• Διατροφολόγος - Διαιτολόγος, Γλυφάδα & Μαρούσι

Διατροφή & Άσκηση: Η No1 Top μετα-προπονητική τροφή!

Διατροφή και άσκηση: η Νο1 Top μεταπροπονητική τροφή!

Διατροφή & Άσκηση: Πόσο σημαντικός είναι ο συνδυασμός τους;

 

Είναι γεγονός πως παρ’ ότι μία ισορροπημένη διατροφή είναι πολύτιμη για την βέλτιστη υγεία ενός ατόμου, η συμβολή της άσκησης είναι εξίσου καθοριστική, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα στη ζωή ενός ατόμου.

 

Ποια είναι τα οφέλη της σωματικής άσκησης;

 

Φυσικά, αν δούμε αναλυτικά τα οφέλη της άσκησης αυτά είναι αμέτρητα. Σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, η τακτική σωματική άσκηση παρουσιάζει τα εξής θετικά:

 

  1. Ενίσχυση της καρδιαγγειακής υγείας.
  2. Θετική συμβολή στην ψυχολογία και τα επίπεδα ενέργειας του ατόμου.
  3. Θωράκιση του ανοσοποιητικού συστήματος και πρόληψη έναντι χρόνιων νοσημάτων.
  4. Διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους.
  5. Προστασία των οστών και των μυών.
  6. Βελτιοποίηση της ποιότητας του ύπνου.

 

Διατροφή και Άσκηση. Η no1 top μετα προπονητική τροφή 2 300x200 - Διατροφή & Άσκηση: Η No1 Top μετα-προπονητική τροφή!

 

 

Σημασία έχουν, όπως είναι αναμενόμενο, το είδος της άσκησης, η διάρκεια και η συχνότητα αυτής. Είναι απολύτως λογικό να μην συμβαδίζουν όλα τα είδη άσκησης με όλα τα άτομα, δεδομένων πολλών παραγόντων, όπως είναι η ηλικία, τυχόν τραυματισμοί και ευαισθησίες, νοσημάτων και περιορισμών, ελεύθερου χρόνου κτλ. Παρ’ όλα αυτά, είναι σημαντικό να εντάσσουμε την σωματική άσκηση με οποιαδήποτε μορφή και φυσικά με την συμβολή και καθοδήγηση των ειδικών, στην καθημερινότητα μας.

 

Πώς η διατροφή συμβάλλει στα οφέλη της άσκησης;

 

Ως επί το πλείστον, το ένα συμπληρώνει το άλλο. Τόσο μια ισορροπημένη διατροφή “απαιτεί” και την συμβολή της σωματικής άσκησης για τα βέλτιστα αποτελέσματα στην υγεία του ατόμου, όσο και η σωματική άσκηση ενισχύει και προβάλλει τα οφέλη της με τον συνδυασμό μιας καλής διατροφής υποστήριξης. Χαρακτηριστικά, εάν ένας αθλητής δε σιτίζεται σωστά, είτε αυτό σημαίνει πως δε λαμβάνει επαρκή ενέργεια, είτε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, τότε αντιλαμβανόμαστε πως τα επίπεδα ενέργειας του και οι επιδόσεις του δε θα είναι οι καλύτερες δυνατές, όση προπόνηση και να κάνει.

 

Αντίστοιχα, ένα άτομο το οποίο στόχο έχει την μυϊκή ενδυνάμωση, θα πρέπει να έχει γνώση και κατάλληλη καθοδήγηση όσον αφορά τα γεύματα που καταναλώνει τόσο πριν, όσο και μετά την προπόνηση του, προκειμένου να πετύχει τελικά τον στόχο του.

 

Πώς σχετίζεται το μετα-προπονητικό γεύμα με την μυϊκή ενδυνάμωση;

 

Η μυϊκή ενδυνάμωση στην οποία αναφερόμαστε πρόκειται κατά κύριο λόγο για το είδος της αναερόβιας άσκησης. Αυτό που μας απασχολεί κυρίως μετα-προπονητικά, σε αυτήν την περίπτωση, είναι η αύξηση της πρωτεινο-σύνθεσης στους μύες, αλλά και η μείωση του καταβολισμού των πρωτεϊνών του μυϊκού ιστού.

 

Προκειμένου να επιτευχθούν τα παραπάνω, αυτό που επιδιώκουμε μετα-προπονητικά, όσον αφορά την διατροφή του ατόμου που ασκείται, είναι ένα γεύμα με την απαραίτητη ποσότητα σε πρωτεΐνη, αλλά φυσικά και σε υδατάνθρακες για την αναπλήρωση των αποθεμάτων γλυκογόνου (ενέργειας) που έχουμε δαπανήσει. Μια εξαιρετική πηγή λοιπόν πρωτεΐνης και άρα ένα σημαντικό τρόφιμο σε ένα μετα-προπονητικό γεύμα είναι το αυγό!

