• Διατροφολόγος - Διαιτολόγος, Γλυφάδα & Μαρούσι

Γιατί οι περισσότερες γυναίκες βρίσκονται μόνιμα σε δίαιτα;

Γιατί οι περισσότερες γυναίκες βρίσκονται μόνιμα σε δίαιτα

Είναι γεγονός πως οι περισσότερες γυναίκες βρίσκονται μόνιμα σε δίαιτα! Ας δούμε παρέα για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό.

 

Το σύνδρομο της δίαιτας είναι πλέον για τα καλά στη ζωή μας. Οι περισσότερες γυναίκες έχουν αναμιχθεί από μια έως πολλές φορές με διάφορες δίαιτες. Και μάλιστα όχι μόνο ενός είδους αλλά πολλών ειδών, από ισορροπημένες δίαιτες μέχρι εξαντλητικές δίαιτες και δίαιτες αποκλεισμού. Εάν το δούμε σφαιρικά, η δίαιτα είναι κάτι που ταλαιπωρεί σχεδόν όλες τις γυναίκες και όσο περνάνε τα χρόνια το φαινόμενο αυτό παρατηρείται και σε μικρότερες ηλικίες. Σήμερα θα σας πούμε γιατί σας λέμε συνέχεια να κάνετε skip στη δίαιτα!

 

Είναι θαυματουργές οι δίαιτες;

Οι δίαιτες υπόσχονται άμεσα και εντυπωσιακά αποτελέσματα. Αλήθεια, όμως, λειτουργούν; Αμφιβάλλω! Αν οι δίαιτες λειτουργούσαν θα χρειαζόταν να κάνουμε για μια και μοναδική φορά στη ζωή μας και ποτέ ξανά . Αντ΄ αυτού οι δίαιτες δίνουν και παίρνουν και συνήθως όποιος ασχολείται με δίαιτες έχει κάνει πολλές στη ζωή του και όχι μια. Οι δίαιτες δε λειτουργούν καθώς στηρίζονται στον περιορισμό και στην απαγόρευση. Και δυστυχώς ή ευτυχώς ο περιορισμός και η απαγόρευση οδηγούν στο αντίθετο αποτέλεσμα δηλαδή στην αύξηση της επιθυμίας για τα απαγορευμένα τρόφιμα. Άρα, οι γυναίκες βρίσκονται μόνιμα σε δίαιτα, γιατί οι δίαιτες δεν λειτουργούν!

 

Πώς λειτουργούν οι δίαιτες;

Δεν αρνούμαστε φυσικά ότι υπάρχουν δίαιτες οι οποίες είναι πολύ αποτελεσματικές και μάλιστα σε μικρό χρονικό διάστημα. Βασικά, όποια δίαιτα και να κάνεις θα έχεις αποτελέσματα! Όπως σας γράφω συχνά στα άρθρα ή στα social media όπου προσπαθώ να σας ενημερώνω, για να χάσεις βάρος πρέπει να δημιουργήσεις ένα θερμιδικό έλλειμμα. Δηλαδή η ενέργεια την οποία προσλαμβάνεις από την τροφή να είναι μικρότερη από την ενέργεια την οποία δαπανάς μέσα στην ημέρα για τις διάφορες δραστηριότητες σου.

 

Συνεπώς, οποιαδήποτε δίαιτα, ισορροπημένη ή μη, γραμμένη από ειδικό ή μη, μπορεί να είναι αποτελεσματική αρκεί να τηρείται η συνθήκη του θερμιδικού ελλείμματος. Το ζήτημα δεν είναι η δίαιτα, αλλά το διάστημα μετά την δίαιτα. Η βιβλιογραφία είναι ξεκάθαρη για το διάστημα μετά την δίαιτα καθώς μας δείχνει ότι ελάχιστοι άνθρωποι διατηρούν το βάρος που έχασαν. Είναι, δηλαδή, επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι το να χάσεις βάρος είναι το εύκολο, το να το διατηρήσεις είναι το δύσκολο. Για αυτό, λοιπόν, σας λέω να κάνετε skip στις δίατες! Γιατί εφόσον δεν μπορούν να διατηρηθούν τα κιλά, αυτό σημαίνει ότι και οι δίαιτες δεν είναι αποτελεσματικές.

 

Γιατί οι περισσότερες γυναίκες βρίσκονται μόνιμα σε δίαιτα 1 1 300x200 - Γιατί οι περισσότερες γυναίκες βρίσκονται μόνιμα σε δίαιτα;

 

 

Τι σημαίνει πραγματικά η λέξη δίαιτα;

Ο ορισμός της λέξης δίαιτα δεν είναι τρόπος διατροφής για απώλεια βάρους αλλά είναι ο τρόπος διατροφής γενικότερα, είναι δηλαδή μια λέξη η οποία περιγράφει απλώς τον τρόπο με τον οποίο συνηθίζει να τρέφεται ένας άνθρωπος. Άρα, έχουμε ξεκάθαρα παρεξηγήσει τη λέξη δίαιτα η οποία πλέον έχει γίνει συνώνυμο της στέρησης και του αρνητισμού.

