Πολλοί διαιτώμενοι, ίσως οι περισσότεροι, κάνουν μια πολύ καλή προσπάθεια τις καθημερινές αλλά το Σαββατοκύριακο δυσκολεύονται ιδιαίτερα. Αυτό φαίνεται να συμβαίνει γιατί η δύσκολη και κουραστική καθημερινότητα, καθώς και η έλλειψη χρόνου για τον εαυτό τους, τους δημιουργεί την ανάγκη το Σάββατο και την Κυριακή να το “ρίξουν έξω”.
Το αποτέλεσμα είναι το Σαββατοκύριακο να ισοπεδώνει την προσπάθεια της εβδομάδας για μια ισορροπημένη διατροφή.
Πώς γίνεται αυτό;
Πανεύκολα! Αν λαμβάνεις ημερησίως 1,500 θερμίδες τις καθημερινές και το Σαββατοκύριακο λαμβάνεις 7.000 θερμίδες συνολικά, αυτό σου δημιουργεί έναν μέσο όρο 2,000 θερμίδες, περίπου, ημερησίως. Οπότε αυτομάτως η προσπάθεια για ισορροπημένη διατροφή έχει φτάσει σε τέλμα. Αν μέχρι τώρα ταυτίζεσαι, συνέχισε να διαβάζεις ώστε να καταλάβεις γιατί συμβαίνει αυτό και πως μπορεί να λυθεί!
Τι σε οδηγεί, τελικά, στο να τρως αλόγιστα το Σαββατοκύριακο;
Μήπως αυτό που σε οδηγεί, τελικά, στο να χάνεις τον έλεγχο το Σάββατο και την Κυριακή, στο να πέφτεις με τα μούτρα και να μην έχεις μια ισορροπημένη διατροφή είναι η αίσθηση στέρησης όλη την υπόλοιπη εβδομάδα;
Είναι γεγονός ότι η αίσθηση στέρησης, αυξάνει την επιθυμία.
Όταν για 5 συνεχόμενες μέρες αισθάνεσαι ότι είσαι σε ένα αυστηρό πρόγραμμα από το οποίο δεν αντλείς καθόλου ευχαρίστηση αλλά μόνο πίεση, τότε είναι φυσικό επακόλουθο κάποια στιγμή να προκύπτει η ανάγκη της “αποσυμπίεσης”.
Αυτή η στιγμή έρχεται το Σαββατοκύριακο, όταν έχεις το χρόνο να χαλαρώσεις και να κάνεις πράγματα για τον εαυτό σου. Έτσι, λοιπόν, όλα τα τρόφιμα τα οποία φάνταζαν απαγορευμένα τις καθημερινές, το Σαββατοκύριακο φαίνονται εξαιρετικά δελεαστικά και σου φαίνεται αδύνατον να αντισταθείς.
Ένας ακόμα παράγοντας ο οποίος συμβάλει στο να μη μπορείς να διατηρήσεις μια ισορροπημένη διατροφή το Σάββατο και την Κυριακή είναι οι υπερβολικά αυξημένες υποχρεώσεις τις υπόλοιπες μέρες. Όταν συνεχώς τρέχεις να προλάβεις κάτι και μονίμως αναβάλεις τις δικές σου ανάγκες, κάποια στιγμή το σώμα και το μυαλό σου θα ζητήσουν την αντίστοιχη φροντίδα. Τρέχεις να πάρεις τα παιδιά από το σχολείο, τρέχεις να μαγειρέψεις, τρέχεις για να προλάβεις το μετρό για τη δουλειά. Η ζωή δεν είναι μόνο το Σαββατοκύριακο, αλλά κάθε μέρα!
Μήπως ήρθε η ώρα να ψάξεις τρόπους να κάνεις πράγματα για σένα και να αντλείς ευχαρίστηση και τις καθημερινές;
5+1 tips για μια πιο ισορροπημένη διατροφή το Σαββατοκύριακο
Ακολουθούν κάποια απλά βήματα, τα οποία ακολουθώντας τα θα μπορέσεις να έχεις μια ισορροπημένη διατροφή και να διαχειριστείς καλύτερα διατροφικά το Σάββατο και την Κυριακή:
- Βρες τις ισορροπίες σου τις υπόλοιπες πέντε ημέρες. Όσο βιώνεις στέρηση και πίεση τις καθημερινές, τόσο το Σαββατοκύριακο θα θέλεις να ξεφεύγεις. Προσάρμοσε τη διατροφή σου αναλόγως και δημιούργησε ένα διατροφικό πρόγραμμα τις καθημερινές το οποίο να είναι εξατομικευμένο, να είναι προσαρμοσμένο στις διατροφικές σου προτιμήσεις και να μη σε αφήνει με την αίσθηση του περιορισμού.
