• Διατροφολόγος - Διαιτολόγος, Γλυφάδα & Μαρούσι

Ξέρετε τι κάνει τον Μεταβολισμό να λειτουργεί αργά;

μεταβολισμος και διατροφη

Κάποιοι παραδοσιακοί υπολογίζουν ακόμη τις θερμίδες. Οι γνώστες όμως κι εκείνοι που στοχεύουν σε μία γενικότερη βελτίωση του τρόπου ζωής, φροντίζουν για τη σωστή λειτουργία του μεταβολισμού τους.

Ο μεταβολισμός εξαρτάται από διάφορους παράγοντες.

Εφόσον δεν υπάρχουν παθολογικά αίτια, που συνήθως σχετίζονται με το ορμονικό σύστημα, τότε μπορούμε ν’ αλλάξουμε συνήθειες στην καθημερινότητά μας προκειμένου να αφυπνίσουμε, ενεργοποιήσουμε και διατηρήσουμε τον «χτύπο της καρδιάς» του μεταβολισμού μας σε ψηλούς ρυθμούς! Ποιοι παράγοντες όμως εμποδίζουν την ενεργοποίησή του;

 

Το ακατάστατο πρόγραμμα

Ο κανόνας των πέντε και μάλιστα προγραμματισμένων, γευμάτων είναι πράγματι χρυσός! Το σώμα εκπαιδεύεται να λαμβάνει την τροφή συγκεκριμένες ώρες της ημέρας κι έτσι όλα λειτουργούν καλύτερα, κυριολεκτικά στην ώρα τους! Το αποτέλεσμα; Καύση περισσότερων θερμίδων κι ενεργοποίηση του μεταβολισμού καθόλη τη διάρκεια της ημέρας.

Η κακή ποιότητα διατροφής

Αυτό μπορεί να σημαίνει δύο πράγματα. Από τη μία το γνωστό junk food κι από την άλλη τα φυτοφάρμακα, οι χρωστικές ουσίες και τα trans λιπαρά που υπάρχουν σε διάφορες τροφές. Σε κάθε περίπτωση οφείλουμε να γνωρίζουμε ότι οι τοξίνες δε βοηθούν τον μεταβολισμό να λειτουργήσει στις επιθυμητές, υψηλές ταχύτητες. Αυτό που έχουμε να κάνουμε, είναι να προσέχουμε τα προϊόντα που αγοράζουμε, να προτιμούμε τα ντόπια, να διαβάζουμε τα ταμπελάκια τους.

Ο μη επαρκής ύπνος

Είναι κοινό μυστικό πλέον ότι ο ύπνος συμβάλλει στην απώλεια βάρους και στην τόνωση του οργανισμού. Όταν δεν κοιμόμαστε επαρκώς, το σώμα μας μπλοκάρει, αυξάνει την κατακράτηση υγρών και δεν καίει τις ίδιες θερμίδες.

Η έλλειψη σιδήρου και βιταμινών

Αυτό το πρόβλημα αφορά κυρίως τις γυναίκες, οι οποίες αντιμετωπίζουν σε μεγάλο ποσοστό πρόβλημα έλλειψης σιδήρου. Καλό είναι να μην αδειάζουν οι αποθήκες σιδήρου, φερριτίνης και βιταμινών!

Η καθιστική ζωή

Για να κατανοήσουμε το μέγεθος της βλαβερής καθιστικής ζωής, έρευνες απέδειξαν ότι μόλις είκοσι λεπτά στην ίδια θέση είναι σαν ν’ απενεργοποιεί τον μεταβολισμό μας. Τι μπορούμε να κάνουμε; Να σηκωνόμαστε κάθε είκοσι με τριάντα λεπτά για ένα σύντομο διάλειμμα και ν’ ασκούμαστε συστηματικά.

Η πείνα και η δίψα

Η δεύτερη προκαλεί κατακράτηση υγρών κι ένα γενικότερο «μπλοκάρισμα» στις φυσικές- φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισμού μας. Η πείνα από την άλλη, μπλοκάρει επίσης τον μεταβολισμό μας στην προσπάθεια του οργανισμού ν’ ανακτήσει δυνάμεις και να βρει τη χαμένη του ενέργεια.

Θέλεις να ενημερωθείς δωρεάν για τις υπηρεσίες μας;
Ξεκίνα Τώρα!