• Διατροφολόγος - Διαιτολόγος, Γλυφάδα & Μαρούσι

Ζάχαρη Καρύδας: Είναι η Καλύτερη Εναλλακτική Πηγή Ζάχαρης;

Είναι η Ζάχαρη Καρύδας η Καλύτερη Εναλλακτική Πηγή ζάχαρης

Ποιες Εναλλακτικές Πηγές Ζάχαρης υπάρχουν; Είναι πιο υγιεινές από την Κρυσταλλική Ζάχαρη;

 

Η κοινή γνώμη στρέφεται ολοένα και περισσότερο σε εναλλακτικές ουσίες της ζάχαρης με σκοπό να βρεθεί μια πιο υγιεινή εναλλακτική. Ζάχαρη καρύδας, σιρόπι αγαύης, σιρόπι σφενδάμου, μέλι, καστανή ζάχαρη, φρουκτόζη και πολλές άλλες ουσίες διεκδικούν την πρώτη θέση στο ποια είναι η πιο “υγιεινή” εκδοχή για αντικατάσταση της κλασσικής επιτραπέζιας ζάχαρης.

 

Η αλήθεια είναι πως όλες αυτές οι ουσίες, ουσιαστικά αποτελούν “ξαδερφάκια” της ζάχαρης. Πρόκειται δηλαδή για παρόμοιας χημικής δομής ουσίες, οι οποίες βιοχημικά επεξεργάζονται κατά πολύ παρόμοιο τρόπο από το σώμα μας. Όλες αυτές δηλαδή οι ουσίες παρέχουν στον οργανισμό μας ελεύθερα σάκχαρα και θερμίδες.

 

Είναι η Ζάχαρη Καρύδας η Καλύτερη Εναλλακτική Πηγή Ζάχαρης 24 scaled - Ζάχαρη Καρύδας: Είναι η Καλύτερη Εναλλακτική Πηγή Ζάχαρης;

 

Ανήκουν τα Γλυκαντικά στις Εναλλακτικές Πηγές Ζάχαρης ;

 

Αυτά που δεν ανήκουν σε αυτή την κατηγορία είναι τα γλυκαντικά, όπως είναι η Στέβια, η μαλτιτόλη, η ερυθριτόλη, η ζαχαρίνη κ.ά. Τα γλυκαντικά δεν παρέχουν ελεύθερα σάκχαρα ή θερμίδες στον οργανισμό μας, ωστόσο χρειάζονται προσοχή. Μόλις πριν από μερικές εβδομάδες σε επικαιροποιημένες οδηγίες που εξέδωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, προτείνει να ελαχιστοποιηθεί τόσο η κατανάλωση ελεύθερων σακχάρων όσο και γλυκαντικών.

 

Συγκεκριμένα, η οδηγία που δόθηκε αναφέρει οτι η συστηματική κατανάλωση γλυκαντικών μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων ή/και σακχαρώδη διαβήτη. Έτσι, προτείνει πως τα άτομα θα πρέπει να προσπαθούν να καλύπτουν την ανάγκη τους για γλυκιές γεύσεις μέσω φυσικών τροφίμων και αγνών προϊόντων, όπως είναι τα φρούτα.

 

Ας γνωρίσουμε καλύτερα την Ζάχαρη Καρύδας

 

Πώς παράγεται Ζάχαρη με πρώτη ύλη την Ζάχαρη Καρύδας; Ενδιαφέρον είναι η διαδικασία παραγωγής του τελικού προϊόντος της Ζάχαρης Καρύδας, η οποία πραγματοποιείται σε 2 στάδια. Αρχικά, γίνεται η κοπή του λουλουδιού από το δέντρο της Καρύδας. Από αυτό το τμήμα συλλέγεται ο χυμός του λουλουδιού, ο οποίος επεξεργάζεται με την βοήθεια της θερμότητας και τελικά διαχωρίζεται το στερεό υλικό, η γνωστή μας ζάχαρη καρύδας.

