• Διατροφολόγος - Διαιτολόγος, Γλυφάδα & Μαρούσι

Τα 5+1 οφέλη της νηστείας & η αύξηση του σωματικού βάρους!

5+1 οφέλη της νηστείας η αύξηση του σωματικού βάρους

Πώς η νηστεία ωφελεί την υγεία μας;

 

Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερα άτομα στρέφονται στην υιοθέτηση μιας χορτοφαγικής διατροφής της οποίας,  τα οφέλη της οποία έχουν πλέον αποδειχθεί. Ωστόσο, ακόμα και όσοι ακολουθούν ένα ισορροπημένο διατροφικό πρότυπο καταναλώνοντας κρέας, υπάρχουν και περίοδοι όπου επιλέγουν να νηστέψουν , όπως αυτή που διανύουμε τώρα, την περίοδο της Σαρακοστής και ακόμη περισσότεροι φαίνεται να νηστεύουν την επερχόμενη εβδομάδα, την Μεγάλη Εβδομάδα. Παρ’ ότι αποτελεί ένα μικρό χρονικό διάστημα, ακόμα και αυτή η συγκεκριμένη περίοδος χορτοφαγικής διατροφής φαίνεται να έχει θετική επίδραση στην υγεία μας.

 

51 οφέλη της νηστείας και η αύξηση του σωματικού βα΄ρους 300x200 - Τα 5+1 οφέλη της νηστείας & η αύξηση του σωματικού βάρους!

 

Τα 5+1 οφέλη της νηστείας στην υγεία μας!

 

  1. Βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ.

 

Η πιο βασική θετική επίδραση της νηστείας στην υγεία μας είναι η βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ. Πιο συγκεκριμένα, η μείωση της πρόσληψης κορεσμένων λιπαρών, τα οποία προέρχονται από ζωικές πηγές όπως κρέας, τυρί, γάλα, γιαούρτι, βούτυρο κ.ά, φαίνεται να επιδρά θετικά στα λιπίδια αίματος, μειώνοντας τόσο την ολική χοληστερόλη, όσο και την κακή χοληστερόλη (LDL – Χοληστερόλη).

 

2. Μείωση της παραγωγής ελεύθερων ριζών.

 

Παράλληλα με τη μείωση της πρόσληψης κορεσμένων λιπαρών κατά την περίοδο της νηστείας μειώνεται και η παραγωγή των ελεύθερων ριζών. Οι ελεύθερες ρίζες αποτελούν επιβλαβή παραπροϊόντα του μεταβολισμού, τα οποία συμβάλλουν σε διάφορες δυσμενείς καταστάσεις για την υγεία μας, όπως είναι τα χρόνια νοσήματα και η γήρανση.

 

3. Αύξηση της πρόσληψης αντιοξειδωτικών.

 

Δεδομένου του περιορισμού της κατανάλωσης προϊόντων ζωικής προέλευσης, η διατροφή κατά τη διάρκεια της νηστείας χαρακτηρίζεται από υψηλή περιεκτικότητα σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς, σπόρους, ελαιόλαδο, αλείμματα ξηρών καρπών κ.ά. Ένα ιδιαίτερα σημαντικό και ωφέλιμο συστατικό αυτών των προϊόντων, που βρίσκεται σε αφθονία σε αυτά, είναι τα αντιοξειδωτικά. Τα αντιοξειδωτικά καταπολεμούν και εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες.

 

51 οφέλη της νηστείας η αύξηση σωματικού βάρους 22 300x200 - Τα 5+1 οφέλη της νηστείας & η αύξηση του σωματικού βάρους!

 

4. Αύξηση της πρόσληψης φυτοχημικών συστατικών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων.

 

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, η νηστεία είναι η περίοδος με την υψηλότερη κατανάλωση φυτικών τροφίμων, επομένως φυτοχημικών συστατικών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Όλα αυτά αποτελούν σπουδαία στοιχεία για την υγεία μας καθώς, μεταξύ άλλων, συμβάλλουν στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος, στην μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου, στην σωστή λειτουργία του μεταβολισμού και σε πολλά άλλα.

