• Διατροφολόγος - Διαιτολόγος, Γλυφάδα & Μαρούσι

Μ. Εβδομάδα και Νηστεία για τα παιδιά

ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΝΗΣΤΕΙΑ ΣΤΙΣ ΜΙΚΡΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ allazwdiatrofi.gr ΘΑΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ thalispanagiotou

Τελικά μπορεί να νηστέψει το παιδί μόνο για μια εβδομάδα;

Με αφορμή  την περίοδο νηστεία του Πάσχα και την Μεγάλη εβδομάδα πολλοί γονείς αναρωτιούνται κατά πόσο πρέπει ένα παιδί να νηστέψει και εάν αυτό είναι κατάλληλο και ωφέλιμο ή μη για τη σωματική  ανάπτυξη του παιδιού.

Ο κάθε άνθρωπος νηστεύει για διαφορετικό λόγο είτε για θρησκευτικό ή προσωπικό λόγο ο οποίος σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να είναι σεβαστός από τους άλλους. Ένα μεγάλο ποσοστό γονιών αποφασίζουν να νηστέψουν μόνο την Μεγάλη Εβδομάδα και  μαζί με αυτούς και τα παιδιά τους καθώς πιστεύουν πως είναι μια σύντομη σε διάρκεια νηστεία  και μια μικρή ευκαιρία  να απέχουν από τη ζωική πρωτεΐνη και τα παράγωγα της, αυξάνοντας λοιπόν την κατανάλωση τροφών πλούσια σε φυτικές ίνες όπως φρούτα και λαχανικά και τα προϊόντα ολικής άλεσης,  και ως πηγή πρωτεΐνης  καταναλώνουν  κυρίως όσπρια και θαλασσινά.

Τα περισσότερα παιδιά όμως δυσκολεύονται σε μεγάλο βαθμό να προσαρμοστούν σε αυτή την εβδομάδα. Η μεσογειακή διατροφή  βασίζεται κατά πολύ στην αυξημένη κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και οσπρίων και στην μέτρια κατανάλωση κρέατος σε εβδομαδιαία βάση. Συνεπώς αν η διατροφή της οικογένειας βασίζεται στην μεσογειακή διατροφή, πιθανώς δεν θα αντιμετωπίσετε ιδιαίτερες αντιδράσεις με τη διατροφή των παιδιών σας. Βάλτε φαντασία, χρώματα, ποικιλία στα τρόφιμα και τροποποιήστε στις συνταγές σας, είναι μια πολύ καλή ευκαιρία εν τέλη να υιοθετήσει πιο ισορροπημένες και υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Πληθώρα επιστημονικών ερευνών τονίζει πως η υπερβολική κατανάλωση κρέατος  και επεξεργασμένων κρεάτων όπως τα αλλαντικά έχει συσχετισθεί με αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου όπως αυξημένος κίνδυνος για καρδιαγγειακά νοσήματα αθηρωμάτωση, έμφραγμα, καρδιακή ανεπάρκεια, παχυσαρκία και καρκίνος.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ;

1.Επαρκή  Πρόσληψς σε Πρωτεΐνη:

Η πρωτεΐνη, είναι απαραίτητη για την μυϊκή ανάπτυξη και το ανοσοποιητικό του παιδιού.

Πηγές  πρωτεΐνηςόσπρια σε συνδυασμό με ρύζι, μανιτάρια, θαλασσινά, ξηροί καρποί, κινόα.

Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη Πρωτεϊνών :

  • 1-3 ετών =13 γρ.
  • 4-8 ετών =19 γρ.
  • 9-13 ετών= 34 γρ.
  • 14-18 ετών =46-52 γρ.

2.Επαρκή  Πρόσληψη σε Σίδηρο:

Ο σίδηρος, είναι απαραίτητος για τη μεταφορά και παραγωγή ενέργειας στο σώμα και για ένα παιδί με έντονη δραστηριότητα, σωματική και πνευματική, είναι άκρως απαραίτητος. Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να δημιουργήσει μια συγκεκριμένη μορφή αναιμίας η οποία ονομάζεται σιδηροπενική αναιμία.

Πηγές σιδήρου: θαλασσινά, όσπρια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι, ξηροί καρποί, αποξηραμένα φρούτα και εμπλουτισμένα δημητριακά, όπως τα περισσότερα παιδικά δημητριακά πρωινού. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνης C, καλό είναι να καταναλώνονται σε συνδυασμό με πηγές σιδήρου καθώς συμβάλλει στην καλύτερη απορρόφηση του.

Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη Σιδήρου :

  • 1-3 ετών =7 mg
  • 4-8 ετών =10 mg
  • 9-13 ετών= 8 mg
  • 14-18 ετών =11- 15 mg
  • Ενήλικες άντρες = 8 mg
  • Ενήλικες γυναίκες = 18 mg

3.Επαρκή  Πρόσληψη σε Ασβέστιο:

Το ασβέστιο είναι χρήσιμο για τη σκελετική ανάπτυξη και υγεία ενός παιδιού, για τη  δόμηση και τη διατήρηση των δοντιών, για την τόνωση του μυϊκού συστήματος και για τη διατήρηση της καρδιαγγειακής υγείας. 

