Πόσες φορές δε σκεφτήκατε να ακολουθήσετε το πρόγραμμα διατροφής που ακολουθεί η φίλη σας, η οποία έχει μειώσει το σωματικό της βάρος;
Συχνά στο γραφείο μας συναντάμε ανθρώπους οι οποίοι προσπαθούν αρκετό καιρό να χάσουν βάρος χωρίς μεγάλη επιτυχία. Η συνεχής αυτή προσπάθεια, χωρίς το αναμενόμενο αποτέλεσμα, τους οδηγεί σε έντονη απογοήτευση.
Αυτή η απογοήτευση συνοδεύεται και με άλλα δυσάρεστα συμπτώματα όπως εμμονή γύρω από το φαγητό, αίσθημα πίεσης, έντονο αίσθημα πείνας για γλυκό ή φαγητό και διάφορα άλλα. Τα άτομα αυτά αναφέρουν έντονα πως είναι για ένα μεγάλο διάστημα σε προσπάθεια διατροφής, χωρίς αποτέλεσμα και αυτό τους κάνει να αισθάνονται πως υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Ποια είναι, όμως, η αλήθεια;
Η αλήθεια είναι πως κάθε προσπάθεια διατροφής θα πρέπει να γίνεται εξατομικευμένα, να είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες κάθε ατόμου, να ανταποκρίνεται στις δικές του συνήθειες, στις αρέσκειάς και στα θέλω του. Επιπλέον, οι οργανικές ανάγκες κάθε ατόμου, όπως ο μεταβολισμός, είναι διαφορετικές. Οπότε καμία διατροφή δεν ταιριάζει σε όλους, και δε μπορεί να φέρει τα ίδια αποτελέσματα. Οι λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει να κάνεις τη διατροφή της φίλης ή του φίλου σου είναι πολλοί! Πάμε να δούμε τους βασικούς από αυτούς.
1.Διατροφικοί Στόχοι
Ο κάθε ένας από εμάς έχει διαφορετικούς διατροφικούς στόχους. Κάποιοι θέλουν να χάσουν άμεσα βάρος ανεξαρτήτως κόστους, κάποιοι άλλοι θέλουν απλώς να βελτιώσουν την υγεία τους, άλλοι θέλουν να αισθανθούν καλύτερα μέσα στο σώμα τους ή να βελτιώσουν τα επίπεδα υγείας τους. Γενικά, οι στόχοι μας μπορεί να διαφέρουν κατά πολύ. Συνεπώς, το να προσπαθούμε να ακολουθήσουμε τη διατροφή η οποία έχει δημιουργηθεί με βάση τους διατροφικούς στόχους κάποιου άλλου ατόμου, δε μπορεί παρά να είναι λάθος.
2. Διατροφή και Μεταβολισμός
Όποιος έχει ασχοληθεί κάποια στιγμή με θέματα διατροφής και υγείας, σίγουρα έχει ακούσει τη λέξη μεταβολισμός πολλές φορές.
“Μεταβολισμός, με απλά λόγια, θεωρείται το σύνολο των βιοχημικών αντιδράσεων που λαμβάνουν χώρα στο σώμα μας”.
Όσο καλύτερος είναι ο μεταβολισμός μας, τόσο περισσότερες καύσεις κάνουμε, τόσο πιο υγιείς είμαστε και τόσο πιο αποτελεσματικά μπορούμε να διαχειριζόμαστε το βάρος μας. Ο μεταβολισμός εξαρτάται από πληθώρα παραγόντων, από τους οποίους κάποιοι μπορούν να μεταβληθούν και κάποιοι είναι αμετάβλητοι.
Παραδείγματα παραγόντων οι οποίοι επηρεάζουν τον μεταβολισμό μας είναι η ηλικία, το ύψος, το ορμονικό προφίλ και το σύνολο της μυϊκής μας μάζας. Ο μεταβολισμός είναι μια πολύ βασική παράμετρος η οποία λαμβάνεται υπόψιν κατά τον σχεδιασμό ενός διαιτολογίου, οπότε σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να ακολουθούμε το διατροφικό πλάνο το οποίο έχει φτιαχτεί για έναν άλλο μεταβολισμό.
3.Θερμιδικές ανάγκες
Ένας από τους βασικότερους πυλώνες στους οποίους στηρίζεται η δημιουργία ενός διαιτολογίου είναι οι θερμιδικές ανάγκες του ατόμου. Οι θερμίδες που χρειάζεται ένα άτομο μέσα στην ημέρα ποικίλουν και μπορούν να έχουν τεράστιες διαφορές ανάλογα με τον στόχο του κάθε ατόμου.
Δηλαδή, οι θερμίδες τις οποίες χρειάζεται να λαμβάνουμε από την τροφή, εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, όπως:
- Τον βασικό μεταβολικό ρυθμό μας, δηλαδή πόσες θερμίδες χρειάζεται το σώμα μας για να λάβει την απαραίτητη ενέργεια για να εκτελέσει τις βασικές του λειτουργίες όπως είναι η αναπνοή ή η λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος.
