«Από μόνη της η λέξη πανδημία, που κρύβει μέσα της φόβο, ερωτηματικά, απορίες αλλά και το σταμάτημα της κανονικότητας, ή αυτό που εμείς κατανοούμε ως κανονικότητα.»
Οι επιπτώσεις της καραντίνας στη ζωή μας
Δυστυχώς οι συνέπειες των νέων μέτρων επηρεάζουν έντονα την ψυχική μας κατάσταση, την σχέσεις μας επαγγελματικές ή προσωπικές αλλά και ολόκληρη την οικονομία και πορεία μιας χώρας. Από τη φύση μας οι άνθρωποι είμαστε ταυτισμένοι με την κοινωνική ζωή, την επαφή και την φυσική εγγύτητα, ιδιότητες που επηρεάζονται άμεσα από την νέα συνθήκη της καθημερινότητας που βιώνουμε.
Αισθανόμαστε το άγχος, την αγωνία, την απόσταση και ένα αίσθημα απειλής. Χρειαζόμαστε ένα ψυχικό ανάχωμα για να μπορέσουμε ν ανταπεξέλθουμε σε όλες αυτές τις δυσκολίες. Είναι η ιδανική στιγμή για τον δικό μας εσωτερικό απολογισμό, για όλα εκείνα τα θετικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν τον καθένα μας και θα γίνουν η βάση μας για να το ξεπεράσουμε.
Πως διαχειριζόμαστε τις δυσκολίες που βιώνουμε;
Στη ζωή θα μετρήσουμε πολλές απογοητεύσεις, αποτυχίες και λάθη. Πολλά δεν θα έρχονται όπως τα περιμένουμε. Σχέδια θα χαλάνε, συμφωνίες θα αναιρούνται, άνθρωποι σημαντικοί θα μας εγκαταλείπουν ή θα μας απογοητεύουν κ.α
Ο τρόπος που μιλάμε στον εαυτό μας επηρεάζει πολύ τον τρόπο που σκεφτόμαστε και τον τρόπο που δρούμε στα δύσκολα. Είναι σημαντικό να μας μιλάμε με φροντίδα και επιείκεια. Να μας επαινούμε για όσα καταφέρνουμε και να μην παίρνουμε βαριά τις αδυναμίες και τις αποτυχίες μας. Είναι εντάξει να μην νιώθουμε καλά (είτε είμαστε σε καραντίνα είτε όχι) ή να μην καταφέρνουμε τα πάντα. Είναι υγιές να λέμε «δεν μπορώ» ή «δεν θέλω».
Αυτοσυμπόνια:
Η φροντίδα, συμπόνια προς τον εαυτό μας δεν έχει καμία διαφορά από την φροντίδα ή συμπόνια που δείχνουμε στους άλλους. Συνήθως δείχνουμε συμπόνια στους άλλους όταν έχουμε παρατηρήσει πως υποφέρουν από κάτι και με τον τρόπο αυτό συνδεόμαστε με τον πόνο τους και νιώθουμε στοργή, ζεστασιά και την επιθυμία να τους βοηθήσουμε. Η συμπόνια παράλληλα σημαίνει και κατανόηση όταν οι άλλοι αποτυγχάνουν ή κάνουν λάθη. Και η κατανόηση δεν έχει μέσα της «κριτική”. Συνεπώς όταν λέμε ότι συμπονούμε κάποιον, ταυτόχρονα συνειδητοποιούμε ότι ο πόνος, η αποτυχία και οι ατέλειες είναι αναπόφευκτο κομμάτι της ζωής.
Η συμπόνια προς τον εαυτό μας περιλαμβάνει την αντιμετώπιση του εαυτού μας με ένα παρόμοιο τρόπο όπως αυτόν που συμπονούμε τους άλλους. Προσεγγίζω τα αρνητικά μου συναισθήματα έτσι ώστε να μην καταπιέζονται αλλά ούτε να εκδηλώνονται στην υπερβολή τους.
Δεν αγνοώ τον πόνο που μου προξενούν, συμπόνια και άγνοια δεν συνδέονται. Δεν μου ασκώ κριτική και δεν είμαι αυστηρός με όσα αισθάνομαι γι’ αυτό που μου συμβαίνει. Αναγνωρίζω τις ατέλειες μου και τις αποτυχίες μου και ξέρω πως οι δυσκολίες είναι μέσα στη ζωή όλων. Δεν είμαι ο μόνος που βιώνω τέτοιες καταστάσεις ούτε ο μόνος που τα πράγματα δεν ακολουθούν την ροή που θέλω.
«Προσπαθώ να σέβομαι και να αποδέχομαι την ανθρώπινη φύση μου χωρίς να απομονώνομαι.»
Τι μας δείχνουν οι έρευνες :
Η έρευνα του Πανεπιστημίου του Μπράντεϊς της Μασαχουσέτης «Brain, Behavior and Immunity» επιβεβαιώνει ότι αν μάθεις να αυτοσυγχωρείσαι, αν εκπαιδευτείς να αντιμετωπίζεις εαυτόν με επιείκεια, ακόμη και με κάποια «αυτο-συμπόνια» (self-compassion) θα ζήσεις περισσότερα και καλύτερα χρόνια. Γιατί αν σταματήσεις να πολεμάς τον εαυτό σου (κάθε φορά που αποδεικνύεται ανεπαρκής, ασταθής ή ατελής, δηλαδή συνέχεια), μειώνεις σημαντικά τα επίπεδα του άγχους σου. Και μειώνοντας τα επίπεδα του άγχους σου, μειώνεις τον κίνδυνο να πεθάνεις από καρδιαγγειακά νοσήματα, καρκίνο και Αλτσχάιμερ κ.α (συνεχή πειράματα σε 41 υγιείς ενηλίκους).
ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ πως αξίζει να δείξουμε στον εαυτό μας λίγη από την επιείκεια και την καλοσύνη που θέλουμε για τους άλλους. Να του συμπεριφερθούμε όπως συνηθίζουμε να κάνουμε με έναν καλό φίλο. Με υπομονή, κατανόηση, ανεκτικότητα, έλλειψη προκατάληψης. Γιατί καλύτερος συνοδοιπόρος, φίλος από τον ίδιο σου τον εαυτό ποτέ δεν θα υπάρξει…γι’ αυτό φρόντισε τον!
Ψυχολόγος/Προσωποκεντρική Ψυχοθεραπεύτρια
Επιστημονική συνεργάτιδα του Διαιτολογικού Γραφείου Θαλή Παναγιώτου
Σύγχρονα Προγράμματα Διατροφής
Ολοκληρωμένη επιστημονική μεθοδολογία για μόνιμα αποτελέσματα.
Δείτε όλα τα προγράμματα διατροφής και
επιλέξτε αυτό που σας ταιριάζει.