Διατροφή και Σκλήρυνση κατά πλάκα
Τι είναι η Σκλήρυνση κατά πλάκα;
Η Σκλήρυνση κατά πλάκας ή Πολλαπλή Σκλήρυνση είναι ένα αυτοάνοσο, νευρολογικό νόσημα το οποίο πλήττει το κεντρικό νευρικό σύστημα. Αφορά κυρίως νέες γυναίκες και αυτή τη στιγμή υπολογίζεται οτι νοσούν περίπου 2 εκατομμύρια άνθρωποι. Με απλά λόγια, το ανοσοποιητικό σύστημα ενεργοποιείται και επιτίθεται κατά του ίδιου του οργανισμού.
Οι επιστήμονες δε έχουν αποσαφηνίσει ακόμη πλήρως τους λόγους για τους οποίους συμβαίνει αυτό. Αποτέλεσμα της “επίθεσης” αυτής, στην περίπτωση της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας είναι να δημιουργούνται εστίες φλεγμονής εντός του κεντρικού νευρικού συστήματος καταστρέφοντας την μυελίνη, μια ουσία που περιβάλλει τα νευρικά κύτταρα.
Συμπτώματα της Σκλήρυνσης κατά πλάκα
Η εξέλιξη της νόσους, τα συμπτώματα και η ένταση αυτών ποικίλουν αρκετά απο άτομο σε άτομο. Τα πιο συχνά συμπτώματα, είναι:
- Δυσκολία στην κίνηση
- Πόνος
- Κόπωση
- Αστάθεια σώματος
- Μούδιασμα
- Προβλήματα όρασης
- Γνωστικές δυσλειτουργίες
- Ζάλη και ίλιγγος
- Προβλήματα με την ουροδόχο κύστη
- Συναισθηματικές διαταραχές
Ο ρόλος της διατροφής στην Σκλήρυνση κατά πλάκα
Η σχέση της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας με τη Διατροφή παραμένει θολή στις μέρες μας. Δυστυχώς, όπως και όλα τα αυτοάνοσα νοσήματα, δεν μπορεί να λυθεί μέσω της διατροφής. Όμως, αυτό που μπορεί να κάνει η διατροφή είναι να συμβάλει σε πολύ μεγάλο βαθμό στην καθυστέρηση της εξέλιξης της νόσου, αλλά και στην πρόληψη της εμφάνισής της. Πώς γίνεται αυτό;
Αύξηση της κατανάλωσης αντιφλεγμονωδών τροφίμων.
Ο ρόλος της διατροφής έγκειται στην αντιφλεγμονώδη δράση κάποιων τροφίμων και επομένως μέσω της προσπάθειας μείωσης της φλεγμονής που δημιουργείται στη περίπτωση της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Τέτοια τρόφιμα είναι τα τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ω – 3 λιπαρά οξέα, όπως:
- τα ψάρια,
- τα θαλασσινά,
- οι ξηροί καρποί (κυρίως τα καρύδια)
- και οι σπόροι (κυρίως ο λιναρόσπορος).
Επιπλέον, όπως σε πολλές περιπτώσεις και υπό διάφορες συνθήκες, φαίνεται πως μια συνολικά ισορροπημένη διατροφή μπορεί να συμβάλει στην άμβλυνση των συμπτωμάτων της νόσου.
Οι 3 Βασικοί πυλώνες διατροφής στην σκλήρυνση κατά πλάκα
Συνοπτικά, η διατροφική προσέγγιση στην περίπτωση της σκλήρυνσης κατά πλάκα, εστιάζεται σε τρεις βασικούς πυλώνες:
- Υψηλή κατανάλωση τροφίμων με αντιφλεγμονώδη δράση.
- Υιοθέτηση συνολικά μιας ισορροπημένης διατροφής.
- Εστίαση στην εξατομικευμένη αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του πάσχοντα (πχ. εάν υπάρχουν προβλήματα κινητικότητας του εντέρου, όπως είναι η δυσκοιλιότητα, αύξηση κατανάλωσης υγρών και φυτικών ινών).
8+1 Διατροφικές Συμβουλές, για να κάνετε πράξη τους παραπάνω πυλώνες!
Ας δούμε κάποιες διατροφικές συμβουλές, οι οποίες εξασφαλίζουν την υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής, την επαρκή κατανάλωση τροφίμων με αντιφλεγμονώδη δράση και την αντιμετώπιση των ανεπιθύμητων συμπτωμάτων της νόσου.
- Κατανάλωση ποικιλίας ψαριών και θαλασσινών, σε συχνότητα 2-3 φορές την εβδομάδα.
- Προσθήκη σε καθημερινή βάση 1 κτ.σούπας αλεσμένου λιναρόσπορου στο γιαούρτι ή την σαλάτα.
- Ικανοποιητική ενυδάτωση.
- Συστηματική φυσική δραστηριότητα.
- Προσθήκη καθημερινά μισού αβοκάντο στις σαλάτες ή άλλες μαγειρικές παρασκευές.
- Προσθήκη ελαιόλαδου ως βασικού ελαίου.
- Καθημερινή κατανάλωση ποικιλίας φρούτων και λαχανικών.
- Αποφυγή γρήγορου φαγητού και γλυκισμάτων.
- Κατανάλωση ποικιλίας ωμών και ανάλατων ξηρών καρπών
Σύνοψη
Η σκλήρυνση κατά πλάκα, και γενικευμένα τα αυτοάνοσα χρήζουν φυσικά πρωτίστως ιατρική διαχείριση. Όπως σε πολλές περιπτώσεις, έτσι και εδώ, ο ρόλος της διατροφής μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικός, βελτιώνοντας την έκβαση αλλά και συμβάλλοντας στην ύφεση των συμπτωμάτων της κλινικής κατάστασης.
Σύγχρονα Προγράμματα Διατροφής
Ολοκληρωμένη επιστημονική μεθοδολογία για μόνιμα αποτελέσματα.
Δείτε όλα τα προγράμματα διατροφής και
επιλέξτε αυτό που σας ταιριάζει.