• Διατροφολόγος - Διαιτολόγος, Γλυφάδα & Μαρούσι

Αποτοξίνωση μετά το Πάσχα: 8 Διατροφικά Tips!

Αποτοξίνωση μετά το Πάσχα 8 Διατροφικά Tips!

 

Η Διατροφή κατά τη διάρκεια του Πάσχα

 

Έφτασε στο τέλος του και το Πάσχα και ελπίζουμε να περάσατε όμορφα, ήρεμα και ευχάριστα με αγαπημένους ανθρώπους γύρω σας. Φυσικά, ευχόμαστε να γευτήκατε νόστιμα, παραδοσιακά ή μη φαγητά και να φύγατε χορτάτοι και ικανοποιημένοι από τα πασχαλινά τραπέζια.

 

Το Πάσχα έχει την ιδιαιτερότητα να περιλαμβάνει αρχικά περιόδους νηστείας, οι οποίες στη συνέχεια ακολουθούνται από ημέρες άφθονου φαγητού.  Με το τέλος της νηστείας, τα ελληνικά τραπέζια φιλοξενούν ποικιλία φαγητών και ποτών, προσφέροντας νόστιμες και πλούσιες γεύσεις. Τι συμβαίνει όμως αφού τελειώσουν τα τραπέζια και το φαγητό;

 

Αποτοξίνωση μετά το Πάσχα 8 Διατροφικά Tips 300x126 - Αποτοξίνωση μετά το Πάσχα: 8 Διατροφικά Tips!

 

 

Ώρα για αποτοξίνωση!

 

Τι είναι η αποτοξίνωση;

 

Αφού λοιπόν τελειώσουν τα πασχαλινά εδέσματα και το άφθονο φαγητό, για τους περισσότερους η επιστροφή στη βασική ρουτίνα ταυτίζεται με αποτοξίνωση και αυστηρή δίαιτα. Πριν συζητήσουμε για το τι συστήνεται να ακολουθηθεί διατροφικά μετά το Πάσχα, είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε περί τίνος πρόκειται αυτή η αποτοξίνωση.

 

Όπως λέει και η λέξη, η αποτοξίνωση πρόκειται ως επί το πλείστον για τη μείωση τοξινών από το σώμα μας, αλλά ως επιστημονικός όρος στην σύγχρονη βιβλιογραφία δεν υφίσταται. Η αποτοξίνωση θα μπορούσε να συνδεθεί με την αποφυγή τοξινών που περιλαμβάνονται σε διάφορα τρόφιμα, τον περιορισμό του κόκκινου κρέατος, καθώς και των επεξεργασμένων τροφών, αλλά και με την αποφυγή της ζάχαρης.

 

Αποτοξίνωση μετά το Πάσχα 8 Διατροφικά Tips 00 300x200 - Αποτοξίνωση μετά το Πάσχα: 8 Διατροφικά Tips!

 

Για πολλούς, λανθασμένα η αποτοξίνωση του οργανισμού βασίζεται στον αποκλεισμό ολόκληρων ομάδων τροφίμων, ακολουθώντας δίαιτες που όχι μόνο δεν προσφέρουν στον οργανισμό αυτό που υπόσχονται, αντιθέτως, είναι  διατροφικά ελλιπείς και μπορεί να συμβάλλουν στην πρόκληση προβλημάτων υγείας.

 

Η Διατροφή μετά το Πάσχα

 

Είναι γεγονός πως μετά από την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φαγητών, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για λιπαρά φαγητά ή/και γλυκά, το σώμα μας έχει την τάση να υφίσταται αυτό που καλούμε “κατακράτηση”, το οποίο όλοι μας βιώνουμε με ένα αίσθημα πρήξιματος και δυσφορίας. Πρόκειται για μια απολύτως φυσιολογική κατάσταση που μεταβαίνει το ανθρώπινο σώμα, η οποία ωστόσο είναι ταυτόχρονα διαχειρίσιμη και αναστρέψιμη.