 

Η λέξη δίαιτα στην πραγματικότητα προκύπτει από το αρχαίο ρήμα διαιτώμαι το οποίο κατά κάποιο τρόπο σημαίνει τρόπος ζωής. Και αυτό ακριβώς είναι το ζητούμενο! Να αποκτήσουμε τον τρόπο ζωής εκείνον που θα μας επιτρέπει να είμαστε στο επιθυμητό σωματικό βάρος χωρίς να  βιώνουμε το αίσθημα της πίεσης και της απαγόρευσης.

 

Γιατί οι γυναίκες κάνουν συνέχεια δίαιτες;

 Οι λόγοι που κάνουν οι γυναίκες συνέχεια δίαιτα είναι πολλοί. Θα μπορούσαμε να γράψουμε ολόκληρες σελίδες για το θέμα αυτό. Ο βασικότερος λόγος είναι η τεράστια έμφαση που δίνεται στην εμφάνιση σε όλους τους χώρους και ότι οι γυναίκες κατά κάποιο τρόπο είναι “αναγκασμένες” από την κοινωνία να προσέχουν πάντοτε το σώμα τους και να βρίσκονται στο επιθυμητό σωματικό βάρος. Η πίεση αυτή από μόνη της, αλλά και όλη αυτή η εστίαση στο φαγητό και στο σωματικό βάρος πολλές φορές μεγενθύνει το ζήτημα και λειτουργεί αντίθετα στην γυναίκα κάνοντας την να επιθυμεί να φάει περισσότερο.

 

Ωστόσο, είναι γεγονός ότι οι γυναίκες από τη φύση τους έχουν μεγαλύτερες δυσκολίες στη ρύθμιση του βάρους. Μόνο και μόνο τα ανδρογόνα τα οποία τα έχουν σε πολύ μικρότερο βαθμό από τους άντρες, είναι οι ορμόνες οι οποίες προάγουν την δημιουργία της μυϊκής μάζας η οποία είναι ένας μεταβολικά ενεργός ιστός, δηλαδή είναι συνώνυμη του μεταβολισμού. Από την άλλη, το ίδιο το σωματικό λίπος λειτουργεί σαν ενδοκρινής αδένας και παράγει τα οιστρογόνα τα οποία είναι απαραίτητα για να κυοφορήσει μια γυναίκα. Έπειτα, η γυναίκα έχει την περίοδο της εγκυμοσύνης κατά την οποία εξ΄ ορισμού θα πάρει αρκετά κιλά. Αυτοί και άλλοι πολλοί λόγοι οι οποίοι έχουν να κάνουν με τη φυσιολογία και τη βιοχημεία του ανθρώπινου σώματος κάνουν το ζήτημα βάρος για την γυναίκα πιο πολύπλοκο.

 

Γιατί οι περισσότερες γυναίκες βρίσκονται μόνιμα σε δίαιτα 1 2 300x169 - Γιατί οι περισσότερες γυναίκες βρίσκονται μόνιμα σε δίαιτα;

 

 

Τι πρέπει να κάνει μια γυναίκα που θέλει να χάσει βάρος;

Μια γυναίκα που θέλει να χάσει βάρος θα πρέπει να δει σφαιρικά το ζήτημα. Αρχικά θα πρέπει να ασχοληθεί σοβαρά με τις διατροφικές επιλογές που κάνει, συνδυασμούς, ποσότητες, συχνότητα κατανάλωσης και τόσα άλλα. Όλα αυτά θα πρέπει να τα συζητήσει με έναν Διαιτολόγο Διατροφολόγο, ο οποίος θα τις δώσει εξατομικευμένες διατροφικές συμβουλές μέσα από συνεδρίες διατροφικής εκπαίδευσης. Έπειτα, αν η γυναίκα αυτή είχε έντονη ενασχόληση με δίαιτες στο παρελθόν θα πρέπει σίγουρα να πλαισιώσει το ζήτημα και με μια ψυχολογική υποστήριξη.Η έντονη ενασχόληση με δίαιτες φανερώνει και βαθύτερα προβλήματα στον τρόπο σκέψης γύρω από το φαγητό. Φυσικά είναι κάτι το οποίο μπορεί να δουλευτεί αλλά χρειάζεται βοήθεια από κάποιον ειδικό.

 

Συνοψίζοντας λοιπόν, οι δίαιτες δεν λειτουργούν για αυτό και αποτυγχάνουν. Αυτό που όμως λειτουργεί σίγουρα είναι μια ολιστική προσέγγιση για αλλαγή του τρόπου ζωής μέσω συνεργασίας ενός Διαιτολόγου Διατροφολόγου με έναν Επιστήμονα Ψυχικής Υγείας.

 

Διαβάστε περισσοτέρα για το   “Αναλύουμε 3 διάσημες δίαιτες”

Θέλεις να ενημερωθείς δωρεάν για τις υπηρεσίες μας;
Ξεκίνα Τώρα!