• Διατροφολόγος - Διαιτολόγος, Γλυφάδα & Μαρούσι

ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΥΓΙΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΜΕ ΕΝΑ ΚΑΛΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΩΜΑΤΙΚΟΥ ΒΑΡΟΥΣ ΣΤΟ LOCKDOWN.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΥΓΙΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΜΕ ΕΝΑ ΚΑΛΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΩΜΑΤΙΚΟΥ ΒΑΡΟΥΣ ΣΤΟ LOCKDOWN allazwdiatrofi.gr thalis panagiotou

Έχοντας ήδη ζήσει το πρώτο lockdown, έχουμε πάθει και έχουμε μάθει! Μπαίνοντας στο 2ο lockdown όλοι είμαστε αποφασισμένοι να μην επαναλάβουμε λάθη του παρελθόντος.

Αυτή τη φορά ας δούμε το lockdown ως μια ευκαιρία να πατήσουμε για λίγο “pause” από τους εξαντλητικούς ρυθμούς της καθημερινότητας και, όχι μόνο, να παραμείνουμε υγιείς αλλά και να βελτιώσουμε το επίπεδο της υγείας μας.

Ας χωρίσουμε την υγεία σε δυο άξονες:

 • τη σωματική υγεία και
 • τη ψυχική υγεία.

Ψυχική υγεία

Η ψυχική μας υγεία θα έλεγα ότι είναι και η πιο σημαντική. Όταν αυτή περνά μέσα από περιπέτειες, τότε με σιγουριά κλονίζεται και η σωματική υγεία. Διαφυλάξτε τη ψυχική σας υγεία, εν μέσω καραντίνας, σαν τα μάτια σας! Πάμε να δούμε κάποιους τρόπους να προστατεύσουμε τη ψυχική μας υγεία εν μέσω αυτή της δύσκολης κατάστασης που όλοι βιώνουμε:

 1. Δείτε την όλη κατάσταση θετικά και σκεφτείτε τρόπους με τους οποίους μπορείτε να βγείτε κερδισμένοι.
 2. Κουνηθείτε από τον καναπέ! Με την αερόβια άσκηση όπως είναι το τρέξιμο ή το περπάτημα, εκκρίνονται ορμόνες, οι ενδορφίνες, οι οποίες μας βοηθούν να καταπολεμήσουμε το άγχος και τη θλίψη και να αισθανόμαστε πιο χαρούμενοι.
 3. Διαβάστε βιβλία! Ταξιδέψτε μακριά από το σπίτι σας και ζήστε στιγμές μέσα από τις σελίδες ενός ωραίου βιβλίου. Σίγουρα υπάρχουν πολλά βιβλία που θέλατε εδώ και καιρό να διαβάσετε και δεν βρίσκατε χρόνο.
 4. Ελάτε πιο κοντά με τους δικούς σας ανθρώπους, ότι πολυτιμότερο έχετε σε αυτό τον κόσμο. Είτε μέσω διαδικτύου είτε από κοντά, πόσα αγαπημένα σας πρόσωπα δεν προλαβαίνετε να απολαύσετε καθώς η καθημερινότητα “τρέχει’; Δημιουργήστε στιγμές μαζί τους τις οποίες θα αξίζει να θυμάστε όταν όλο αυτό περάσει.

Σωματική υγεία

Για να θωρακίσουμε τη σωματική μας υγεία θα πρέπει να εστιάσουμε τόσο στο σωματικό βάρος όσο και στη σωματική άσκηση.

Σωματική άσκηση

Όπως είπαμε και πιο πάνω, η άσκηση αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για τη διαμόρφωση της κατάστασης υγείας μας και μερικές, μόνο, από τις επιδράσεις τις είναι οι εξής:

 1. Αποτελεσματικότερη διαχείριση του άγχους
 2. Βελτίωση της διάθεσης και της αυτοεκτίμησης
 3. Μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαφόρων χρόνιων νοσημάτων
 4. Βελτίωση της λειτουργίας του καρδιαγγειακού συστήματος και βελτίωση της αντοχής
 5. Τόνωση του μυϊκού συστήματος και βελτίωση της δύναμης
 6. Σημαντική επίδραση στο σωματικό βάρος

Βάλτε λοιπόν την άσκηση σε πρόγραμμα! Βρείτε 1 ώρα την ημέρα και αφιερώστε τη σε μια μορφή άσκησης η οποία σας ευχαριστεί. Οι επιλογές είναι άπειρες αρκεί να αφήσετε τη φαντασία σας ελεύθερη. Τρέξιμο, περπάτημα, παιχνίδι με τα παιδιά, χορός, ασκήσεις με εφαρμογές στο κινητό ή με βίντεο στο διαδίκτυο, είναι μόνο μερικές ιδέες.