 

Αφού λοιπόν νιώσουμε ευγνώμων για το γεγονός πως έχουμε την τύχη να έχουμε άφθονο φαγητό στο τραπέζι μας και μάλιστα τόσο νόστιμο που καταλήγουμε να φεύγουμε πλήρως φουσκωμένοι, ακολουθώντας κάποια βασικά διατροφικά tips θα βοηθήσετε τον οργανισμό σας και το σώμα σας να ανακουφιστεί από αυτό το βάρος και την κατακράτηση που έχει προέλθει από το φαγητό των ημερών.

 

8 Διατροφικά Tips για τις ημέρες μετά το Πάσχα!

 

  1. Το νερό είναι πάντα σύμμαχος.
  2. Δώστε έμφαση στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.
  3. Προτιμήστε πηγές καλών λιπαρών, όπως είναι το ελαιόλαδο και οι ξηροί καρποί.
  4. Προτιμήστε άπαχες πηγές πρωτεΐνης, όπως είναι τα αυγά, τα γαλακτοκομικά, το κοτόπουλο και το ψάρι.
  5. Εντάξτε και πάλι την άσκηση στη καθημερινότητα σας. Ακόμη και ήπια φυσική δραστηριότητα, όπως είναι το περπάτημα, θα βοηθήσει.
  6. Αποφύγετε τη κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων, αλατιού και ζάχαρης.
  7. Διαμορφώστε και πάλι σταθερά ωράρια γευμάτων.
  8. Εξασφαλίστε επαρκή ύπνο.

 

Αποτοξίνωση μετά το Πάσχα 8 Διατροφικά Tips 23 300x200 - Αποτοξίνωση μετά το Πάσχα: 8 Διατροφικά Tips!

 

Αυτές οι 8 συμβουλές, θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι ορισμένες θεμελιώδεις διατροφικές πρακτικές για τις ημέρες μετά το Πάσχα, που αναμφίβολα θα σας βοηθήσουν να αισθανθείτε καλύτερα.

 

Ενδεικτικό ημερήσιο μενού για τις ημέρες της “Αποτοξίνωσης”

 

Ας δούμε και ενδεικτικά ένα ημερήσιο μενού διατροφής, το οποίο ως επί το πλείστων υπακούει στα παραπάνω. [Επισημάνουμε πως πρόκειται για ένα ενδεικτικό μενού και όχι μια εξατομικευμένη προσέγγιση, όπου οφείλει να ακολουθήσει ο καθένας]

 

Πρωινό: Γιαούρτι 2% + + νιφάδες βρώμης + φρούτο της επιλογής σας + άλειμμα ξηρών καρπών.

Δεκατιανό: Φρυγανιές + τυρί χαμηλών λιπαρών + λαχανικά της επιλογής σας

Μεσημεριανό: Κοτόπουλο + πατάτες φούρνο / βραστές + σαλάτα με λαχανικά της επιλογής σας

Απογευματινό: Φρούτα της επιλογής σας + ξηρούς καρπούς

Βραδινό:  Σπιτικός ντάκος με φέτα χαμηλών λιπαρών + Αυγά βραστά.

 

Σύνοψη

 

Ας σκεφτόμαστε το πόσο νόστιμα είναι αυτά που φάγαμε και όχι “Γιατί έφαγα τόσο;” , “Σα να το παραέκανα κτλ. “. Προσφέρετε στον οργανισμό σας πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, ακολουθώντας τα παραπάνω tips και εμπιστευτείτε το ανθρώπινο σώμα, καθώς είναι μια εξαιρετική «μηχανή» , όπου θα επαναφέρει την ισορροπία δίχως στερητικές και τιμωρητικές δίαιτες.

 

 

Θέλεις να ενημερωθείς δωρεάν για τις υπηρεσίες μας;
Ξεκίνα Τώρα!