Πηγές ασβεστίου: σουσάμι, ταχίνι, αποξηραμένα φρούτα, όσπρια, φυτικά γάλατα όπως το γάλα αμυγδάλου, καρύδας και σόγιας ξηροί καρποί, μπρόκολο και σπανάκι.

Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη Ασβεστίου :

  • 1-3 ετών =500 mg
  • 4-8 ετών =800 mg
  • 9-13 ετών= 1300 mg
  • 14-18 ετών =1300 mg
  • Ενήλικες άντρεςκαι γυναίκες = 1000 m

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Όπως προαναφέρθηκε η νηστίσιμη διατροφή θεωρείται αρκετά υγιεινή και για τα παιδιά και τους ενήλικες λαμβάνοντας υπόψη  το επίπεδο της υγείας του κάθε ανθρώπου, τις διατροφικές του απαιτήσεις και ενδεχόμενες διατροφικές ελλείψεις. Οι περισσότεροι που νηστεύουν τείνουν να καταναλώνουν τα νηστίσιμα τρόφιμα σε αυξημένες ποσότητες παρατηρώντας αρνητικό αποτέλεσμα όπως αύξηση σωματικού βάρους.

 Ιδιαίτερη προσοχή να δοθεί στα παρακάτω:

  • Κατανάλωση αμυλούχων τροφών θα πρέπει να γίνεται με μέτρο καθώς η υπερκατανάλωσή τους συνδέεται με αύξηση σωματικού βάρους.
  • Κατανάλωση θαλασσινών θα πρέπει να γίνεται και αυτή με μέτρο καθώς φαίνεται πως η αυξημένη κατανάλωση τους συνδέεται με αύξηση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης.
  • Κατανάλωση χαλβά, ξηρών καρπών, ελιών μπορεί να γίνεται σε καθημερινή βάση καθώς όλα αυτά ανήκουν στις καλές πηγές λιπαρών οξέων, θα πρέπει να καταναλώνονται σε περιορισμένη ποσότητα μέσα στην ημέρα.
  • Κατανάλωση τηγανιτών φαγητών, προτιμήστε τα μαγειρευτά νηστίσιμα φαγητά και αποφύγετε τα τηγανιτά νηστίσιμα όπως καλαμάρια, γαρίδες, τηγανιτές πατάτες.
 ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΜΕΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ            
 Μ. ΔΕΥΤΕΡΑΜ. ΤΡΙΤΗΜ. ΤΕΤΑΡΤΗΜ. ΠΕΜΠΤΗΜ.ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΜ. ΣΑΒΒΑΤΟ
ΠΡΩΙΝΟΦρυγανιές ολικής άλεσης με ταχίνι μέλι και 1 ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκάλι σαγκουίνιήΔημητριακά ολικής άλεσης + λίγες νιφάδες βρώμης  με φυτικό γάλα αμυγδάλου και λίγες φράουλες
ΔΕΚΑΤΙΑΝΟ1 κομμάτι σουσαμένιο χαλβάή1 φρούτο εποχήςήΝηστίσιμα κριτσίνια χαρουπιού/καλαμποκιού/καρότου/σπανάκι
ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ Χορτόπιτα με χόρτα εποχήςή σπανάκι σαλάτα ντομάταΣουπιές κοκκινιστές με σπανάκιΌσπρια σούπαή σαλάταμε ρύζι ή χωρίςΚριθαρότο με μύδια και σαλάτα μαρούλι ρόκαΣούπα λαχανικών βελουτέ κρύα ή ζεστήΑρακάς με φρέσκια σάλτα ντομάτας
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ        Φρουτοσαλάταή1 φρούτο εποχήςή3 αποξηραμένα φρούτα –δαμάσκηνα /βερίκοκα /χουρμάδεςή1 χούφτα καρύδια ψίχα/ 15 αμύγδαλα
ΒΡΑΔΙΝΟΣαλάτα με ντοματίνια, αγγούρι και φρέσκο βασιλικό με  παξιμάδια χαρουπιούΠοικιλία ψητών λαχανικώνΠιπεριές/κολοκύθι/ μελιτζάνα/ μανιτάριαμε σοτέ γαρίδες και λεμόνιΣαλάτα τριμμένο ωμό καρότο με ψητά φαλάφελ(ρεβυθοκεφτέδες)1 μπολ φακές σαλάτα με αβοκάντο και κόκκινη πιπεριά και βραστό καλαμπόκιΣαλάτα με βραστό λάχανο και κουνουπίδιDressing από ταχίνι, lime και βαλσάμικοΜε ψητά spring rollsΜαγειρίτσα παραδοσιακήήVegan μαγειρίτσα  ήΦρικασέ κοτόπουλο+ 1 κόκκινο βραστό αυγό

Απολαύστε τις γιορτινές μέρες οικογενειακά, κάντε δραστηριότητες μαζί με όλα τα μέλη της οικογένειας, κλείστε για λίγο την τηλεόραση, ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να δοκιμάζουν νέες γεύσεις και τρόφιμα, το παιδί μαθαίνει και μιμείται  από εσάς τους γονείς τις διατροφικές συνήθειες και συμπεριφορές που θα το ακολουθούν για μια ζωή, επομένως φροντίστε να είστε το πρότυπο του παιδιού σας και στο κομμάτι της διατροφής.

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΕ ΥΓΕΙΑ !