- Το χρόνο δεν τον βρίσκεις, αλλά τον φτιάχνεις. Συνεπώς φτιάξε χρόνο για σένα και τις καθημερινές και κάνε πράγματα που να σε ευχαριστούν. Ίσως στο πρώτο άκουσμα αυτό φαίνεται λίγο άσχετο. Είναι πολύ σχετικό! Η ισορροπημένη διατροφή είναι αρχικά θέμα ψυχολογίας. Αν δε βάζεις ποτέ τον εαυτό σου σε προτεραιότητα και δεν ευχαριστιέσαι τη μέρα σου, το μυαλό σου θα σου βάλει εμπόδια και στην ισορροπημένη διατροφή.
- Σιγουρέψου ότι δε μένεις για πολλές ώρες νηστικός/η. Εάν παραλείπεις τα ενδιάμεσα σνακ και αφήνεις το στομάχι σου άδειο για υπερβολικά πολλές ώρες, τότε όταν πεινάσεις δε θα μπορέσεις να διαχειριστείς την πείνα σου και θα κάνεις κακές διατροφικές επιλογές. Εάν πρόκειται να παρευρεθείς σε ένα γεύμα σε ένα φιλικό σπίτι ή σε ένα εστιατόριο, μη μείνεις νηστικός/ή επειδή θα φας εκεί περισσότερο. Είναι προτιμότερο να καταναλώσεις ένα σνακ προηγουμένως ώστε να μην πεινάς υπερβολικά πολύ και να μπορέσεις να κάνεις πιο συνειδητές επιλογές. Ένα καλό σνακ είναι ένα γιαούρτι με ένα φρούτο ή ένα φρούτο με μερικούς ξηρούς καρπούς! Εδώ, μπορείς να διαβάσεις συμβουλές για το πως να εντάξεις στη διατροφή σου το “brunch”, το οποίο θεωρείται πρωινό και μεσημεριανό μαζί, συνοδευόμενο με καλή παρέα και πολύωρες συζητήσεις, στο σπίτι ή εκτός.
- Όταν βρεθείς σε ένα γεύμα με φίλους ή με την οικογένειά σου, απέφυγε το τσιμπολόγημα. Γέμισε μια φορά το πιάτο σου και απέφυγε να τσιμπολογήσεις από τη μέση. Πολλές φορές καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες χωρίς να έχουμε συνειδητοποιήσει τι ακριβώς και πόσο καταναλώσαμε γιατί τσιμπολογάμε από τη μέση συνεχώς.
- Εστίασε στις μικρές ποσότητες. Η ποσότητα είναι το Α και το Ω για μια ισορροπημένη διατροφή. Μέτρον άριστον όπως έλεγαν και οι πρόγονοί μας. Εάν βρεθούν τρόφιμα στο δρόμο σου τα οποία είναι υψηλά σε θερμίδες ή σε λιπαρά, και επιθυμείς να τα καταναλώσεις, δε χρειάζεται να πεις όχι. Απλώς μείνε σε μικρές ποσότητες!
- Βάλε κίνηση στη μέρα σου! Αν ανήκεις σε αυτούς που περνάνε το Σάββατο και την Κυριακή ξαπλωμένοι στον καναπέ ή χαλαρώνοντας στην καφετέρια, σήκω! Δε λέμε, και η ξεκούραση και η χαλάρωση χρειάζονται. Ωστόσο το να εντάξεις, έστω, έναν μεγάλο περίπατο στη μέρα σου θα σε βοηθήσει και να αισθανθείς μεγαλύτερη ευεξία αλλά και να δαπανήσεις ενέργεια (ή πιο απλά να κάψεις θερμίδες).
Μέχρι σήμερα | Από εδώ και πέρα |
Υπερβολικά αυστηρό διατροφικό πρόγραμμα τις καθημερινές. | Εξατομικευμένο διατροφικό πρόγραμμα τις καθημερινές. |
Υπερβολικά πολλές υποχρεώσεις τις καθημερινές και καθόλου χρόνος για ευχαρίστηση και ξεκούραση. | Δημιουργώ χρόνο για εμένα και τις καθημερινές και κάνω πράγματα τα οποία με ευχαριστούν |
Μένω πολλές ωρες νηστικός/η και φτάνω στο σημείο να πεινάω υπερβολικά πολύ. | Διαχειρίζομαι την πείνα μου με ενδιάμεσα σνακ. |
Τσιμπολογάω φαγητά από τη μέση χωρίς να συνειδητοποιώ τι κατανάλωσα τελικά. | Γεμίζω μια και μόνο φορά το πιάτο μου. |
Μεγάλες ποσότητες. | Μικρές ποσότητες. |
Περνάω την ώρα μου στον καναπέ ή στην καφετέρια. | Κάνω βόλτες, παραμένω σωματικά δραστήριος και ταυτόχρονα εξερευνώ τις ομορφιές της πόλης μου. |
Σύγχρονα Προγράμματα Διατροφής
Ολοκληρωμένη επιστημονική μεθοδολογία για μόνιμα αποτελέσματα.
Δείτε όλα τα προγράμματα διατροφής και
επιλέξτε αυτό που σας ταιριάζει.