 

5. Υψηλή πρόσληψη φυτικών ινών

 

Ακόμη ένα συστατικό, του οποίου η πρόσληψη αυξάνεται λόγω της υπεροχής των φυτικών τροφίμων, είναι οι φυτικές ίνες. Τα συστατικά αυτά αποτελούν ένα απο τα πιο σημαντικά στοιχεία για την υγεία και σωστή λειτουργία του γαστρεντερικού μας συστήματος. Επιπλέον, συμβάλλουν στο να αισθανόμαστε αποτελεσματικά τον κορεσμό και με αυτό τον τρόπο να ρυθμίζουμε το βάρος μας χωρίς να πεινάμε.

 

6. Πρόσληψη ω – 3 λιπαρών οξέων

 

Κατά την περίοδο της νηστείας αυξάνεται σημαντικά η διατροφική πρόσληψη ω-3 λιπαρών οξέων. Πώς;

 

Τα ω – 3 λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα λιπαρά οξέα τα οποία ο οργανισμός μας δεν μπορεί να συνθέσει απο μόνος του, αλλά θα πρέπει να τα λάβει αποκλειστικά απο την τροφή. Η κατανάλωση θαλασσινών, ξηρών καρπών και σπόρων κατά την περίοδο της νηστείας αυξάνει κατά πολύ τα ω – 3 λιπαρά οξέα τα οποία είναι υψίστης σημασίας για την υγεία μας, δεδομένου ότι για παράδειγμα μειώνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, βελτιώνουν την εγκεφαλική λειτουργία και πολλά άλλα.

 

51 οφέλη της νηστείας και η αύξηση του σωματικού βάρους 334 300x200 - Τα 5+1 οφέλη της νηστείας & η αύξηση του σωματικού βάρους!

 

Η παγίδα της νηστείας και η αύξηση του σωματικού βάρους!

 

Αναμφίβολα, η περίοδος της νηστείας επιφέρει πολλά θετικά για τον οργανισμό μας. Ωστόσο, λόγω της έλλειψης ζωικών πρωτεϊνών, συχνά, το άτομο δυσκολεύεται να αισθανθεί κορεσμό και στρέφεται στην αυξημένη κατανάλωση υδατανθράκων όπως ρύζι, μακαρόνια, ψωμί, κριτσίνια και διάφορα άλλα. Το συγκεκριμένο γεγονός μπορεί να αποτελεί μια παγίδα η οποία να μας οδηγήσει στην αύξηση του σωματικού βάρους και σε μη ικανοποιητική ομοιόσταση σακχάρου και ινσουλίνης το οποίο, με την σειρά του, να μας οδηγήσει σε ανάγκη για κατανάλωση γλυκών γεύσεων.

 

Σύνοψη

 

Η υιοθέτηση της νηστείας για τον οποιοδήποτε λόγο και για όσο επιλέξει ο καθένας, είναι καθαρά προσωπική και σίγουρα ασφαλής επιλογή με πολλά οφέλη για τον οργανισμό.  Έτσι, λοιπόν, αν νηστεύετε πράγματι προσφέρετε πολλά θετικά στην υγεία σας αλλά θα πρέπει να είστε και λίγο προσεκτικοί! Αν αισθάνεστε οτι έχετε “πέσει” στην παγίδα που αναφέρθηκε παραπάνω, μη διστάσετε, να απευθυνθείτε σε έναν επιστήμονα Διαιτολόγο Διατροφολόγο για εξατομικευμένες συμβουλές και εκπαίδευση σε ότι αφορά την νηστεία και τη διατροφή γύρω από αυτήν.

 

 

Θέλεις να ενημερωθείς δωρεάν για τις υπηρεσίες μας;
Ξεκίνα Τώρα!