• Γλυφάδα
  • Μαρούσι
  • Διαδικτυακά

Στέβια: Πόσο καλά τη γνωρίζουμε;

Στέβια

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει προειδοποιήσει να περιορίσουμε την κατανάλωση ζάχαρης στο μισό.

 

Λίγο αυτή η επαναλαμβανόμενη ανακοίνωση και λίγο τα άρθρα που δημοσιεύονται καθημερινά στο διαδίκτυο, οι περισσότεροι ασθενείς που έρχονται στο Διαιτολογικό Γραφείο μας αναζητούν τρόπους για να αντικαστήσουν τη ζάχαρη, χωρίς όμως να χάσουν τη γλύκα από τη ζωή τους.

Η αλήθεια είναι πως αν γνωρίζαμε πόσες τροφές περιλαμβάνουν ζάχαρη, από τα δημητριακά πρωινού και το ψωμί του τοστ μέχρι τη σάλτσα ντομάτας που χρησιμοποιούμε στη μαγειρική, το αποτέλεσμα θα ήταν σκέτη πίκρα! Για όλα όμως τα διατροφικά ζητήματα, υπάρχουν λύσεις. Προς αυτή την κατεύθυνση λοιπόν, ανακαλύφθηκε η στέβια.

Οι περισσότεροι γνωρίζουμε ότι πρόκειται για ένα φυτό, που ευδοκιμεί στις τροπικές συνήθως περιοχές της Νότιας και Κεντρικής Αμερικής. Το άλλο της όνομα είναι “γλυκό φύλλο”, ενώ η κατανάλωσή της στα φαγητά έχει ξεκινήσει 600 χρόνια πριν. Στην Ελλάδα η στέβια καλλιεργείται πειραματικά. Ως εκεί καλά, πόσο καλά όμως ξέρουμε τη στέβια;

Στα φύλλα της βρίσκεται όλη η γλύκα!

Το συγκεκριμένο φυτό παίρνει τη γλύκα της από τις ουσίες που εκχυλίζονται απλόχερα από τα φύλλα της. Αυτή η διαδικασία γίνεται εφόσον το φυτό έχει τοποθετηθεί σε ζεστό νερό.

Έχει και θεραπευτικούς σκοπούς

Στις χώρες όπου χρησιμοποιείται ευρέως, όπως είναι η Βραζιλία και η Παραγουάη, έχει διαπιστωθεί ότι η στέβια βοηθάει στην καλύτερη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, ανακουφίζει από τη δυσπεψία και τη δυσφορία στο στομάχι. Ακόμη μπορεί να θεραπεύσει ορισμένα εγκαύματα.

Η στέβια είναι πιο γλυκιά από τη ζάχαρη

Πράγματι η στέβια είναι πολύ γλυκιά και με συγεκριμένα μάλιστα στοιχεία, αφού είναι 200 φορές πιο γλυκιά από μία ίση ποσότητα ζάχαρης. Γι’ αυτό άλλωστε πρέπει να προσέχουμε όταν τη χρησιμοποιούμε προς αντικατάσταση της ζάχαρης στις συνταγές. Σημαντικό είναι να ακολουθούμε μία συγκεκριμένη συνταγή, έτσι ώστε το γλυκό ή φαγητό μας ούτε να υστερεί σε γλύκα (με λιγότερη ποσότητα στέβιας) αλλά ούτε και να είναι υπερβολικά γλυκό. Επίσης υπάρχουν και κάποιες πρακτικές στη μαγειρική διαφορές, όπως για παράδειγμα ότι η στέβια δεν καραμελώνει όπως η ζάχαρη.

Έχει περισσότερες θερμίδες από τη ζάχαρη;

Η στέβια είναι η μόνη φυσική γλυκαντική ουσία με μηδέν θερμίδες, μηδέν υδατάνθρακες, μηδέν γλυκαιμικό δείκτη (G.I.) και μηδέν γλυκαιμικό φορτίο (G.L), αλλά έχει μεγάλη σημασία με τι άλλα υλικά και τροφές θα συνδυαστεί. Επίσης δε συμβάλλει στην απώλεια βάρους. Δηλαδή είναι λάθος να παρουσιάζεται σαν ένα μέσο για αδυνάτισμα. Ναι, αποτελεί ένα υποκατάστατο ζάχαρης (και μάλιστα από τις πιο healthy επιλογές), αλλά δεν έχει αποδειχθεί πως βοηθάει αποτελεσματικά στην απώλεια κιλών. Μια πρόσφατη έρευνα από το Ινστιτούτο Επιστημών Weizmann έδειξε ότι οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες μπορεί να έχουν αρνητικές συνέπειες για το σώμα μας οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένο κίνδυνο για παχυσαρκία και διαβήτη.

Τέλος υπενθυμίζουμε ότι συνεχίζουμε να προσέχουμε τις ετικέτες των προϊόντων που αγοράζουμε. Δε φτάνει να γράφουν μόνο “στέβια”. Δεν είναι όλες οι συσκευασίες στέβιας ή τα προϊόντα που την περιέχουν φυσικά. Η φυσικότητας της στέβιας εξαρτάται πολύ και από την επεξεργασία που δέχεται. Ειδικά αν αναλογιστούμε ότι χρειάζονται κάποιες προσθήκες, προκειμένου το συγκεκριμένο προϊόν με στέβια να διατηρηθεί ένα ορισμένο χρονικό διάστημα. Μερικά προϊόντα περιέχουν ερυθριτόλη, μια αλκοόλη ζάχαρης, και ενισχυτικά γεύσης. Επίσης, σε πολλά προϊόντα στέβια περιέχεται δεξτρόζη, μια γλυκόζη από άμυλο, η οποία συχνά εξάγεται από το καλαμπόκι, το σιτάρι ή το ρύζι.

Επομένως περιορίζουμε τη ζάχαρη, γνωρίζουμε καλύτερα τα προϊόντα με στέβια και όπως με κάθε συστατικό- πλην των τελείως φυσικών όπως είναι τα φρούτα και λαχανικά- δεν κάνουμε υπερκατανάλωση.