 

Ξεκινώντας με την Βιοχημική Σύσταση του προϊόντος αυτού, η Ζάχαρη Καρύδας περιέχει κατά κύριο λόγο σακχαρόζη, δηλαδή τον δισακχαρίτη της κρυσταλλικής ζάχαρης και  ένα ποσοστό μίας άλλης ένωσης, της ινουλίνης. Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, οτι από βιοχημικής άποψης  η Ζάχαρη Καρύδας και η Κρυσταλλική Ζάχαρη πρόκεινται για δύο πολύ παρόμοιες ενώσεις, το οποίο συνεπάγεται πως μεταβολίζονται και διαχειρίζονται τελικά από τον οργανισμό με πολύ παρόμοιο τρόπο.

 

Είναι η Ζάχαρη Καρύδας η Καλύτερη Εναλλακτική Πηγή Ζάχαρης 2  scaled - Ζάχαρη Καρύδας: Είναι η Καλύτερη Εναλλακτική Πηγή Ζάχαρης;

 

 

Παρά την παρόμοια βιοχημική σύσταση,  η Ζάχαρη καρύδας φαίνεται να περιέχει περισσότερα θρεπτικά συστατικά από την κοινή ζάχαρη, αφού διατηρεί κάποια συστατικά της καρύδας. Περιέχει σίδηρο, ψευδάργυρο, ασβέστιο και φυτοχημικές ουσίες όπως πολυφαινόλες και φλαβονοειδή,  υπερτερώντας τελικά έναντι της Κρυσταλλικής , η οποία αποτελεί  “Κενές Θερμίδες”. Επιπλέον, η παρουσία του μορίου της ινουλίνης αποδίδει στην Ζάχαρη Καρύδα πιο χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, συγκριτικά με την κλασσική κρυσταλλική ζάχαρη, χαρακτηριστικό σημαντικό για τα άτομα με Προδιαβήτη και Σακχαρώδη Διαβήτη.

 

Εκ πρώτης όψεως αυτά μπορεί να μοιάζουν σημαντικά, αλλά δεν είναι ουσιαστικά. Για να αποκτήσει κανείς τα οφέλη από την κατανάλωση της ζάχαρης καρύδας θα πρέπει να καταναλώσει τεράστιες ποσότητες (έτσι ώστε τα ποσά σιδήρου, ψευδαργύρου, ασβεστίου κλπ. να είναι σημαντικά), το οποίο θα ήταν εξ ορισμού αρνητικό για την υγεία του καταναλωτή λόγω της υψηλής περιεκτικότητας και τελικά πρόσληψης σε ελεύθερα σάκχαρα.

 

Σύνοψη

 

Το έχουμε πει και το ξαναλέμε διαρκώς. Το πιο σημαντικό στην διατροφή μας είναι το μέτρο. Αποφύγετε την υπερβολή σε οτιδήποτε. Δεν έχει τόση σημασία εάν χρησιμοποιείται ζάχαρη καρύδας, κλασσική ζάχαρη, σιρόπι αγαύης ή οποιαδήποτε άλλη εναλλακτική λύση. Αυτό που έχει σημασία έχει να χρησιμοποιείται τη μικρότερη δυνατή ποσότητα και να προσπαθείτε να μειώσετε την ανάγκη για συχνή κατανάλωση γλυκών, η οποία μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την Υγεία σας.

 

Μπορείτε να βρείτε επιπλέον  13 Ιδέες για Γλυκά Χωρίς Ζάχαρη και Χαμηλά σε Θερμίδες, όπου θα σας αποδώσουν την γλυκιά γεύση που αναζητάτε αλλά ταυτόχρονα θα καταναλώσετε αγνά και φυσικά υλικά, με πληθώρα οφέλη για τον Υγεία του οργανισμού σας.

 

Είναι η Ζάχαρη Καρύδας η Καλύτερη Εναλλακτική Πηγή Ζάχαρης 7 scaled - Ζάχαρη Καρύδας: Είναι η Καλύτερη Εναλλακτική Πηγή Ζάχαρης;

 

Θέλεις να ενημερωθείς δωρεάν για τις υπηρεσίες μας;
Ξεκίνα Τώρα!