ζοφερές ώρες.  .  . κι έτσι θα συνεχίσουμε αν κληθούμε να τις ξαναζήσουμε.

Πέρασε λοιπόν το μικρό διάλλειμά του καλοκαιριού και αφού πήραμε τις ανάσες μας, ήρθε η στιγμή της επιστροφής. Ο Σεπτέμβρης, όσο ζεστός φθινοπωρινός μήνας κι αν είναι, σηματοδοτεί το τέλος του καλοκαιριού και μας καλεί να προσαρμοστούμε  ξανά στην πραγματικότητα της πόλης, τη ρουτίνα της δουλειάς αλλά και του σπιτιού μας.

Οι πρώτες ημέρες στη δουλειά ή στο σπίτι είναι δυσβάσταχτες σε τέτοιο σημείο μάλιστα που ο πονοκέφαλος δε λέει να μας αφήσει με τίποτα. Η επιστροφή στην καθημερινότητα είναι μια διαδικασία που δεν είναι ευχάριστη σε κανέναν.

Σε διεθνή μελέτη που πραγματοποιήθηκε τεκμηριώθηκε πως το 66% των εργαζομένων δήλωσαν ότι την πρώτη μέρα μετά από την επιστροφή από τις διακοπές μπαίνουν στο γραφείο “βαρυγκωμώντας”.

«Τα επίπεδα του στρες στο 76% των εργαζομένων που έχουν επιστρέψει στην εργασία τους, είναι όμοια με αυτά που είχαν τις μέρες πριν πάνε διακοπές, όταν η συσσωρευμένη κούραση μιας χρονιάς τούς είχε καταβάλει»

τονίζει ο δρ Κάρι Κούπερ, καθηγητής Οργανωτικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, στη Βρετανία.

Η λέξη-κλειδί για να προσαρμοστείτε όσο το δυνατό γρηγορότερα είναι η υπομονή. Οπλιστείτε με αρκετή δόση υπομονής για να αντιμετωπίσετε όχι μόνο το δύσκολο και ιδιαίτερο φθινόπωρο αλλά και τον χειμώνα που ακολουθεί.

Επιστρέψτε στις όποιες υποχρεώσεις σας σταδιακά και χαλαρά είτε αυτές αφορούν την εργασία είτε το σπίτι.  Μην ξεχνάτε ότι πριν λίγο καιρό όλη μέρα βρισκόσασταν σε μία παραλία, δίχως πρόγραμμα σε αργούς και νωχελικούς ρυθμούς. Η προσαρμογή θα χρειαστεί προθέρμανση. Όπως οι αθλητές οι οποίοι πριν ξεκινήσουν τη βασική τους προπόνηση κάνουν χαλαρό ζέσταμα, αυτό πρέπει να κάνετε και εσείς.

Πως να οργανώσουμε καλύτερα τις δουλειές και υποχρεώσεις μας ώστε να μειώσουμε το καθημερινό στρες:

  1. Στο γραφείο θα βοηθούσε πολύ αν ξεκινούσατε από τα πιο εύκολα: διαβάστε τα email σας, τακτοποιήστε τον χώρο σας, κάντε μικρά συχνά διαλείμματα (βοηθούν στο να πάρετε τις απαραίτητες ανάσες…και να μην πέσετε στα βαθιά με ένα βαρύ δύσκολο 8ωρο), κάνετε καταμερισμό της εργασίας σας ώστε να μην αισθανθείτε ότι πνίγεστε και μην προγραμματίζετε συναντήσεις για την πρώτη ημέρα.

2. Στο σπίτι ομοίως, ξεκινήστε από τα βασικά:

Για παράδειγμα τακτοποιήστε τους χώρους του σπιτιού, ξεχωρίστε τις δουλειές του σπιτιού, προμηθευτείτε τα απαραίτητα από το κοντινό σούπερ-μάρκετ και καθίστε. Ναι, σωστά διαβάσατε. Καθίστε! Κάνατε ήδη αρκετά για 1η μέρα.

Αν είσαστε μανούλες, θα παρατηρήσετε πως για τα παιδιά η επιστροφή στο σπίτι εμπεριέχει και πολύ χαρά γιατί γυρίζουν στον χώρο τους, στην ασφάλεια τους, στα παιχνίδια τους και στο δωμάτιο τους που τόσο τους έχει λείψει.

Τips για να κρατήσουμε ακόμα το καλοκαίρι ζωντανό:

  • Ασκηθείτε! Η γυμναστική ή το περπάτημα αποτελεί την καλύτερη ίσως μέθοδο για την καταπολέμηση του στρες και της μελαγχολίας που μπορεί να νιώσατε με την επιστροφή στην πόλη.
  • Συναντηθείτε με αγαπημένα σας πρόσωπα εφόσον το επιθυμείτε για να αποφορτίσετε την ημέρα. Μιλήστε, γελάστε, βγείτε έξω.
  • Και ναι, μπορείτε ακόμα να κακομαθαίνετε τον εαυτό σας προσφέροντας του το αγαπημένο του παγωτό, καλοκαιρινό κοκτέιλ.
  • Τελειώστε εκείνο το όμορφο βιβλίο που σας κρατούσε συντροφιά στην παραλία.
  • Συνεχίστε τις βουτιές σας προγραμματίζοντας μικρές κοντινές εξορμήσεις τα Σαββατοκύριακα, αν αυτό είναι εφικτό.

Το σώμα, το μυαλό και η ψυχή σας θα χρειαστούν το χρόνο τους για να μεταβούν στην ρουτίνα τους και σε μια τόσο ιδιαίτερη νέα καθημερινότητα.

Χριστίνα Μητσοπούλου

Ψυχολόγος/Προσωποκεντρική Ψυχοθεραπεύτρια

Επιστημονική συνεργάτιδα του Διαιτολογικού Γραφείου Θαλή Παναγιώτου

*Αν η κακή διάθεσή σας συνεχίζεται για δύο εβδομάδες ή πιο πολύ, μιλήστε σ ´ένα ψυχολόγο για να σας βοηθήσει & να δείτε μαζί του πιθανές άλλες αιτίες της πεσμένης σας διάθεσης.

Θέλεις να ενημερωθείς δωρεάν για τις υπηρεσίες μας;
Ξεκίνα Τώρα!