Σωματικό βάρος

Αδιαμφισβήτητα το lockdown, αποτελεί παγίδα για το βάρος. Οι πολλές ώρες παραμονής στο σπίτι σε συνδυασμό με την “πεσμένη” διάθεση αλλά και τη μειωμένη σωματική δραστηριότητα ενδέχεται να οδηγήσουν σε αύξηση της ενεργειακής πρόσληψης (θερμίδες) μέσω του φαγητού και κατ’ επέκταση και αύξηση του σωματικού βάρους. Είναι φλέγον να διατηρήσουμε στα φυσιολογικά το βάρος μας εν μέσω της πανδημίας διότι, εκτός των άλλων, η παχυσαρκία καθιστά ένα άτομο πιο ευάλωτο σε διάφορες λοιμώξεις.

Ακολουθούν μερικές απλές αλλά σημαντικές οδηγίες για τη διαχείριση του σωματικού βάρους κατά τη διάρκεια του lockdown.

Μη ξεχνάτε ότι οι μεγάλες αλλαγές, προκύπτουν μέσα από απλά καθημερινά βήματα.

 • Οργανωθείτε! Εφοδιαστείτε με πληθώρα αγνών και μη επεξεργασμένων τροφίμων. Γεμίστε το ψυγείο και τα ράφια σας με τρόφιμα χαμηλά σε κορεσμένο λίπος και σάκχαρα αλλά υψηλά σε διατροφική αξία. Μη ξεχνάτε ότι αυτά που βλέπουμε είναι πιο πιθανό να τα καταναλώσουμε, γι’ αυτό και η διαθεσιμότητα των τροφίμων στο σπίτι παίζει σπουδαίο ρόλο. Ψωνίστε πληθώρα φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, ξηρών καρπών και αλειμμάτων τους, σύνθετων υδατανθράκων (όπως ρύζι, πλιγούρι, κινόα), άπαχου κρέατος και ψαριών, γαλακτοκομικών προϊόντων με χαμηλά λιπαρά κ.ά.
 • Αποφύγετε να παραμείνετε πολλές ώρες νηστικοί. Όταν φτάνουμε τον εαυτό μας στα όρια του, δηλαδή να πεινάει σε υπερβολικά μεγάλο βαθμό, δρούμε βάσει ενστίκτων επιβίωσης και κάνουμε κακές διατροφικές επιλογές. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα φάμε περισσότερο και με μεγαλύτερη ταχύτητα.
 • Ετοιμάστε κάποια εύκολα σνακ, τα οποία θα υπάρχουν διαθέσιμα ώστε να καταφύγετε σε αυτά σε περίπτωση επιθυμίας για “τσιμπολόγημα”, όπως φρουτοσαλάτα, γιαούρτι με μέλι, ξηρούς καρπούς και σταφίδες ή sticks λαχανικών με συνοδευτικό dip από γιαούρτι και μουστάρδα.
 • Συνδυάστε όλα τα γεύματά σας με λαχανικά. Οι φυτικές ίνες των λαχανικών θα σας βοηθήσουν να αισθανθείτε τον κορεσμό με μικρότερες ποσότητες αλλά και να μείνετε χορτασμένοι για περισσότερη ώρα.
 • Αν ανήκετε σε αυτούς που ένα αρνητικό συναίσθημα π.χ. θλίψη, άγχος μπορεί να τους οδηγήσει στο ψυγείο, τότε έχετε στο μυαλό ότι αν εκείνη τη στιγμή ασχοληθείτε για περίπου 20 λεπτά με κάτι άλλο, όπως το να πάτε μια βόλτα στη γειτονιά ή να πάρετε τηλέφωνο έναν αγαπημένο φίλο, τότε η “ορμή” για κατανάλωση φαγητού θα καταλαγιάσει.
 • Εκμεταλλευτείτε το χρόνο σας για να γίνεται δημιουργικοί στην κουζίνα! Μαγειρέψτε με μεράκι νέες ή παλιές συνταγές για να ευχαριστήσετε τον εαυτό σας ή την οικογένειά σας.

Συμπερασματικά:

Ας δούμε αυτό το lockdown ως μια ευκαιρία για να φροντίσουμε την υγεία μας, δαπανώντας χρόνο και ενέργεια για να ασκηθούμε, να προσέξουμε τη διατροφή μας και να κάνουμε θετικές σκέψεις! Εάν θέλουμε να τις δούμε, το lockdown, έχει και αρκετές θετικές πτυχές και ίσως βγαίνοντας από αυτό να “βγούμε” και στην κανονικότητα πιο δυνατοί!

Θέλεις να ενημερωθείς δωρεάν για τις υπηρεσίες μας;
Ξεκίνα Τώρα!