• Διατροφολόγος - Διαιτολόγος, Γλυφάδα & Μαρούσι

Τι σημαίνει εξατομικευμένη διατροφή και πως γίνεται;

Τι σημαίνει εξατομικευμένη δίαιτα;

Εξατομικευμένη διατροφή τι σημαίνει και σε ποιους απευθύνετε;

Είναι γεγονός πως κάθε προσπάθεια διατροφής θα πρέπει να γίνεται εξατομικευμένα, να είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες κάθε ατόμου, να ανταποκρίνεται στις δικές του συνήθειες, στις αρεσκείες και στα θέλω του. Δεν υπάρχει η κατάλληλη διατροφή για όλους, κάτι που ταιριάζει σε ένα άτομο, ενδέχεται για ένα άλλο άτομο να είναι εντελώς ακατάλληλο.

 

Η διατροφή πρέπει να είναι εξατομικευμένη!

 

Εξατομικευμένη διατροφή και αξιολόγηση

Αυτό, με απλά λόγια, σημαίνει πως η διατροφή μας θα πρέπει να λαμβάνει υπόψιν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά μας, όπως :

  • η ηλικία,
  • το φύλο,
  • το σωματικό βάρος,
  • το ύψος,
  • το ιατρικό ιστορικό,
  • την φαρμακευτική αγωγή,
  • την σωματική δραστηριότητα,
  • τις καθημερινές συνήθειες και πολλά άλλα.

 

Διατροφικά πρότυπα και εξατομικευμένη διατροφή

Θα σας δώσουμε ένα ακραίο παράδειγμα καθώς είναι τόσο δυνατό που “τα λέει όλα”. Στον παρακάτω πίνακα θα δείτε την πλήρη αντίθεση μεταξύ δυο διατροφικών προτύπων. Στην πρώτη περίπτωση (Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου Ι ) βλέπουμε μια διατροφή πλούσια σε υδατάνθρακες, οι οποίοι είναι άκρως απαραίτητοι.

Έλλειψη τους μπορεί να οδηγήσει τον διαβητικό ακόμα και σε διαβητικό κώμα. Από την άλλη μεριά, έχουμε το πρότυπο που εφαρμόζουμε σε παχύσαρκη γυναίκα με αντίσταση στην ινσουλίνη το οποίο πρέπει να είναι αρκετά χαμηλό σε υδατάνθρακες. Το απλό συμπέρασμα είναι ότι για όσους είναι κατάλληλο το ένα πρότυπο, το άλλο είναι εντελώς ακατάλληλο!

 

Πως γίνεται η εξατομικευμένη διατροφή με βάση τι ιστορικό του διαιτώμενου;

Μην αφήνετε τη διατροφή σας στην τύχη της! Φροντίστε η διατροφή σας να είναι πλήρως εξατομικευμένη και να ανταποκρίνεται στις προσωπικές σας ανάγκες.

 

Διατροφικό πρότυπο για Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου Ι Διατροφικό πρότυπο για παχύσαρκη γυναίκα με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και αντίσταση στην ινσουλίνη
Χαρακτηριστικά Πλούσιο σε υδατάνθρακες Χαμηλό σε υδατάνθρακες
Πρωινό Σάντουιτς με τυρί και γαλοπούλα  Ομελέτα με λαχανικά
Σνακ Φρουτοσαλάτα Ξηροί καρποί
Κυρίως γεύμα Μακαρονάδα με λαχανικά και γαρίδες Κοτόπουλο με ψητά λαχανικά και ψητή γλυκοπατάτα

 

Σνακ Παστέλι Φρούτο με τυρί

 

Ελαφρύ γεύμα Σαλάτα με καλαμπόκι, ντοματίνια, γαρίδες, αβοκάντο και καπνιστό σολομό Σαλάτα με ντοματίνια, γαρίδες, αβοκάντο και καπνιστό σολομό

 

 

Για να καταφέρετε να κάνετε την διατροφή σας εξατομικευμένη θα πρέπει να μιλήσετε με έναν διαιτολόγο διατροφολόγο, ώστε μετά την λήψη ενός αναλυτικού διατροφικού και ιατρικού ιστορικού να σχεδιάσετε από κοινού την διατροφή που είναι η κατάλληλη για εσάς.

 

Σύνοψη

Οι ανάγκες κάθε ατόμου, όπως ο μεταβολισμός, είναι διαφορετικές. Οπότε καμία διατροφή δεν ταιριάζει σε όλους, και δε μπορεί να φέρει τα ίδια αποτελέσματα. Η διατροφή μας πρέπει να είναι εξατομικευμένη και κατάλληλη για τις ανάγκες μας. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο εάν την εμπιστευτούμε στα χέρια ενός επιστήμονα Διαιτολόγου Διατροφολόγου με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.

Διαβάστε περισσότερα για για την  Αξία και την Σημασία Της Εξατομίκευσης Στη Δίαιτα

Θέλεις να ενημερωθείς δωρεάν για τις υπηρεσίες μας;
Ξεκίνα Τώρα!