Μείωση της χοληστερίνης στο αίμα πως συνδέεται με την μονακολίνη Κ;
Η Μονακολίνη Κ είναι μια ουσία, η οποία παράγεται κατά την ζύμωση του κόκκινου ρυζιού από τον μύκητα Monascus purpureus, και αναστέλλει την δράση ενός ενζύμου, της HMG-CoA αναγωγάσης , η οποία είναι υπεύθυνη για την οργανική σύνθεση χοληστερόλης από τον οργανισμό.
Χοληστερίνη LDL και διατροφή
Αξίζει να σημειωθεί πως ενώ παλαιότερα οι επιστήμονες πίστευαν ότι η χοληστερίνη στο αίμα ανεβαίνει μετά από την κατανάλωση τροφίμων τα οποία περιέχουν χοληστερόλη, όπως τα θαλασσινά, τα τυριά, τα αυγά,. Πλέον, η επιστημονική βιβλιογραφία έχει απενοχοποιήσει τα τρόφιμα αυτά. Η επιστημονική γνώση είναι ξεκάθαρη πως η χοληστερόλη πλάσματος έχει ισχυρή γενετική προδιάθεση και συντίθεται στον οργανισμό, δηλαδή έχει μικρή συσχέτιση με την κατανάλωση τροφίμων.
Αυξημένη χοληστερίνη και παράγοντες κινδύνου για την υγεία
Παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, Από εκτενείς μελέτες παρατήρησης που έχουν πραγματοποιηθεί, έχει αποδειχθεί ότι η μακροπρόθεσμα αυξημένη χοληστερόλη LDL (λιποπρωτεϊνη χαμηλής πυκνότητας) σχετίζεται με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο, ιδιαίτερα σε ανθρώπους που έχουν και άλλους παράγοντες κινδύνου. Παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, μεταξύ άλλων, είναι:
- το κάπνισμα
- η ηλικία
- τα συνοδά νοσήματα
- το οικογενειακό ιστορικό
- το αυξημένο σωματικό βάρος
Μείωση χοληστερίνης με φυτικά σκευάσματα
Από όσα προαναφέρθηκαν, γίνεται αμέσως αντιληπτό, ότι η ανάγκη για θεραπεία της αυξημένης χοληστερόλης LDL πλάσματος είναι καθοριστικής σημασίας και ιδιαίτερα σε ασθενείς υψηλού καρδιαγγειακού κινδύνου. Ωστόσο, ταυτόχρονα, γεννάται και η ανάγκη μιας λύσης μη φαρμακευτικής, φυτικής, η οποία να προέρχεται από τη φύση.
Ενώ οι στατίνες είναι η βασική φαρμακευτική προσέγγιση στην αντιμετώπιση του προβλήματος για το οποίο συζητάμε, υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι:
- έχουν δυσανεξία σε αυτές, δηλαδή μετά τη λήψη τους παρουσιάζουν δυσάρεστα συμπτώματα
- λόγω ιατρικών παραγόντων δεν μπορούν να τις λάβουν, για παράδειγμα λόγω αυξημένων τρανσαμινάσων
- δεν έχουν τόσο υψηλές τιμές LDL που να δικαιολογούν λήψη φαρμάκου αλλά οι τιμές αυτές θα ήταν καλό να μειωθούν
- γυναίκες που θέλουν να τεκνοποιήσουν δε μπορούν να λαμβάνουν παράλληλα στατίνη καθώς υπάρχει επιστημονικά τεκμηριωμένη συσχέτιση με τερατογένεση
- δεν επιθυμούν να λάβουν φαρμακευτική αγωγή εκ πεποιθήσεως
Έτσι λοιπόν, για όλους αυτούς τους λόγους, γεννάται η ανάγκη μιας νέας μη φαρμακευτικής λύσης σε αυτό το πρόβλημα, φαίνεται πως αυτή είναι η Μονακολίνη Κ.
Μονακολίνη Κ και η δράση της
Η Μονακολίνη Κ αναστέλλει την δράση ενός ενζύμου, της HMG-CoA αναγωγάσης η οποία εκτελεί ένα από τα πρώτα βήματα εντός του οργανισμού για την ενδογενή παραγωγή χοληστερόλης. Η Μονακολίνη Κ έχει παρόμοια δομή με το αντιχολινεργικό φάρμακο λοβοστατίνη, το οποίο ανήκει στην κατηγορία των στατινών.
Οι συστηματικές μελέτες δείχνουν πως η Μονακολίνη Κ μπορεί να μειώσει
τα επίπεδα της LDL από 10 εώς και 30%.
Οι στατίνες μπορούν να επιτύχουν μεγαλύτερη μείωση, αλλά ας μη ξεχνάμε ότι πρόκειται για φαρμακευτικές ουσίες. Συνεπώς, όταν ψάχνουμε μια μη φαρμακευτική λύση, τα αποτελέσματα της Μονακολίνης Κ είναι εντυπωσιακά.
Μετά – αναλύσεις που μελέτησαν την δράση της Μονακολίνης Κ (η μια μελέτησε πάνω από 15 καλά σχεδιασμένες κλινικές δοκιμές και η άλλη πάνω από 90 κλινικές δοκιμές) κατάφεραν να αποδείξουν ότι η Μονακολίνη Κ κατάφερε να μειώσει την LDL χοληστερόλη σε παρόμοια επίπεδα με τις στατίνες, χωρίς στατιστικά σημαντικές παρενέργειες. Και οι δυο μετά – αναλύσεις δεν κατάφεραν να συσχετίσουν την Μονακολίνη Κ με τα τριγλυκερίδια πλάσματος ή με την HDL χοληστερόλη. Οι δόσεις που έχουν μελετηθεί είναι στο όριο των 1200-3600mg και διαρκούν εως 6 μήνες λήψης του σκευάσματος.
Μονακολίνης Κ και διατροφικοί συνδυασμοί
Δυσαπορρόφηση προκαλείται όταν γίνει ταυτόχρονη λήψη Μονακολίνη Κ με
- γκρέϊπφρουτ ή
- συνενζύμου Q10
Στις σπάνιες παρενέργειες παρατηρείται μυϊκός πόνος και αδυναμία. Υπογραμμίζεται ότι ηπατοτοξικά φάρμακα και αλκοόλ δε θα πρέπει να συνδυάζονται με την Μονακολίνη Κ. Τέλος, θα πρέπει να επιλέγονται σκευάσματα Μονακολίνης Κ χωρίς κιτρινίνη, η οποία είναι τοξική.
Σύνοψη
Η Μονακολίνη Κ συγκεντρώνει τελευταία τα βλέμματα της επιστημονικής κοινότητας. Εκτενείς μελέτες έχουν πραγματοποιηθεί γύρω από αυτή την ουσία και φαίνεται να είναι πολύ αποτελεσματική και ασφαλής στην μείωση της LDL χοληστερόλης, όταν η λήψη στατίνης αντενδείκνειται. Περαιτέρω μελέτες απαιτούνται για την συσχέτιση της Μονακολίνης Κ με την HDL χοληστερόλη ή με τα τριγλυκερίδια.
Διαβάστε περισσότερα για τα 9 + 1 tips για να μπείτε ξανά σε πρόγραμμα διατροφής!