- Τη σωματική δραστηριότητα που έχουμε μέσα στην ημέρα. Τόσο την οργανωμένη φυσική δραστηριότητα, δηλαδή εάν πηγαίνουμε στο γυμναστήριο, για τρέξιμο, για χορό κτλπ, τόσο και την μη οργανωμένη φυσική δραστηριότητα στην οποία κατατάσσονται οι απλές καθημερινές δραστηριότητες όπως το περπάτημα για τη δουλειά ή για την υπεραγορά, οι δουλειές του σπιτιού και άλλα.
- Η κατάσταση υγείας μας, η οποία μπορεί να τροποποιήσει τις θερμιδικές μας ανάγκες είτε προς τα κάτω είτε προς τα πάνω. Για παράδειγμα όταν ένα άτομο έχει πυρετό ή προσπαθεί να αναρρώσει από ένα έγκαυμα, έχει αυξημένες θερμιδικές ανάγκες.
- Την τροφογενή θερμογένεση, δηλαδή την ενέργεια που απελευθερώνει ο οργανισμός μετά την κατανάλωση ενός γεύματος ανάλογα με τη σύστασή του.
- Φυσικά, τους στόχους του κάθε ατόμου όπως προαναφέρθηκε οι οποίοι με τη σειρά τους επηρεάζουν τις θερμιδικές ανάγκες. Για παράδειγμα, ένα άτομο το οποίο επιθυμεί να μείνει σταθερό στο βάρος του, ένα άτομο που επιθυμεί να χάσει βάρος και ένα άτομο το οποίο επιθυμεί να βάλει βάρος, έχουν εντελώς διαφορετικές θερμιδικές ανάγκες. Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι πως ακόμα και ο ίδιος στόχος να υπάρχει, για παράδειγμα η απώλεια βάρους, δυο άτομα μπορεί να έχουν εντελώς διαφορετικές θερμιδικές ανάγκες, οι οποίες προκύπτουν από το διαφορετικό σωματικό βάρος έναρξης, την ηλικία, το ύψος, το φύλο κ.ά.
4.Διατροφή και θέματα υγείας
Ένα διατροφικό πλάνο στηρίζεται κατά πολύ στην κατάσταση υγείας του ατόμου. Πριν τη δημιουργία του θα πρέπει να λαμβάνεται ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό έτσι ώστε να αξιολογηθούν οι ανάγκες του ατόμου σε μακροθρεπτικά και μικροθρεπτικά (βιταμίνες και μέταλλα) συστατικά αλλά και ο κίνδυνος που διατρέχει για διάφορες παθήσεις όπως ο διαβήτης, τα καρδιαγγειακά νοσήματα ή νοσήματα που έχουν να κάνουν με τη νεφρική λειτουργία, έτσι ώστε να προσαρμοστεί κατάλληλα το διατροφικό τους πλάνο. Οπότε, το να ακολουθούμε ένα διατροφικό πλάνο το οποίο δεν έχει δημιουργηθεί για εμάς, εκτός των άλλων προβλημάτων, ενέχει και κινδύνους για την υγεία μας.
5.Διατροφικές καθημερινές συνήθειες
Ο σεβασμός προς τις διατροφικές καθημερινές συνήθειες ενός ατόμου κατά τον σχεδιασμό ενός διαιτολογίου, ίσως είναι το πιο βασικό στοιχείο. Όσο τέλειο και ακριβές και να είναι ένα πρόγραμμα διατροφής, είναι καταδικασμένο να αποτύχει εάν δεν ανταποκρίνεται στις καθημερινές μας ανάγκες.
Για παράδειγμα, ένα άτομο το οποίο έχει συνηθίσει για πάρα πολλά χρόνια να μην καταναλώνει ποτέ πρωινό, δε θα μπορούσε ξαφνικά να ακολουθεί ένα διατροφικό πλάνο το οποίο περιέχει ένα πλούσιο πρωινό.
“Για να αλλάξουμε τη διατροφή μας και τις συνήθειες μας,
θα πρέπει να συμπεριφερθούμε με σεβασμό στις ήδη υπάρχουσες συνήθειες”
Σύνοψη
Οι διατροφικές ανάγκες κάθε ατόμου είναι πολυδιάστατες. Για να μπορέσει ένα άτομο να ακολουθήσει ένα πλάνο διατροφής και να έχει αποτέλεσμα θα πρέπει αυτό να έχει φτιαχτεί για τον ίδιο/ίδια και να ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες τους.
Αν θέλετε να βελτιώσετε τη διατροφή και το βραδινό γεύμα σας, διαβάστε περισσότερα για τις 10 Υγιεινές, εύκολες και διαιτητικές επιλογές για βραδινό γεύμα.
Σύγχρονα Προγράμματα Διατροφής
Ολοκληρωμένη επιστημονική μεθοδολογία για μόνιμα αποτελέσματα.
Δείτε όλα τα προγράμματα διατροφής και
επιλέξτε αυτό που σας ταιριάζει.