 

Διατροφή και άσκηση η No1 Top μεταπροπονητική τροφή 300x290 - Διατροφή & Άσκηση: Η No1 Top μετα-προπονητική τροφή!

 

Το αυγό ως top μετα-προπονητικό τρόφιμο!

 

Το αυγό αποτελεί μια από τις καλύτερες, εάν όχι την καλύτερη, επιλογές μετά την άσκηση. Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, η παρουσία των απαραίτητων αμινοξέων μετά την άσκηση είναι πολύ σημαντική έτσι ώστε ο μυς να μπορέσει να ενδυναμωθεί. Ουσιαστικά, κατά την διάρκεια της άσκησης ο μυς φθείρεται. Καταναλώνοντας το σωστό μετα-προπονητικό γεύμα, τότε εμποδίζουμε τόσο τον περαιτέρω καταβολισμό του μυός, όσο συμβάλλουμε και στην αύξηση/ανάπλαση αυτού.

 

Γιατί, όμως, το αυγό είναι το τέλειο σνακ μετά την άσκηση;

 

  1. Καλή πηγή πρωτεϊνών.

 

Γιατί είναι το τρόφιμο με την καλύτερη αναλογία απαραίτητων αμινοξέων. Τα αμινοξέα είναι οι δομικές μονάδες (τα τουβλάκια) των πρωτεϊνών. Χωρίζονται σε απαραίτητα και μη απαραίτητα. Τα μη απαραίτητα μπορεί ο οργανισμός μας να τα συνθέσει από μόνος του. Αντίθετα, τα απαραίτητα ο οργανισμός μας αδυνατεί να τα συνθέσει από μόνος του και θα πρέπει να τα λάβουμε από την τροφή. Συνήθως, τα απαραίτητα αμινοξέα τα συναντάμε σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Αυτός είναι και ο λόγος που τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης λέγονται και τρόφιμα υψηλής βιολογικής αξίας.

 

Έτσι, λοιπόν, το αυγό είναι το τρόφιμο με την καλύτερη αναλογία απαραίτητων αμινοξέων. Αξίζει να σημειωθεί, ότι το αυγό χρησιμοποιείται και ως μέτρο σύγκρισης με άλλα τρόφιμα ως προς την ποιότητα των πρωτεϊνών τους. Ιδιαίτερα το αμινοξύ λευκίνη το οποίο υπάρχει σε σημαντικό ποσοστό στα αυγά φαίνεται ότι διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στον μεταβολισμό των μυών.

 

2. Πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά.

 

Παράλληλα με την περιεκτικότητα σου σε πρωτεΐνες, το αυγό είναι πλούσιο σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικά τα οποία είναι πολύ σημαντικά για τον καταπονημένο οργανισμό ενός ασκούμενου και για τον μεταβολισμό και την αποκατάσταση του μυϊκού συστήματος.

 

Πώς να καταναλώσετε το αυγό μετα-προπονητικά;

 

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, όσο σημαντική είναι η πρωτεΐνη μεταπροπονητικά, τόσο σημαντικοί είναι και οι υδατάνθρακες. Συνδυάστε το αυγό με μια πηγή υδατάνθρακα, όπως φρούτα, ψωμί, φρυγανιά, κριτσίνια, πατάτα ώστε να πετύχετε το μέγιστο δυνατό της μυϊκής ενδυνάμωσης. Οι υδατάνθρακες πέρα από την αναπλήρωση των αποθεμάτων γλυκογόνου, βοηθούν και τα αμινοξέα που περιέχει το αυγό να μπορέσουν να εισέλθουν εντός του μυ.

 

Διατροφή και άσκηση η no1 Top μετα προπονητική τροφή 300x200 - Διατροφή & Άσκηση: Η No1 Top μετα-προπονητική τροφή!

 

 

Σύνοψη

 

Στο συγκεκριμένο άρθρο εστιάσαμε στην σημασία ενός σωστά διαμορφωμένου μετα-προπονητικού γεύματος και κατά κύριο λόγο στην περίπτωση όπου ο στόχος είναι η μυϊκή ενδυνάμωση, με το αυγό να αποτελεί μια ιδιαίτερα πολύτιμη και αποτελεσματική τροφή. Φυσικά, η σύνδεση της διατροφής με την άσκηση είναι ολόκληρη επιστήμη και επεκτείνεται ακόμη περισσότερο απ’ όσα μάθατε σε αυτό το άρθρο!

 

Θέλεις να ενημερωθείς δωρεάν για τις υπηρεσίες μας;
Ξεκίνα Τώρα!